Всеки е чувал за града, в който се извисяват над 100 кули.

 Градът, в който се лее бира и тя е по-евтина от водата. Градът, който крие своите тайни и легенди, заключени в красиви катедрали, мостове, дворци и камбанарии.

Това е Прага – град от приказките, който живее в бъдещето.

Добре дошли в града на 100-те кули!

За хората, които ме познават не е тайна, че именно до Прага бе първото ми осъзнато пътешествие. Въпреки че тогава бях на 5 години, силно се впечатлих и съвсем ясно си спомням 3 неща: красивият часовник с дванадесетте апостола, Карловият мост и как родителите ми ми бяха взели една сладка, която изпуснах в реката, докато гледах лебедите и се разревах, и най-вече първото ми возене на метро! От тогава до сега редовно посещавам това място и всеки път научавам и посещавам нови места, за които искам да ви споделя.

Кулите на катедралата „Дева Мария пред Тин“ наподобяват замък от приказките.

Ще започна от последното ми посещение, когато аз и колегите ми от АБУЖЕТ, бяхме поканени от Българския Културен Институт в Прага, за да представим сборната ни книга „Антология на миражите“. Почти в края на ноември веселата ни дружина кацна на летище „Вацлав Хавел – Прага“, където ни посрещнаха и се насочихме към хотела. Прекарахме 3 незабравими и вълнуващи дни, но съм убеден, че повече ви интересува как вие да направите престоя си в чешката столица по същия начин 😊

Започвам с полезните съвети, без които не може!

Трансфер летище✈️ <-> център и градски транспорт 🚂

Най-лесен и удобен начин за трансфер до центъра е, като ползвате автобусните линии на градския транспорт, като интервала им на движение е от няколко минути. Много лесно ще намерите спирките на автобусите – те се намират точно пред самия терминал. За да стигнете най-бързо до центъра на Прага с градския транспорт, препоръчвам да вземете автобус 119 и да слезете на ж.п. гара „Veleslavin“, откъдето да вземете линия „А“ на метрото, след което може да стигнете до всяка една точка на града за отрицателно време.

Билетите за градския транспорт трябва да бъдат закупени предварително, преди да се качите в автобуса. Билети се продават в Центъра за посетители, на гишетата на компанията за обществен транспорт в Прага в залите за пристигане или от автомати за продажба на билети, разположени в двата терминала и директно на автобусните спирки. Повечето машини за билети приемат безконтактни плащания с кредитни и дебитни карти. Също така могат да бъдат закупени и чрез SMS или мобилното приложение „Lítačka“, което може да се използва и за търсене на идеалната връзка за обществен транспорт. Приложението е достъпно за Android и iOS.

Пражкото метро е чисто, удобно и бързо.

Разбира се, може да ползвате такси, „Uber“ или кола под наем, за да се придвижите до центъра на Прага, или там където ще отседнете. Като цяло аз препоръчвам използването на градския транспорт. Тук има много добре развита мрежа от автобуси и трамваи, с които може да достигнете до почти всяка една точка на града. За централната част препоръчвам да ползвате трамваи, защото се разкриват невероятни гледки. В Прага има 3 линии на метрото, които също ще ви свършат много добра работа, особено ако искате да избегнете задръстванията. Хубавото е, че във всяко превозно средство може да плащате директно с карта и билетът важи 90 мин., а цената му е 40 чешки крони (около 3 лева). Има и билети за 30 мин., като тяхната цена е 30 крони (около 2,40 лева).

Настаняване 🏡

Избор за настаняване в Прага – голям! Аз лично бих ви посъветвал да отседнете някъде в центъра или Стария град (Staré Město). Така всички основни забележителности ще са на сравнително близко пешеходно разстояние, няма да ви се налага да ползвате градски транспорт и ще сте близко до заведенията за хранене. Аз бях отседнал в хотел „Residence Bene“, който се намира в близост до един от централните площади“ Náměstí Republiky“, откъдето минават доста трамваи и линия на „С“ на метрото. Часовниковата кула е на 5 мин. ходене пеша, а Карловият мост – на 10. Хотелът е чист и приятен, намира се на тиха и спокойна улица, а цените са прилични.

Храна и бира 🍻

Всички знаем, че в Прага бира се лее навсякъде и няма турист, с който да се разминете и той да не ухае на ароматната напитка от хмел! В по-студените месеци задължително препоръчвам тъмна бира (cerne pivo), която е с леко сладникав вкус. Светлата бира също не е за изпускане, но която и да изберете препоръчвам традиционната местна бира Kozel.

Традиоционна гледка на патешко бутче, с полента, червено зеле и тъмна бира!

Традиционната чешка храна е кошмар за всеки един, който е на диета! Няма как – подгответе се както за много бира, така и за много вкусна храна. Патици, джолани, гулаш, поднесени с печени картофи, сладко кисело зеле и кнедли – нещата, които трябва да опитате задължително (не на едно ядене разбира се 😉)!

Въпросът е къде да ги пробваме всички тези благинки? Лично аз препоръчвам следните традиционни заведения, които ще ви впечатлят освен с невероятната храна, така и с уюта и чешкия стил, така и с приличните цени:

Задължително си направете резервация, защото заведенията винаги са пълни и може да се наложи да чакате, докато се освободи маса.

Категорично НЕ препоръчвам заведението „Švejk“ ❌! Голяма реклама за има няма нищо! Малки порции и високи цени – традиционният капан за туристи. Аз един път направих грешката да седна тук и не бих повторил, за това си го спестете.

Ако искате да пиете кафе и да пробвате нещо сладко, с хубава гледка към реката ви препоръчвам „SmetanaQ Café & Bistro“. Винаги е много оживено и е пълно с млади хора.

Разбира се, докато се разхождате по улиците може да откриете съвсем случайно още хубави и добри ресторанти и бирарии  – там е пълно с такива! Само не забравяйте после да споделите с мен кои са тези места, че да ги посетя и аз 😊

Етикетът тук изисква да се остави бакшиш и когато си поискате сметката, сервитьорът ще ви каже, че сервизът не е включен. Ще си го търсят като наследство, така че оставете минимум 10% от сметката за сервиз.  

Какво да видим?

Прага е магически град, обвит в безброй митове и легенди, които и до ден днешен се крият по павираните калдъръмени улици, сред мистериозните сенки, спускащи се от светещите фенери и тъмните очертания на готическите катедрали. След като споделих най-важната информация за престоя си в Прага, дойде ред и да се разходим сред забележителностите на града, които са свързани с чудати истории, в които понякога главните действащи лица са митични обитатели и същества!

Когато вали сняг гледката е невероятна!

Предполага се, че градът е основан 1 306 г. пр. н. е. от древния крал Боя, но навсякъде в града ще чуете интересна история, свързана с една млада и красива принцеса.

Преди много време чехите са били управлявани от мъдрата и благородна принцеса Либуше, която била едновременно справедлива и решителна. Всички хора я уважавали заради пророческите й способности, чрез които могла да предсказва далечното бъдеще. Един ден, докато стояла на една скала във Вишеград и гледала надолу към река Вълтава към местата, където днес се простира Прага, пред очите ѝ тъмните гори се разделили и дърветата започнали да приемат формата на къщи, дворци и катедрали с високи кули. Поразена от видението, Либуше изрекла на висок глас думите: „Виждам велик град, чиято слава ще достигне звездите! Ако е волята на боговете, така да бъде. Така аз самата ще положа основите на този град и ще го оставя да расте и процъфтява за славата на рода ми и бъдещите времена.” На следващия ден Либуше изпратила слуги да намерят най-доброто място за основаване на града и им наредила: „Запомнете! Ако видите някой да работи по тези места, аз ще нарека бъдещия град на него!” Мъжете стигнали до равнината под днешния хълм Петрин и мястото им се сторило подходящо за основаване на нов град. Там се натъкнали на двама мъже, които дялали дебел ствол на дърво. “Какво правите тук?” попитали те. „Издълбаваме праг“, отговорила дърводелците. Мъжете се върнали на скалата във Вишеград и разказали на принцесата какво са видели. „Тогава на това място ще основа град, който в бъдеще ще достигне до невиждана слава!“, отговорила Либуше, „И ще го нарека Прага (Praha) на името на прага (prah), който мъжете издълбавали там.“ Така и станало. И до ден днешен никой от следващите владетели не се осмелил да промени името на града!

Старият градски астрономически часовник

Безспорно средновековният механичен кулен часовник е една от най-прочутите и известни забележителности на Прага, която впечатлява както малки, така и големи! Намира се на най-стария площад в историческия център (Staroměstské náměstí). На всеки пълен час в периода от 9:00 до 23:00 ч. на часовника се появяват 12 фигури на апостоли.

В очакване на 12-те апостола.

Известният Пражки астрономически часовник украсява фасадата на Старото кметство от 1410 г. За него е построена специална каменна пристройка от южната страна на кулата на кметството, в която се съхранява цялата механична система. Часовникът е съставен от няколко части – освен астрономическата и календарната плоча, той е оборудван с механизъм на дванадесет апостола, които се появяват в две малки прозорчета на всеки кръгъл час.

По време на парада на апостолите други фигури от страните на часовника също оживяват с механично движение – Смъртта бие камбаната, върти пясъчния часовник и показва на стоящия до него турчин, че времето му е изтекло, който поклаща глава пренебрежително.

Гледка към един от най-красивите площади в Прага – Staroměstské náměstí!

Доста легенди витаят около направата му, като ще споделя най-интересната. Според нея градските власти поръчали на местния часовникар Ян Хануш да създаде часовник. След няколко месеца неуморен труд, часовникът бил завършен и всички били удивени от великолепието и изяществото му! Съветниците решили, че този часовник трябва да бъде единствен по рода си в цял свят и за да стане това  измислили коварен план – да проникнат в дома на Хануш, да му избодат очите с нагорещена желязна пръчка, за да не може той да пресъздаде величието и красотата на творението си. Уви, часовникарят научава за жестокият план и за да се предпази, разрушава часовника, както и всички планове и чертежи за него. За да бъде възстановен часовникът в пълния му блясък са били необходими около 100 години.

Карловият мост

Още едно от задължителните места, които трябва да посетите! Един съвет от мен: ако ще посещавате моста, както аз направих през студените месеци от годината – задължително си вземете шапка, шал и ръкавици … за дебелите дрехи дори и не коментирам, че са задължителни!

Дори и когато е хладно, тъппите по моста на огромни!

Най-старият мост в Прага е построен на мястото на моста на Юдит, който е бил съборен през 1342 г. Каменният или Пражкият мост, наричан Карлов мост от 1870 г., е основан през 1357 г. от Карл IV и е завършен през 1402 г. Мостът е изграден от пясъчни блокове и две приказни кули го пазят от двете му страни  – Malostranské и Staroměstská bridge tower. В периода 1683 – 1928 г. на стълбовете на моста са монтирани 30 статуи на светци, най-известната и най-старата от които е статуята на Св. Ян Непомуцки. Последно добавена тук е статуята на братята Св. Кирил и Методий през 1928 г.

В двата края на моста се извисяват две кули, сякаш пазят моста!

Първият камък на моста е положен от Карл IV на 07.09.1357 г. в 5:31 сутринта и според някой тези дата и час не са случайно избрани!

Ако запишем числата по следния начин: 1 3 5 7 (година) 9 (ден) 7 (месец) 5 3 1 (време), получаваме възходяща и низходяща скала с пик 9.

До ден днешен е спорно дали числата имат някакъв ефект върху издръжливостта на моста, но е факт, че по него минават хиляди хора всеки ден и е оцелял в няколко опустошителни войни и наводнения.

Пражкият замък и катедралата „Св. Вит“

Ако се разхождате по Карловия мост или реката, няма как да не забележите приказните кули на готическата катедрала „Св. Вит“, които сякаш разкъсват небето.

Катедралата “Св. Вит” на тъмно

Готическата катедрала, която е един от духовните символи на чешката държава, е основана през 1344 г. на мястото на оригиналната романска ротонда. Строежът продължава почти 600 години и най-накрая е завършен през 1929 г. В нейния впечатляващ интериор ще откриете параклиса Св. Вацлав, който е красиво украсен с картини и полускъпоценни камъни, както и гробницата на Св. Вацлав, а под земята се намира гробницата на чешките крале и Камерата на короната, където се съхраняват всички бижута от коронациите на кралете.

Ако искате да посетите катедралата ще трябва да си закупите билет! Аз бях изненадан при последното ми посещение, че има входна такса. Предните пъти, когато идвах такава нямаше, но от октомври 2023 г. стартират строително-ремонтни дейности на катедралата и поради тази причина влизането става посредством билет.

И на светло 🙂

Естествено и около самата катедрала витаят доста легенди, като най-интересната е свързана със смъртта на чешкият крал Карл IV. През 1378 г., малко преди  смъртта му в камбанарията на катедралата всички камбани започват да бият от самосебе си и към тях постепенно започнали да звънят всички камбани в цялата страна. Карл ги чува и малко преди да издъхне възкликва: „Ето, деца, Бог е с вас завинаги!“.

Казват също така, че звукът от камбаните се променя в зависимост от настроението, което преобладава у чехите. Така след една тежка битка при Бялата планина се твърди, че звънът им бил толкова тъжен, че след като народа чуел звука им почвал да плаче неудържимо.

Катедралата „Св. Вит“ се намира в един от най-големите комплекси от замъци не само в Прага, но и в цял свят. Това е Пражкият замък (Pražský hrad). От тук се разкрива неповторима панорама към Прага. Разходете се из дворовете на замъка, вижте Стария кралски дворец, посетете и базиликата „Св. Георги“ или живописната „Злата улица“. Препоръчвам ви и разходка из Кралската градина, където освен множество очарователни кътчета ще попаднете и на ренесансови перли – Балната зала и Летния дворец на кралица Ана, известен още като Белведере. Пражкият замък е основан през 9 век и е символ на чешката държава повече от хиляда години. Става резиденция на чешките крале и по-късно президенти.

Докато се изкачвате към катедралата пред вас ще се разкрие невероятна гледка!

За да стигнете до тук може да ползвате трамвай 22 и 23, като слезете на спирка Pražský hrad. В непосредствена близост спират и трамваи с номера 1, 2, 25, 96 и 97, като трябва да слезете на спирка Prašný most. Ако обичате разходките препоръчвам да се качите пеш дотук, тръгвайки от Карловия мост.

Страховски манастир

Така и така ще се качите до хълма с Пражкия замък и катедралата – защо да не се разходите и до Страховския манастир?! Освен, че ще ви впечатлят църквата „Успение Богородично“ и гледката към голямата Страховска градина, тук има две много интересни места, които бих ви посъветвал да посетите!

Страховския манастир предлага незабравими гледки, доста култура и най-неочаквано дори и за мен – невероятна бира!

Като един любител на книгите нямаше как да не посетя Страховската библиотека! Тя е част от манастирския комплекс и е една от най-добре запазените исторически библиотеки – колекциите ѝ наброяват над 200 000 тома. Библиотеката има две зали: барокова богословска и класическа философска.

Както споменах в Страховските книжни колекции се съхраняват около 200 000 тома (напр. Страховското евангелие от IX-X век). Книгите се съхраняват не само в двете зали, но и в съседни хранилища. Значителна част от фондовете представляват старопечатни щампи от 1501–1800 г. Ценен е и фондът от оригинални щампи (над 1500 тома) и ръкописи (ок. 3000 тома), които се съхраняват в специално помещение – трезор.

Библиотеката на Страховския манастир

За да влезете в библиотеката трябва да заплатите вход от 280 крони, което е около 22 лева. Ако сте любител и се интересувате от книжното изкуство, то задължително трябва да влезете! Ако ли пък не изгаряте от желание да влезете там, то ви препоръчвам пивоварната към манастира – Pivovar Strahov! Другото място, заради което си заслужава да дойдете до тук! Освен уникалната атмосфера, ще се натъкнете и на невероятна бира, която се произвежда на място. Историята на Klášterní pivovar Strahov („Монашеската пивоварна Страхов”) датира още от 1400 г. и е свързана с историята на самия манастир, основан през 1140 г. Първите писмени сведения датират от 1400 г., когато пивоварната е била дадена под наем за „четири пъти по шестдесет гроша, фунт пипер и един угоен заек годишно“. През 1907 г. обаче пивоварната е затворена, а през 1919 г. дори е превърната в конюшни. В периода 1959-1963 г. сводът в западната част на сградата е съборен и частично превърнат в голяма зала, пълна с повдигната сцена.

Пивоварната е обновена едва през 2000 г., като част от обширна и ангажираща реконструкция на цялата сграда. През май 2001 г. бившата конюшня се превръща в пивоварна с капацитет 1 000 хектолитра годишно. Първата партида бира е сварена през юни същата година, на празника на Свети Норберт, покровителят на манастира.

Brown Ale – глътка свежест в манастирски условия

Аз лично бих препоръчал Brown Ale – бира с тъмен меден вкус, който варира от сладък карамел до приятна интензивна горчивина. Усеща се и вкуса на Phantasm – добавка, която се добавя в крафт бирите и съдържа замразен хмел и екстракт от люспите на гроздето Совиньон Блан, отгледано в Нова Зеландия. Процентното съдържание на алкохол е 5,9%.

кафене „Славия“ и Алеко Константинов

На брега на река Вълтава, точно срещу Народния театър (Národní divadlo), се намира прочутото кафене „Славия“. От него се разкрива невероятно красива гледка към Храдчани, Мала Страна и Карловия мост. Много видни личности са били гости на кафето, но може би един от най-интересните посетите за нас е не кой да е, а самият Алеко Константинов.

На една от тези маси е седял Алеко Константинов, където е писал „Бай Ганьо“

Когато посещавал Прага той винаги отсядал  в кафето, като избирал масата пред голямата картина на Виктор Олива във втория салон „Пияч на абсент“. Картината има и неофициално заглавие –„Музата на твореца“ или „Музата“, пред която Алеко Константинов, от никого необезпокояван, е писал част от романа си „Бай Ганьо“. Заслужава си да посетите заведението – кухнята не е нищо особено, цените са една идея по-високи, но атмосферата си заслужава.

Танцуващата къща

Освен ренесанса, барока и готиката, точно до брега на тихо течащата Вълтава се издига една сграда от бъдещето – Tančící dům, известна още като танцуващата къща. Танцуващата къща е незабравима и великолепна сграда, превърнала се в неразделна част от Прага. Сградата получава името си благодарение на кулите си, които наподобяват фигурите на танцьорите Джинджър Роджърс и Фред Астер. Тук можете да посетите галерия, ресторант и бар с панорамна тераса, откъдето можете да се любувате на Прага от 360 градуса.

Една по-различна гледка към Прага!

Има още места в Прага, за които мога да разказвам любопитни факти, истории и легенди, но обещавам че ще е скоро! Прага е от онези градове, в които времето сякаш е спряло, но то никога не ти стига. Ще кажете колко е клиширано, като казвам че ако веднъж сте бил тук ще искате пак да дойдете. Но повярвайте ми – има за какво! Красиви кули се извисяват в небето, замъци и дворци от приказките оживяват пред очите ви, романтични калдъръмени и мистериозни улички ще ви изкусят да минете по тях, богато историческо и културно наследство, както и невероятно вкусна храна и бира … та нима това не е достатъчно да се върнете тук?

До нови срещи в Прага!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *