Винаги, когато дойде време за избор на дестинация за почивка в чужбина възниква въпросът как да организираме пътуването си – самостоятелно или с туристическа агенция. Еднозначен отговор на този въпрос няма и всичко е много относително! Всичко зависи от дестинацията, която сте избрали да посетите, личните ви предпочитания, от способността ви да се организирате сами в чужда държава и най-вече финансовите ви възможности.

Как да пътуваме? Сами или организирано – предимства и недостатъци …

Аз, като един пътешественик с доста дестинации зад гърба си, съм пътувал и по двата начина, като всеки един си има своите предимства и недостатъци. Затова днес искам да поговорим за силните и слабите страни на самостоятелните и организираните пътувания в чужбина.

Организирана почивка с туристическа агенция

Когато ползваме услугите на качествена и добра туристическа агенция си спестяваме много време и усилия както около самата организация, така и по време на самото пътуване. С този тип пътувания единственият ви ангажимент е да си изберете желаната дестинация, да си изберете желаната екскурзия, да я платите и съответно да се явите на мястото, от което ще отпътувате. Агенцията има грижата за всичко останало – организиране на транспорта, резервации на хотели и места за настаняване, цялостно екскурзоводско обслужване.

Агенцията ще се погрижи за всички детайли и документи!

Да се погрижи някой друг за цялостното пътуване е благодат и доста улеснява пътуващите. Особено дестинации, които са малко по-екзотични или обстановката в тях не е много спокойна. Такъв тип организирани пътувания са полезни, ако искате да обиколите дадена държава за няколко дни. Аз съм се възползвал от услугите на агенции и организирано съм посещавал Египет, Тунис и Мароко. Доста спокойно ми бе, пътувайки организирано, защото цялата организация в посещението на различните места бе поета от агенцията, имах много добри екскурзоводи и получавам необходимата информация за туристическите обекти. Голямо предимство е, че така се запознаваш и с нови хора и е по-весело. Подобен род пътувания са полезни и за по-възрастни хора, които трудно биха се оправили сами. Ако не знаете английски или усещате, че няма да се оправите сами по време на пътуването, също може да се възползвате от услугите на агенция. Често гидовете ни са  споделяли невероятни истории, които няма кой да ви ги каже, ако пътувате сами.

Много често ми се е случвало да сравнявам цените на даден пакет за екскурзия със самостоятелно пътуване и мога да ви кажа, че е вероятно организираното пътуване да излиза по-евтино от самостоятелното. Дори в момента се оглеждам за пътуване до Сицилия и още докато гледам цените на самолетните билети се замислям дали да не ползвам организирана екскурзия до там.

Пътуването с автобил в чужд град си е приключение от класа 🙂

Ако говорим за близки дестинации като Истанбул или Белград, например, понякога  ми се случва да си избера някоя екскурзия, защото крайната цена излиза много по-евтина и отивам до там с личен превоз, като се възползвам от хотелското настаняване. Излиза доста по-изгодно и удобно. Веднага давам пример: 2 нощувки за 2-ма човека в Истанбул, в квартал Лалели, където всички агенции настаняват туристите си, излиза около 300-400 лева през платформите за настаняване или директно от рецепцията на хотела. Туристическа агенция „Х“ пуска промо оферта за уикенд в Истанбул за около 150 лева, но ако отидете със собствен транспорт ще ви излезе може би със 100 лева по-евтино, но ще пътувате сами и няма да съобразявате с цял автобус туристи.

Понякога агенциите предлагат много добри места за настаняване и излиза по-изгодно да ползвате услугите им!

Обръщам се към туристически агенции и за закупуване на пакети за екзотични дестинации като Мексико и Куба. Тези агенции са посредници на Испански туроператори и пътуването е от Мадрид. Пакетът включва самолетни билети от Мадрид в двете посоки, хотелско настаняване за 7 нощувки и трансфери. Цените варират и подобен пакет през 2019 г. до Мексико ми излезе около 1 700 лева, а цялата почивка  там + пътят и престоят в Мадрид около 3 000 лева. Сравнявайки самолетния билет от Мадрид до Канкун бе евтино, защото цените при авиокомпаниите варираха около 2 000 лева, а като прибавиш и останалите разходи сумата щеше да надхвърли 5 000 лева, че и повече.

Определено има доста предимства да се възползвате от услугите на туристическите агенции, но има и много недостатъци!

Пътувайки с група понякога се губи чара на пътуването и трябва да се съобразяваш с още 100 човека!

Първо – вие не разполагате с времето си и всичко е по часовник! Трябва да се спазва стриктна програма, понякога времето за посещение на дадено място е много малко, а има какво още да се види или пък обратното. Имате прекалено много време, което се чудите как да уплътните. Понякога може да случите и на кофти гид или екскурзовод. Това е най-лошото, което може да ви се случи. Няма да забравя как, когато бях в Египет и нашият екскурзовод бе перфектен – младо и нахъсано момче, което знаеше толкова интересни неща за дестинацията, че от другите групи идваха и слушаха беседите му. На една от групите гидът им бе под всякаква критика. При посещението ни в Луксор турист го попита за една колона, а той каза че ще провери допълнително за нея и ще му каже после. Това бе редовният му отговор! Каквото бе прочел от Wikipedia го рецитираше на групата си и след това им обясняваше каква вкусна пица ял в Тайланд! Или някакви подобни „забавни“ истории …

Друг минус понякога са и хората, с които пътуваш. Особено, ако ти се наложи да пътуваш с автобус  и да се чудиш как да изтърпиш поведението на разни Бай Ганьовци … Нагледал съм се на какви ли не неща!

Мила картинка … В България нямаме тоалетна хартия и трябва да си взмем от чужбинатЪ …

Другото което е – туровете и допълнителните екскурзии, които не са включени в крайната цена  се доплащат допълнително, и са с такава надценка, че направо е скандално! Пример за организирано посещение на небостъргача Сапфир в Истанбул през 2019 г.- туристическата агенция предлагаше тур до там срещу „скромната“ сума от 80 лева, а билета струва 10 лева и билетчето за метрото бе около 2 лева в двете посоки. Сами може да сметнете каква е надценката.

Преценете внимателно дали си заслужава да ползвате услугите на туристическите агенции или не. Има и предимства, има и недостатъци както споменах, но всичко зависи от много фактори. Ако решите да ползвате туристическа агенция – внимателно изберете на коя да се доверите. Съвсем скоро ще споделя и няколко полезни съвета как да изберете подходяща туристическа агенция.

Самостоятелно пътешествие

Няма нищо по-хубаво от това да си свободен като птица и да обикаляш широкия свят! Да си призная това са ми и най-любимите пътувания – самостоятелните 😊. Имам пълната свобода да избирам къде и кога да отида, къде да отседна и какво да правя.

Когато пътувам сам винаги разполагам с времето си и се наслаждавам максимално на дестинацията 🙂

Разбира се, това означава да планувам всичко сам и да намеря най-добрите полети, къде да отседна, какво да посетя и всички останали логистични дейности. Тук изборът е голям, защото може да се съобразиш както с времето си, така и с възможностите си. Самостоятелни пътувания правя основно в Европа, когато правя т.нар. City tours. Ако искам да посетя Рим или Барселона – няма смисъл да ползвам организирана екскурзия, защото всичко мога да направя сам. Първо – излиза ми доста по-евтино, отколкото с агенция. Един уикенд в Рим, да речем за 3 нощувки, ми излиза около 500-600 лева, а с агенция двойно и тройно. Така имам избора да си избера хотела, в който ще отседна. Има доста прилични хотели на достъпни цени както в централната част на града, така и в близост до метростанция. Обикновено агенциите наемат хотели, които са в предградията и сте зависими от транспорта, както и от тях. С една добра подготовка и проучване в интернет може сами да набележите маршрутите и цените на обектите, които да посетите. Ще ви излезе доста по-изгодно и със сигурност може да видите доста повече места. Не се притеснявайте, че няма да получите необходимата информация за обектите – навсякъде има брошури, аудио гидове и табели с информация. Няма да бързате и ще имате цялото необходимо време, за да се насладите на мястото. В големите градове може да се придвижвате пеш и всички обекти обикновено са разположени един до друг или сравнително близко. Но дори и да се наложи да ползвате градски транспорт – не е страшно.

Не се притеснявайте от това да ползвате сами градският транспорт в дадени градове – много лесно и бързо ще се ориентирате и придвижите 🙂

Доста от екзотичните ми пътешествия съм ги правил сам. Пример за това е Тайланд. Последното ми посещение там през 2018 г. бе до Краби. Хотелът, който си харесах ми излезе около 700 лева за 10 нощувки със закуски за 2-ма човека. Цените в една от платформите за настаняване бе около 300 лева на вечер на човек! А, организирано посещение с туристическа агенция бе около 3 500 лева. На мен целият престой за 10 дни с хотел, самолети и джобни ми излезе малко под 2 000 лева. Въпросът е кога искате да отидете и да отделите нужното време, за да намерите най-изгодната оферта за билети и хотел.

Сами ще откриете невероятни места за хранене и ще останете очаровани от местните специалитети!

Самостоятелното пътуване има и своите негативи, но няма да наблягам на тях. Убеден съм, че всички пътешественици искат сами да откриват нови места и това се дължи на свободата, която имат! Когато пътувам самостоятелно аз определям кога да пътувам и най-вече колко време да продължи пътуването ми. Също така избирам и как да пътувам – какъв транспорт да ползвам. Самолет, влак, автомобил или автобус – опции много! Имам свободата да си избера къде да отседна – хотел или Airbnb, според възможностите и предпочитанията ми. Но да си призная честно, най-много ми допада това, че не трябва да се съобразявам с голяма група и техните желания и капризи, както и с правилата на екскурзовода ни. Спестявам си и доста средства така, както и време. Имам пълната свобода да си организирам времето както на мен ми е удобно и да посетя тези места, които искам. Така много по-лесно се потапям в местния бит и култура, усещам атмосферата на мястото, на което съм. Няма да забравя как през 2013 г. сам прекарах цял ден в Париж! Приятелите ми бяха отишли във Версай, а аз цял ден обикалях в града. Беше незабравимо изживяване, защото всичко което исках го направих 😊. Бях си направил план за деня, какво да видя и за моя радост още до обяд планът бе изпълнен, направих още 1-2 допълнителни, които също осъществих. И видях толкова много места, които едва ли щях да видя, ако бях с организирана екскурзия.

Да се насладиш на гледка, която си открил сам, а не ти е показал екскурзовода – безценно изживяване …

Мога да давам още примери за плюсовете и минусите на самостоятелните и организираните пътувания през годините, но те са били актуални към даден момент. Обещавам, че в следващите ми постове ще подготвя и статия за това как да организирате пътуването си сами!

Ако трябва да ви посъветвам как да пътувате – ще се затрудня!

Както казах, всичко е много индивидуално и за това мога да ви посъветвам само едно: пътувайте 😊! Дали ще е самостоятелно или с агенция – няма значение. Бъдете винаги за нови приключения и дестинации. Има толкова много места по широкия свят, които да се посетят и те ви чакат, без значение как ще стигнете до тях.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *