Обичам да пътувам – факт е! Но много обичам да срещам други пътешественици като мен, за които приключенията по широкия свят са начин на живот. Аз самият непрекъснато следя какво се случва в групите за пътувания и пътешествия, за да видя кой къде ходи, да събера полезна информация – накратко да се вдъхновя за следващото си пътуване. Последните месеци докато се ровех по същите тези групи един профил направо ми се набиваше в очите! Едни лъчезарни снимки, едни пъстри описания към тях, за места на които аз не съм бил и си казах „Искам и аз да отида там!“.

С радост ви представям новият ми гост на страницата 🙂

И без да губя много време искам да ви представя Елена, по-известна като Личи от страницата „По света и у нас с Личи“, която последните месеци следя с интерес и с нетърпение очаквам всеки един неин пост, от който научавам много интересна и полезна информация. Имам 1-2 дестинации, по които се запалих покрай нея и мисля много скоро да ги реализирам. Но много ме радва фактът, че тя доста пътува в България. И споделя ли, споделя… Споделя за места познати и не чак толкова, разказва увлекателно и в захлас, че сякаш и ти си бил там. Любопитно ми бе кой се крие зад клавиатурата и ми искаше да науча малко повече за Елена. Хайде заедно да разберем коя е тя и какво се крие в нейната пътешественическа душа!

Здравей, Елена! Представи се с няколко думи за читателите ми.

– Здравейте, пътешественици, много благодаря на Иван за предоставената възможност да се представя пред неговите почитатели и последователи. За мен е истинска чест и удоволствие!

Да се запознаем с Елена Личева!

Аз съм Елена и от от любов към пътуването реших да създам, преди малко повече от година, своя блог във Фейсбук – „По света и у нас с Личи“. Личи идва от моята фамилия Личева и към момента имам над 5200 последователи, които ежедневно ме подкретят и мотивиат да се развивам и показвам най-доброто от себе си.

По професия съм HR, по образование съм Психолог, а по душа Пътешественик. 😊

Кога и как се зароди тази твоя страст към пътешествията?

– Откакто се помня обичам да пътувам, опознавам и разглеждам нови места, но силно се засили желанието и интереса ми преди около 10 години. 😊

До момента колко държави си посетила и коя те е впечатлила най-много?

– Към момента съм посетила точно 20 държави в това число е и България. България ме впечатлява, аз смятам, че това е наистина една от най-красивите държави и се гордея, че е моя родна страна.

Ех, Емирствата на всички ни са любими!

От държавите по света силно се впечатлих от Дубай в ОАЕ, защото това е доста различна страна от нашата като климат, обичаи, религия, природа и порядки.

Разкажи някоя интересна случка от твоите пътешествия!

– Имам доста случки и приятни и не чак толкова приятни 😊

Сещам се, когато за Македония, обмених сръбски пари без дори да разбера и даже се опитах да платя с тях в едно заведение в Охрид и сервитьорът ме гледаше многозначително, когато взе парите …

Когато си изпуснахме часа за влизане в Колизеума в Рим и се наложи да си платим цял нов билет на място и така билети ни излезе по 200 лв. на човек 😊

Няма как да минем и без Рим

На връщане от Прага автобусът ни се счупи и нощувахме в една бензиностанция и след 8 часа престой там служителите ни ръкопляскаха, че си отиваме хахах.

Като цяло съм доста организиран човек и рядко ме изненадва нещо, опитвам се да се подготвя и да предвидя всичко 😊

Къде предпочиташ да пътуваш – сред природата или в големи туристически градове?

– Обичам силно и двете, много зависи от настроението, компанията и времето с което разполагам. Аз съм силно впечатляващ се човек, всичко ми е интересно, всичко ми харесва и намирам красотата и уникалността, където и да съм.

Как и с кого обичаш да пътуваш?

– Най-често пътувам с моята половинка, която половинка обича да си мрънка хахаха, но следва плана ми за обикаляне стриктно. 😊 Пътувам също с приятелки, а едно от последните ми пътувания в Лондон беше с моята любима братовчедка. 😊

Последните ти няколко поста във Фейсбук страницата ти са свързани с Малта. Аз лично много съм впечатлен от снимките и информацията, която споделяш! Какво може да ни разкажеш за там?

– Малта е изключително красива и автентична страна. Когато вечерта стигнах в столицата Валета и минах по моста над рова се почувствах като сред декор от филм. Малта е малка държава запазила в себе си духа на едно друго, рицарско време. Бях силно впечатлена и запленена от архитектурата, природата и културните паметници обвити в мистерия и история.

В бързината след Малта посетих и Бари, Италия 😊

около Бари

Доста пътуваш и в България. Според теб липсва ли му нещо на Българският туризъм и трябва ли нещо да се промени, за да добием по-голяма популярност сред чужденците? А и не само – как можем да мотивираме по-вече сънародници да пътуват в България?

– Обиколила съм почти цяла България и като пропуск на Българския туризъм оценявам  главно липсата на реклама, адекватна поддръжка на обектите и инфраструктурата. Толкова много красота и история има в България, наистина си имаме всичко, но за да я разгледаш ти трябва предварителна подготовка, здрава кола, търпение и позитивно мислене. За жалост много от историческите ни паметници са силно занемарени, някои от екопътеките ни са неподържани и със счупено оборудване. Смятам, че част от проблемите свързани с нашия туризъм са си до будната ни съвест, желание и уважение към малкия ни Рай.

и аз трябва да си направя такава снимка 🙂

Къде най-много би искала да отидеш? Има ли място, което за тебе е мечта, която се стремиш да сбъднеш?

– Ооо, аз искам да обиколя толкова много места, не се ограничавам в една-две дестинации. 😊 Искам да посетя места, които се различават доста от нашата култура и природа като Танзания, Перу, Камбоджа, Панама, Иран, Япония, Китай, Индия и много още хахаха. „Различните“ държави предизвикват силен интерес в мен и са ми на челно място в желаните места за посещение.

Аз докато се наканя да публикувам интервюто тя и до Берлин отиде и се върна 🙂

На този етап май месеци ми предстои пътуване до Берлин, а юли до Париж 😊

След толкова интересни и вълнуващи места, които си посетила си натрупала със сигурност освен доста снимки, така и интересни истории. Замисляла ли си се да направиш свой травъл блог, подкаст или да напишеш книга? Да минеш на едно следващо ниво над страницата във Фейсбук 😊

– Имам много натрупани емоции, снимки и впечатления, но в интерес на истината още не ми е узряла идеята за следващото ниво, със сигурност ще има и следващ етап, но още обмислям какъв да е точно той.

Пожелай нещо на читателите ми!

– Пожелавам на твоите прекрасни и верни читатели да вложат повече услия и време в това да създават спомени, емоции и впечатления, да хранят душата си с красотата на света.

До нови срещи!

Работа винаги ще има, пари се изкарват, оправдания винаги можеш да си намериш, но времето прекарано с близките и спомените остават за цял живот.

Сърдечно благодаря отново на Иван за поканата, бъдете здрави и жадни за нови пътешествия. 😊

„Да пътуваш означава да живееш“

Ще завърша с любима моя сентенция на Ханс Кристиан Андерсен „Да пътуваш означава да живееш“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *