В последните няколко години Южна Корея доста често привличаше вниманието ми. Донякъде „виновник“ за това бе моята много добра приятелка Сончето, която имаше смелостта да напусне работа и да хване първия самолет за там! Но корейската музика, известна още като “К-pop”, завзе музикалните класации и нас и групи като “BTS”, “Stray Kids”, “BLACKPINK” и още много други спечелиха сърцата на музикалните фенове. Да не говорим, че и корейската козметика стана също неизменна част от антуража за разкрасителни процедури на много дами. Но Южна Корея не е само това и е време да се пренесем в „Страната на утринната свежест“ и да се запознаем с богатата ѝ култура, минало и традиции, които са стабилна основа за едно бурно, модерно и технологично развитие.

Готови ли сте да посетим “Страната на утринната свежест” 🇰🇷

Как се роди идеята 🇰🇷

Не е трудно да се досетите, че основният виновник за пътуването до Южна Корея бе Сончето! Бяха минали няколко месеца, откакто се бяхме върнали от Куба и на мен ми се искаше пак да отидем някъде заедно с нея, Цвети и Ники. А в Куба си изкарахме определено много добре! Един ден получих „повиквателна“ в Месинджъра, като Сончето трябваше да сподели с мен и Цвет нещо много важно, относно нейните пътешественички планове, които явно касаеха и моя милост.

винаги съм си представял Южна Корея по този начин – пъстра и цветна

„Хора, ще водя група в Южна Корея!“ – с тези думи ни посрещна „бялата корейка“ и ми стана ясно, че ще се ходи в Азия. Една от туристическите агенции бе предложила на Соня да направи програма за Южна Корея и аз с радост се записах. Исках да подкрепя моята приятелка в първата ѝ роля на гид там, а и знаех, че ще е много забавно! Тук е моментът да благодаря и на Рапсоди травъл, с които пътувахме до там, и че повярваха в Сончето, че ще успее да се справи с всичко. И тя го направи като по учебник! Така че, ако искате и Вие да посетите тази невероятна страна (а и не само нея), разгледайте предложенията им в сайта и се впуснете в един лабиринт от вълнуващи приключения.

Как пътувахме до там ✈️

Да, със самолет пътувахме то е ясно! 🤣 За огромно мое съжаление ,се наложи да пътуваме с “Lufthansa”, като до последно не бе ясно през Франкфурт ли ще е прекачването, или през Мюнхен. От хвърлянето на монетата ези-тура се падна Мюнхен. И така – колко летяхме:

* на отиване около 14 часа

полет 1: София -> Мюнхен -1 ч. 30 мин. (като полетът закъсня около час, а имахме горе-долу толкова време да се прекачим за следващия полет, но добре че и той закъсня)

полет 2: Мюнхен -> Инчон – 11 ч. 15 мин.

* на връщане над 15 часа

полет 1; Инчон -> Мюнхен – 12 ч. 20 мин.

полет 2: Мюнхен -> София- 1 ч. 40 мин. (тук пък разправии с местата и бордните карти имахме)

Не случайно казах, че за мое съжаление летях с тази авиокомпания, защото нивото ѝ е паднало толкова, че дори и “low cost” авиокомпаниите са няколко нива над тях. Но някакси го преживях…

Летище и трансфер до центъра на Сеул 🚂

Кацнахме на летището в Инчон – сателитен град на столицата Сеул. Летището е доста голямо и има два терминала, но много лесно ще се ориентирате в него. Много бързо може да се придвижите до центъра на Сеул, като вземете AREX (Airport Expres) – експресна линия на метрото, която свързва летището и централната гара на града. Оттам може да стигнете навсякъде – с метрото из града, а с влака стрела KTX ще стигнете до всяка една точка в страната.

Трябва ли виза 📋

Не, не трябва виза! Така че, смело взимайте билети !😉 Но си проверете валидността на международния паспорт, защото трябва да е валиден 6 месеца от датата на прибирането Ви обратно в България.

T-money card  – карта за интернет… и още нещо 📧

Първото най-важно нещо, което трябва да направите на летището (разбира се, след като уведомите своите близки, че сте кацнали там), е да си вземете карта за интернет! След като минете митническите проверки и си вземете багажа, в салона за пристигащи пътници намерете будката, в която се продават т.нар. T-money card – може и да вземете комбинация t-money и СИМ карта за интернет, която служи и като карта за градския транспорт в цялата страна. В нея може да внасяте пари, с които освен, че ще си вземете билетчето за метрото може и да плащате на ПОС терминали.

Език и комуникация 🔠

Английският ще Ви свърши перфектна работа – всички го разбират и говорят. Но, аз винаги се стремя и да науча някоя традиционна дума или израз, защото това винаги много радва местните. Поради тази причина научих и думата „Камсамнида“ или “감사합니다” , което ще рече „Благодаря“! Корейците я използват непрекъснато, като изричайки я правят лек поклон.

казват, че характерната поза при мъжете е да кръстосат ръцете си и да ги скрият в ханбока си

   Валута и начини на плащане 💵

Местната валута е Южнокорейски вон. 1 000 вона се равняват на 1,40 лева. Най-малката номинална стойност на банкнотите е от 1 000, а на-голямата – 50 000 вона. Желателно е преди да тръгнете от тук да си обмените, но не много, защото там масово плащат с карти. Банкноти ще Ви потрябват, ако взимате сувенири отнякъде или, ако си купите нещо от пазарите. Също така е препоръчително, ако планувате плащания с карта да уведомите обслужващата си банка, че ще предприемете пътуване в тази страна и да си отбележат в системата, за да не ви блокират картата поради „подозрителна активност“ заради местоположението.

Сигурност 🆘

Престъпността в Корея е доста ниска и няма повод за притеснение. Все пак е хубаво, да бъдете отговорни и си пазете личните вещи, особено където има много тълпи от хора като в метрото и туристическите обекти. На най-сигурно място трябва да е паспорта Ви, като може да го оставите в сейфа на хотела. Избягвайте да носите и големи количества пари във Вас.

Не се притеснявайте за сигурността си – Кралската стража ще ви пази 🙂

Настаняване 🏡

Избор на хотели – много! Бих Ви посъветвал за Сеул и Бусан да са близо до метро и заведения за хранене в централната част. За Деджон – в района на експо градчето, защото вечер е много приятно да се разходите около реката със светещия мост и телевизионната кула. Хотелите, в които отседнах аз бяха много добри и съм доволен. Чисти бяха, на хубави локации и не мога да се оплача от нищо. Е, от почни нищо, защото в хотела в Деджон бяха дали по 2 малки кърпи за лице, с които да се подсушиш след баня. Политика на хотела било, като те ни казаха че, ние сме били длъжни да си носим кърпи! Не че отказаха да дадат, ама… както казах политика на хотела, която малко бе неясна за мен! Ето и хотелите, в които отседнахме:

Сеул – The Sotetsu Splasir Myeongdong Hotel 4****

Деджон – Hotel ICC 3***

Бусан – Hotel Arban 3***

Транспорт 🚊

Транспортът в Южна Корея е невероятен. В градовете най-бързо и лесно може да се придвижите с метро. Метрото в Сеул е доста добре развито – има 9 линии в самия град и още 12, които свързват предградията и сателитните градове. Много лесно може да се ориентирате в метростанциите – има табели навсякъде и няма как да се объркате или загубите. Влаковете са точни и на кратки интервали, като всички станции са оборудвани със стъклени врати в края на пероните, за да се предотврати падане на пътници върху релсите. Понякога в час пик на пероните се струпват огромни тълпи от хора и в миналото са ставали инциденти, а е имало и доста самоубийци. В Бусан също ползвах метрото, като там има 5-6 линии, които се справят много добре с транспортните нужди на града. В Деджон не съм ползвал градски транспорт, макар че и там има една линия на метрото.

влакът стрела

А, придвижването между самите градове става посредством влака стрела “KTX,” с който пътувах два пъти – от Деджон до Бусан и от Бусан до Сеул. Скоростта му достига до 255 км/ч, като те почти не се усещат, когато си в купето. Държа да отбележа, че не е прието да се говори на висок тон във влака, както и по телефона. Ако се наложи да проведете разговор, то трябва да излезете в коридора до вратите. Същото е прието и за метрото, но там бяхме атракция отвсякъде и дори местните искаха да се снимат с нас 😊

Храна 🍜

За вкусовете на храната може много да се говори, като аз бих казал че всяка една вкусотия е невероятна, но много люта! Изборът от заведения е голям, така че където и да седнете няма да сбъркате. Но, ще се видите малко в приключение, ако не може да ядете с клечки за хранене, защото там вилици почти няма.

надявам се, че умеете да ядете с клечки, защото може и да останете гладни 😀

Където и да седнете ще Ви сервират традиционното “кимчи” – мариновано зеле, което е леко пикантно. Обещавам в отделна статия да разкажа за кухнята на Южна Корея, защото има много, ама много да се пробва и вкуси! Само ще издам, че пробвах и лаври… Наложи ми се да изпия доста от традиционното им питие “соджу” (на вкус е близко до традиционната водка и се приготвя от ориз), но ще разказвам – има доста материал по темата.

Уличната храна също е много вкусна и няма повод за притеснение ако си вземете от нея

Сувенири 🎁

Задължителна част от едно пътешествие е да се сдобием със сувенири, които да ни напомнят за него. Тук както е модерно да се казва „всеки сам си преценя…“ Изборът е голям и каквото Ви грабне окото – това си вземете. Но аз като един опитен пътешественик ще Ви дам няколко съвета при избора на сувенири. Задължително си вземете от корейската козметика – кремове и маски за лице, пачове, балсами и каквото още се сетите. Иновативните технологии и най-добрите съставки в продуктите ще Ви подмладят с няколко години. Освен козметика аз си взех и традиционните им метални клечки за хранене, както и един комплект за сервиране на “соджу”.

К-поп културата е навсякъде

След като вече Ви дадох основните насоки е време да посетим някой от основните градове и места, с уговорката, че сега ще разкажа малко по-телеграфно и ще подготвя отделни статии с по-подробна информация.

Сеул

Сеул е столицата на Южна Корея и в нея се преплитат по много красив, елегантен и вълшебен начин картини от миналото пренесени в бъдещето. Забързаният град е запазил харизматичния чар на едни отминали времена. Разхождайки се сред кралските дворци от преди няколко века и потапяйки се в магията на едни отминали времена, зад външните стени се извисяват футуристични небостъргачи, за да напомнят за бурното развитие на града, който сякаш се състезава с бъдещето. Градът е разделен на две части от най-голямата река в страната – Хан, като на север е по-старата част, а на южния бряг се извисяват новите и модерни тузарски квартали.

кулата Н-Сеул” – първото нещо, което посетихме в Сеул

Ще започнем обиколката ни от кулата Н-Сеул”, която предлага на своите посетители една невероятна и спираща дъха 360-градусова панорамна гледка към Сеул. Кулата е една от най-високите в Далечния Изток и е висока около 236 м., но предвид това че се извисява на върха на хълма “Намсан” (висок 243 м.) върхът ѝ се извисява на почти 480 м. Като за добре дошли в Сеул от това място ще придобиете представа за мащаба и размерите на столичния град, който не може да се определи къде точно свършва.

Кьонбоккун„дворецът, благословен от небесата“

Задължителна спирка в програмата е „дворецът, благословен от небесата“ – Гьонбокгунк. Построен е през XIV век и е един от петте най-добре запазени дворци. Домът на династията Чосон ще Ви очарова не само с архитектурата си, но и едно невероятно приключение назад в миналото. Знаете ли, никога не съм вярвал, че има машини на времето докато не посетих това място! Преди да посетим двореца се облякохме в традиционните корейски носии, които се наричат “ханбок”. И всички посетители са облечени в тези носии и когато се разхождаш сред градините или езерата на двореца, сякаш си се върнал стотици години назад. Всичко е толкова автентично и реално, защото ти си там някъде назад във вековете и за моменти си като омагьосан. Не може да прецениш сън или реалност е това и сякаш участваш в снимките на исторически филм за страната, но уви няма камери, няма актьори – само реални хора и места.

Вие били ли сте в такава библиотека?

Помните ли заразителният поп хит на рапъра Psy „Gangnam Style”? Е, време е да отидем на „юг от реката“ и да посетим един от модерните и престижни квартали” Гангам”. Ще видите традиционни гледки с небостъргачи тук, но мен ме впечатлиха 2 неща – статуята на песента „Gangnam Style” и “COEX Mall”, където се намира една от най-известните библиотеки в Южна Корея – Starfield library! За любителите на книгите това място е като от бъдещето.

Донгдемун Дизайн Плаза”- (DDP)

Ще се спомена и още едно интересно място тук – “Донгдемун Дизайн Плаза”- (DDP). Една футуристична сграда, с отличителен неофутуристичен дизайн, характеризиращ се с „мощните, извити форми на продълговати структури“. Проектирана е от световно известната архитектка Заха Хадид и тук се провеждат множество изложби, модни ревюта, форуми, местни и международни събития. Стигнете ли до тук препоръчвам да отидете и до портата “Heunginjimun”, известна още като Великата източна порта.

нощен Сеул

Има още интересни места в Сеул, които трябва да се видят, но за тях ще разкажа в допълнителна статия.

Остров Нами

На около 60 километра от корейската столица, някъде по средата на река ‘Хан”, е разположен един интересен остров, създаден изкуствено след изграждането и последвалото наводнение от язовир “Чонпьон”. Любопитното тук е, че този остров се води отделен от държавата и е частна собственост на един от бившите финансови министри, който го преименува на “Република Наминара”. Тази „страна“ не съществува официално на картата, но все пак има своята гранична полиция, че дори и свой собствен паспорт 😊 Щом го влече – няма лошо!

статуята на прословутата сцена от “Зимна соната”

Освен с въображаемата държава островът е известен и с това, че тук е заснета една от сцените на популярната корейска драма „Зимна соната“, който жъне невероятен успех в много азиатски страни. Мястото е много приятно за разходки.

Градината на сутрешното спокойствие

Много често в медитациите казват „представете си, че отваряте една врата и попадате в магическа градина“. Хубаво, но как да знаем точно как изглежда тази специална градина? Ще си отговорите на въпроса, ако посетите “Градината на утринното спокойствие”, която е сгушена на прекрасния фон на планината Чунгйонгсан.

тази градина е невероятна и сякаш всичко е нея е нереално

Тази невероятна градина съчетава в себе си същността на корейската красота с разнообразие от тематични градини. Проектирана е от професор Хан Санг-Кейонг от университета “Sahmyook” и е открита през май 1996 г. Това невероятно място предлага на своите посетители да избягат от шума и забързания градски живот на големия град. Добре подържани алеи и тревни площи, цветя, бонсаи и цъфнали вишни ще Ви пренесат точно в онази градина, в която Ви карат да ходите по време на медитация. Само че в тази ще изживеете нещо реално и вълшебно!

„Mалката Франция“

Това е доста популярно място сред любителите на к-драмата, че дори и на местните жители. Накратко – решили са да имат част от Франция тук и са изградили тематично градче, което е уж във френски стил, ама не съвсем! Не се учудвайте, че “Малкият принц” е навсякъде тук! Корейците са буквално пристрастени към тази книга и толкова много я харесват, че няма място или град, където да няма негова статуя или изображение.

“Франция” ли бе да го опишеш…

В сградите има интересни изложби на предмети и антики, в типичен чаено-захаросан стил тип “Барби”, което много много на мен не ми се върза никак с Южна Корея и нейните традиции! Но на местните тук им е забавно и хората идват, за да се забавляват! Както казах вече – щом ги влече… нека го правят 😊

Деджон

Известен още като Теджън или Даежеон (имената на много от местата зависят от това от кой език е транскрипцията им). Едно от най-интересните и приятни места за разходка тук е Експо градчето, построено по повод Експо изложението, провело се тук през 1993 г.

Експо мостът в Деджон

Вечер районът е много приятно осветен и си заслужава да минете по добре осветеният Експо мост, както и да посетите 93 метровата кула “Hanbit-tap”, известна още като Кулата на голямата светлина. Идеята била да се направи кула, която да наподобява обсерватория. Пред самата кула има пеещи фонтани, които всяка вечер точно на кръгъл час изнасят гостите на града могат да се насладят на музикално-светлинните представления.

Традиционното корейско селище

Известно още като Корейското фолклорно селище, на фона на живописни планини и река е разположено истинско корейско селище от времето на династията Часон. Тук отново ще се върнете стотици години назад в миналото и ще се насладите на релаксираща и красива обстановка.

дори и хората изглеждат автентично тук 🙂

Селото е създадено след като 270 истински къщи от различни части на страната са реставрирани и преместени на мястото, за да пресъздадат културата на ежедневния живот на типично село от XIV век. Можете да опитате или закупите традиционни занаятчийски предмети от някое от деветте ателиета – глинени съдове, бамбукови, дървени и метални изделия. Има и доста изложбени зали, в които са изложени хиляди културни артефакта. За да се придаде автентично усещане, в селото има и свободна земеделска земя, в която се отглеждат над 80 дървета и животни.

Бусан

Винаги съм харесвал градове, разположени на морето. Да има високи хълмове в тях, както и небостъргачи. Е, в Бусан има от всичко това по много и още преди да пристигна в него знаех, че ще ми хареса много. Това е вторият най-голям град в Южна Корея и тук се намира и най-голямото пристанище в страната. Въпреки, че ни посрещна с проливен дъжд, аз се влюбих в Бусан.

Първата ни спирка бе храмът “Хаедонг Йонггън”, който е единственият храм в Корея, изграден на брега на морето. Пътят до храма е обграден с красиви статуи, които изобразяват китайския зодиак. Стара легенда разказва, че храмът бил построен с един единствен чук и е издигнат е в чест на Буда. Казват, че когато няма много хора мястото е подходящо за медитация. Точно този ден не бе никак спокойно, защото валеше обилно, вятърът бе силен, а стълбите по които слизахме бяха много хлъзгави. Но гледката към храма бе доста внушителна и някак мистериозна на фона на лошото време и бурното море, което се разбиваше в скалите.

за да снимам от тук храмът за малко да се пребия по тези скали… а само как валеше!

Плажът “Хеонде” също е много внушителен, като тук се намира и най-големият подземен аквариум в Южна Корея – “Sealife”. Характерно за него е, че е разположен под морето.

От квартал “Чонгсапо” може да вземете цветните влакчета, които се движат по брега на морето и гледката е невероятна, дори и когато вали дъжд.

ето ги и цветните влакчета

Задължителна спирка в Бусан е и културното селище “Гамчон”, известно още като кварталът на емигрантите. Това е един от най-цветните и красиви квартали, построен през 30-те години на миналия век. Тук всички къщи са украсени в различни цветове и пресъздават една цветна палитра от настроение, която те кара да се разхождаш безцелно и да искаш да откриеш още и още красиви гледки. Тук ще откриете и “Малкия принц”, който гледа отвисоко към брега на морето, заедно със своят верен приятел Лисицата. Мястото е невероятно и те кара да се чувстваш точно като герой от приказките.

Малкият принц, аз и лисичката се любуваме на хубавата гледка

Друго любимо мое място от Бусан е плажът ‘Гуангали”. От него се разкрива невероятна гледка към моста “Гуанган”, който е дълъг около 7,5 км. и е вторият най-голям мост в страната. Самият плаж се намира в красив залив под формата на извит полумесец, а пясъкът е много фин и стъпвайки в него направо потъваш.

точно на този мост е снимана една от сцените на култовият филм “Black Panther” от порецицата на Marvel

В съседство има доста ресторанти, кафенета и нощни клубове. Вечер гледката е невероятна – мостът свети в неонови светлини, небостъргачите осветяват небето като огромни факли, а животът кипи ли кипи и нищо не дава индикация, че градът спи.

дори и на тъмно всичко е светло 🙂

Смея да твърдя, че съм обиколил много места от Земното кълбо, които са ме впечатлявали доста и вече си мислех, че няма място, което да ме плени и да не мога да спра да мисля за него. Много пъти се чудех, аджеба, Сончето защо толкова пъти се връща в Южна Корея и чак, когато дойдох тук си отговорих на този въпрос. Но да си призная – аз също попаднах в плен на тази магическа страна! Когато видяното от очите се запечата в сърцето, то нищо не може да го извади оттам. И искам пак да се върна… вярвате ли ми?!?! Защото една част от мен е още на това приказно място. И едва ли някога ще се върне!

One Comment

  1. Евелина Петрова

    Прекрасен разказ.Не спирах да се наслаждавам и сякаш бях там.Ще се радвам да прочета още за Южна Корея.А вече и мечтая да я посетя.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *