Северните държави винаги са ме привличали! Дали защото в сериала „Викинги“ действието се развива там в една отминала епоха, или защото аз обичам топлите държави, а не студените и досега не бях ходил на Север. Знаех едно – че когато и да отида там искам да е студено! И така и стана с първото ми посещение до Копенхаген.

Копенхаген ни посреща с едно студено, но красиво излъчване!

Една колежка от моето работно място, тъкмо се бе върнала оттам и ми бе разказвала колко ѝ е харесало. Тя бе в началото на декември месец  и каза, че било доста хладничко. Прииска ми се и на мен да отида там, но не предполагах че ще е толкова скоро 😊. Малко по-късно – няколко дни след Коледа потърсих самолетни билети, и имаше изгодна оферта  за средата на януари, защото ми се ходеше някъде, а и имах свободно време. Не щеш ли ми попадна много добра именно такава точно за Копенхаген. Нямаше какво да му умувам – реших, че ще отида дори и сам. Казах на сестра ми, че ще ходя там и тя веднага прояви желание, а баща ми като чу каза, че идва с нас! Билетите бяха купени и дойде денят на заминаването ни.

Полетът ни бе вечерта и през деня имах време да отида да обменя валута. Ако ще посещавате Дания, то задължително си обменете Датска крона, но колкото да имате някаква сума във Вас, защото почти навсякъде може да платите и с карта.

Пътуването до Копенхаген си бе истинско приключение, защото полетът ни закъсня с над 5 часа и ние кацнахме на летището (Københavns Lufthavn) някъде около 3 часа през нощта! За наш късмет метрото работеше денонощно и успяхме да стигнем до хотела ни, като предварително ги бях предупредил, че ще закъснеем, а те нямаха денонощна рецепция и бяха оставили ключа в една кутия до входната врата.

Полезна информация 📌

Преди да се впуснем в нашата студена приказка малко полезна информация за Датската столица.

Въпреки, че Копенхаген е многомилионен град, в него няма да срещнете забързаните тълпи хора, задушаващите задръствания или забързания начин на живот. На места цари спокойствие и безвремие, където миналото и бъдещето се преплитат. Горд и величествен, градът с гордост показва своите забележителности. Богата история, галерии, дворци, красива и бляскава архитектура, спомени от миналото, зелени паркове и колоритни канали – това са малка част от нещата, които ще срещнете тук и ще остане очаровани от това магнетично място. Всички тези места са сравнително близо и са разположени в централната част на града.

Къде да отседнем 🏡

Точно поради тази причина избрах и хотелът ни да е  вцентралната част – на около 200 м. от централния площад Kongens Nytorv (Новият Кралски площад) и на същото разстояние от Nyhavn (канала с цветните къщи), но и линията на метрото за летището има спирка до него, което прави трансфера изключително удобен. Hotel Maritime е  идеален избор за тези, които търсят удобно и стилно място за отсядане в сърцето на града. Това е един сравнително бюджетен хотел с удобна локация, чисти и комфортни стаи. Аз лично го препоръчвам и пак бих отседнал в него.

Какъв е стандарта на живот 💰

Споменавайки думата „бюджет“ знам, че веднага в съзнанието на много от Вас ще възникнат думите „скъпо“, „недостижимо“ и „висок стандарт“. Да, така е – Дания е една от страните с високо качество и стандарт на живот. Тук заплатите са доста високи, но и данъците които плащат гражданите са също високи. Което от своя страна им позволява да получат добро безплатно образование, както и изключително универсално здравеопазване. Без съмнение животът тук е скъп и има високи данъци, но налице са високи резултати по отношение на иновациите и бизнес възможностите, които се разпростират до всички пазари на ЕС. Затова не се и учудвам, че Дания води класацията за най-ниско ниво на корупция. Именно поради този факт е хубаво да сте финансово подготвени, идвайки тук 😊.

Градски транспорт 🚊и трансфер до летището ✈️

Както вече споменах, всички забележителности са сравнително на близко пешеходно разстояние, което прави Копенхаген едно приятно място за разходка (когато не е толкова студено както в нашия случай) и също така няма да ви се наложи да ползвате градски транспорт. И все пак, ще Ви се наложи да ползвате такъв, за да се придвижите от летището до центъра. В Копенхаген има добре развита система на градския транспорт, състояща се основно от автобуси, влакове и метро. До летището се стига с влак и метро, но подземната железница е изключително удобна и за препоръчване. В Копенхаген има 4 линии на метрото, като достъпът до метростанциите е безбариерен – т.е. не се налага да си валидирате билета и да минете през турникет, който да Ви пропусне. На всички метростанции има автомати за билети, като те са валидни за 90 мин.

метрото в Копенхаген

Градът е разделен на няколко зони за пътуване. За 1 и 2 зона билетът е 24 крони (около 3 евро), а ако Ви се налага да ползвате зона 3 (където е и летището) цената е 36 крони (5 евро). На някои от метростанциите липсват машини за билети и затова Ви препоръчвам да си изтеглите приложението „DOT tickets“, откъдето може да си вземете билет. Това, че достъпът до метрото е без бариери не означа, че не трябва да имате билет – ако Ви хванат без билет глобата е 100 евро! Метрото е чисто и доста модерно – влакове без машинист, стъклени предпазни врати по пероните и работи денонощно!

Къде да хапнем 🍗

По отношение на храната ще кажа само едно – всеки според вкуса и възможностите си! Както може да се досетите цените в заведенията са доста високи, както всичко останало. Препоръчвам Cafe Oscar, където пих кафе и вечерях. Тихо и спокойно заведение, персоналът е доста вежлив и готвят вкусно. Изборът е голям и в почти всички заведения качеството на храната е на ниво, така че където и да изберете да седнете няма да сбъркате.

ТОП 🔟 на забележителностите в Копенхаген 🗺

Както вече споменах всички забележителности в Копенхаген са сравнително близко, което от своя страна ги прави удобни и бързи за разглеждане. Бяхме предвидили да прекараме 3 дни тук, като 1 ден бяхме отделили за посещение до Малмьо, Швеция. Но стига сме губили време – нека ви представя 10-те най-внушителни места, които ме впечатлиха в Датската столица.

1. Нюхавън (Nyhavn)

Колоритен, цветен, чаровен – едно от най-забележителните и внушителни места в Копенхаген! В първия момент леко наподобява каналите на Амстердам, но само малко 😊 В превод „havn“ означава пристанище и в миналото тук е имало търговско пристанище, където акостирали кораби от цял свят. Било пълно с моряци, които посещавали бирариите и кръчмите, като се веселели в компанията на пълни халби с бира и пищни дами, които им доставяли удоволствие срещу заплащане.

Красивите и цветни къщи напомнят за старото пристанище

Спокойно – днес всичко е корено различно и красивите цветни къщи са реновирани, а от старото пристанище няма и помен. На негово място са „акостирали“ безброй ресторанти, барове и кафенета. Мястото е перфектно да седнете и отпочинете (когато не е студено разбира се), наслаждавайки се на питие или да похапнете вкусна храна, докато покрай Вас минават малки лодки в канала и леко ще напомнят за отминалите времена, когато пренасяли уловената от протока Йо̀ресун херинга към Скандинавските страни и останалата част на Европа.

В червената сграда между жълтата и оранжевата някога е живял Ханс Кристиан Андресен

Ако имате по-вече свободно време може да направите и един круиз с лодка. Ето и няколко интересни предложения:

Powered by GetYourGuide

Съветвам Ви да обърнете внимание на червената сграда, която се намира на номер 20. В нея е живял известният писател Ханс Кристиан Андерсен. Тук той написва прочутите приказки „Принцесата и граховото зърно“, „Малкият Клаус и Големият Клаус“ и „Огнивото“. Явно на писателя доста му е харесвало тук, защото е живял и на номер 67 в продължение на 20 години, както и още 2 години на номер 18. Накратко – накъдето и да тръгнете в този град ще минете по неговите стъпки.

Много лесно се стига до тук, като слезете на метростанция Kongens Nytorv, където се пресичат линии 1, 2, 3 и 4.

2. Малката русалка

Говорейки за приказките на Ханс Кристиан Андерсен няма как да не посетим и една от най-емблематичните забележителности на Копенхаген, превърнала се и в негов символ – скулптурата на Малката русалка.

точно като в приказките …

Статуята е открита на 23 август 1913 г. и е подарък от местния пивовар Карл Якобсен. Висока е около 1,25 м и е изработена от бронз и гранит, като се намира на една скала във вода на кея Langelinie. Лично аз си я представях доста по-голяма, но да си призная срещата ми с нея бе доста внушителна и запомняща се. Всички знаем тъжната и трагична история на малката русалка, която се отказала от всичко в името на любовта си към красивия млад принц. Всяка сутрин тя изплувала на повърхността от дълбините на морето и заставала на една скала, за да зърне своя любим. И точно като в приказката се осъществи и нашата среща с мраморната героиня от приказката. Небето бе сиво и мрачно, докато вървяхме към нея, и няколко минути преди да стигнем, слънчевите лъчи пробиха небето и озариха водата, а силуетът на статуята на русалката мистериозно изпъкваше. Точно като мираж, който всеки момент ще изчезне. Невероятно изживяване, точно като в приказките!

точно когато пристигнах до статуята на руслаката слънчевите лъчи пробиха сред тъмните облаци

Историята около създаването на самата скулптура е доста интересна. Докато гледа балетното представление по едноименната приказка в Кралския датски театър, Карл Якобсен се влюбва в образа на русалката. Той е толкова впечатлен както от самата приказка, така и от балетното представление, че възлага на скулптура Едвард Ериксен да създаде скулптура на митичното морско същество.

За вдъхновение на скулптура служи балерината Елън Прайс, която през 1909 г. изпълнява главната роля в балета „Малката русалка“ в Кралския театър. Тя отказва да позира гола на Ериксен, но се съгласява лицето ѝ да бъде използвано за изработката на скулптурата, а за тялото позира съпругата му – Елин Ериксен.

„Русалката няма сълзи, затова страда още повече.“

През годините Малката русалка многократно е ставала жертва на вандализъм. Главата ѝ била отрязана два пъти, веднъж е губила и ръката си, да не споменавам колко пъти е заливана с боя … За неин късмет тя винаги е спасявана и възстановявана, така че да остане на мястото си край водата и да приветства с „добре дошли“ всички, които искат да я видят и да им напомня, че „животът сам по себе си е най-прекрасната приказка“.

3. Крепостта Кастелет

В непосредствена близост до статуята на Малката русалка се намира Цитаделата, известна още като крепостта Кастелет (Kastellet). Тази крепост е една от най-добре запазените крепости в Скандинавието и е доста интересна. Изградена е под формата на петоъгълник, но това може да разберете, само ако прелетите над крепостта или погледнете картата на града. Заобиколена е от воден ров и е укрепена с бастиони и масивни крепостни стени.

част от Цитаделата

Мястото е подходящо за разходки и има много зеленина. Във вътрешността на крепостта се помещават интересна вятърна мелница – Kastelsmøllen, както и Цитаделата.

вятърната мелница

Цитаделата е основана от датския крал Кристиан IV през 1626 г., като днес тя се използва като военни казарми и офиси. Любопитен факт е, че точно тук е бил арестуван Йохан Фридрих Щруензее в нощта на 17 януари 1772 г. след маскен бал в Придворния театър в Копенхаген. Той е известен с любовната си афера с кралица Каролин Матилд, която по онова време била повече от скандална. Дори се предполага, че най-вероятно той е баща на принцеса Луиза Огюст от Дания.

Много лесно се стига до тук, като слезете на метростанция Østerport – линия 3 и 4

4. Мраморната църква (Frederiks Kirke)

Най-впечатляващата църква в Копенхаген, с изглед към града от върха на зеления и меден купол, Мраморната църква е известна още като църквата на Фредерик.

Църквата се намира в непосредствена близост до двореца „Амалиенборг“ и Операта, точно в сърцето на елегантния район Frederiksstaden в центъра на датската столица. Докато официалното име на църквата е Църквата на Фредерик, тя обикновено се нарича Мраморна църква.

Историята на Мраморната църква е интересна – по първоначален проект тя е трябвало да бъде направена от мрамор, но това не се случва. Началото на строителството ѝ започва през 1749 г., като по настояване на крал Фредерик V тук трябвало да се изгради нов и модерен квартал, който днес носи името Frederiksstaden.

от зеленият купол се разкрива невероятна гледка към Копенхаген

Уви, мащабният проект за благоустройство на района търпи известени промени, но най-много от това пострадал строежът на църквата. Първоначалният архитект, придворният архитект Николай Ейгтвед, умира още докато работи по самия проект през 1754 г., а след 1770 г. първоначалните планове са изоставени напълно. Повече от сто години сградата стояла като полузавършена руина.

В края на 1800 г. министърът на финансите на Дания продава руините на църквата и нейния площад на датския финансист и индустриалец Карл Фредерик Титген при условие, че той построи църква по подобие на първоначалните планове. Известният по онова време архитект Фърдинанд Мелдал поема проектирането, но поради ограничения бюджет бил принуден да смени мраморните с варовикови блокове в конструкцията. 145 години след стартирането на строителството църквата най-накрая е открита през 1894 г.

Днес църквата е една от най-модерните и посещавани църкви в града и е отворена за посетители всеки ден. От купола се открива прекрасна гледка.

Изключително модерно е сред местните жители да сключиш брак в красивата църква и влюбени двойки от цялата страна се редят буквално на опашка, за да могат да кажат своето заветно „да“ под купола ѝ.

Много лесно се стига до тук, като слезете на метростанция Marmorkirken – линия 3 и 4

5. Замък „Амалиенборг“ (Amalienborg)

Дворецът Амалиенборг е разположен в сърцето на Копенхаген – на няколко стотин метра от Мраморната църква и може да посетите седалището на една от най-старите монархии в света и да се разходите в истински и действащ кралски дворец. Дворецът е задължителен за всеки, който проявява интерес към кралската история. Не пропускайте площада на двореца, където можете да наблюдавате незабравимата смяна на караула.  

Амалиенборг е известен със своята кралска гвардия, известна като Кралската лейб-гвардия. Всеки ден можете да наблюдавате смяната на караула, докато марширува от казармите си край замъка Розенборг по улиците на Копенхаген до Амалиенборг, често придружени от музика. Смяната на караула става по обяд. На нас късметът ни се усмихна и определено бе доста интересно и вълнуващо преживяване да ги наблюдаваме.

смяната на караула

Амалиенбор се състои от четири еднакви сгради. Това са дворецът на Кристиан VII (известен също като дворецът на Молтке, използван като резиденция за гости), дворецът на Фредерик VIII (известен също като дворецът на Брокдорф, дом на Негово Величество Крал Фредерик X, Нейно Величество Кралица Мери и техните деца), Дворецът на Кристиан IX (известен също като дворецът на Шак, дом на кралица Маргрете II) и дворецът на Кристиан VIII (известен също като дворецът на Левецау, използван като дворец за гости на принц Йоахим и принцеса Бенедикте). В тази сграда ще намерите музея Амалиенбор.

фасадата на двореца

Музеят Амалиенбор ще ви предложи да се разходите сред личните покои на кралете и кралиците, управлявали Дания, както и богата изложба, свързана с днешната монархия и нейните многобройни традиции.

Ще се върнете 150 години назад във времето, когато управлявали крал Кристиан IX и кралица Луиза, които са били известни като „сватовете на Европа“, защото четири от децата им се възкачили на троновете на Англия, Гърция, Русия и Дания.

Стаите на Кристиан IX, кралица Луиза и техните потомци са все още непокътнати, така че посещението е като пътуване във времето. Всяка стая отразява модерния вкус на своя период и личностите на кралете и кралиците, независимо дали е във военен, викториански или рицарски стил.

Отново слезте на метростанция Marmorkirken – линия 3 и 4

6. Kongens Nytorv (The King’s New Square)

Kongens Nytorv – или „Новият площад на краля“ е разположен в сърцето на стария град на Копенхаген, където се помещават редица важни сгради като Кралския театър, хотел D’Angleterre и Kunsthal Charlottenborg.

Също така е на крачки от Nyhavn и от Strøget – главната търговска зона на града. Това е чудесно място да започнете пешеходна обиколка на града и добро местоположение, ако харесвате архитектура и статуи.

„Новият площад на краля“

Площадът датира от XVII век, когато е бил заобиколен от елегантни сгради и е приветствал най-видните жители на града, които са посещавали театъра, хотела и двореца Шарлотенборг (сега художествената галерия Kunsthal Charlottenborg). Конната статуя на Кристиан V на кон е издигната през 1688 г. в чест на краля, който е облагородил и доразвил района. Това е най-старата конна статуя и кралска скулптура в Копенхаген.

За да стигнете до тук слезете на едноименната метростанция Kongens Nytorv, където се пресичат линии 1, 2, 3 и 4.

7. Strøget – главната търговска улица

Strøget е главната търговска улица в Копенхаген и една от най-дългите пешеходни улици в Европа с изобилие от магазини, от достъпни вериги до някои от най-скъпите марки в света.

търговската улица Strøget

Дълга е около 1,1 км и минава от площада на кметството до площад Kongens Nytorv.

В двата края на улицата са разположени метростанции Kongens Nytorv, където се пресичат линии 1, 2, 3 и 4 и метростанция Rådhuspladsen – линия 3 и 4

8. Кметството

Един от главните площади на Копенхаген, City Hall Square или Rådhuspladsen, е разположен точно пред старото кметство. Той бележи началото на търговската улица Strøget и е ключово място, на което се провеждат много спортни и музикални събития.

Някога на площада е бил разположен пазарът за сено, но през годините той е преустройван многократно. Понякога тук се провеждат и доста битпазари.

площадът пред Кметството

На площада ще видите Драконовия фонтан, показващ битка между бик и дракон, както и статуя на Ханс Кристиан Андерсен.

Сградата на кметството е открита през 1905 г., като нейният архитект Мартин Нирол бил вдъхновен от кметството на Сиена в Италия и заимствал определени елементи от фасадата на сградата. Една част от кметството е отворена за посетители безплатно, но ако искате да се качите на кулата, която се извисява на 106 метра височина и предлага невероятни гледки към града, ще трябва да си закупите билет.

Слезте на метростанция Rådhuspladsen – линия 3 и 4

9. Замъкът Розенборг (Rosenborg Slot)

Замъкът Розенборг е построен от един от най-известните датски крале Кристиан IV през XVII век. В красивия замък са изложени 400-годишни кралски съкровища, бижута от короната и кралски регалии.

според мен това е най-красивата сграда в Копенхаген

Качете се по спираловидните стъпала и открийте стаи, изпълнени с кралски детайли и пищни портрети. Сред основните атракции е Рицарската зала с коронационните тронове, украсени с бивни нарвали, с три сребърни лъва в реален размер, които стоят на стража. Гоблените по стените отбелязват битките между Дания и Швеция.

Интериорът е добре запазен и ще ви подтикне да предприемете пътешествие във времето, чувствайки се като кралските особи, които някога са живели тук. Можете да видите личния шкаф за писане на краля, неговата баня и да видите восъчни фигури на бивши кралски обитатели.

В Розенборг се съхранява изящна колекция от порцелана Flora Danica и една от най-добрите колекции от венецианско стъкло в света, и двете разположени в стаи и кули.

корони, без крале 👑

Нежните и блестящи корони на датските крале и кралици се съхраняват в специални трезори в замъка Розенборг, украсени с шлифовани камъни, емайл и злато. Бижутата в короната се състоят основно от четири елемента: комплект диаманти, комплект рубини, комплект перли и комплект изумруди, като изумрудите са сред едни от най-добрите в света.

10. Стадион Паркен

Telia Parken е Националният стадион на Дания, където националният отбор по футбол играе домакинските си мачове и където успешният клуб FC Copenhagen има своя домакинска игра. В допълнение към футбола, Паркен предоставя грандиозно място за мащабни концерти и събития.

отвън не прилича на стадион 🙂

Паркен е домакин на други значими събития, като големи телевизионни предавания, важни спортни събития и концерти на големи имена. Стадионът има плъзгащ се покрив, така че в зависимост от сезона са възможни както открити, така и покрити събития. Международни звезди като Уитни Хюстън, Ролинг Стоунс, Джъстин Тимбърлейк и Лейди Гага са провеждали концерти тук.

За да стигнете до тук слезте на метростанция Trianglen – линия 3

Копенхаген има с какво да ви изненада още …

Още, което може да видите, но аз не успях 🔎

Но това не е всичко, което ще откриете в Копенхаген! За съжаление на мен не ми стигна времето да разгледам всичко, но ето няколко допълнителни забележителности, които вие може да разгледате:

До нови срещи в Копенхаген, с пожелание този път да е по-топло и слънчево 🌞

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *