Идеята за всяко едно пътуване се ражда спонтанно – обикновено съм в компания с приятели и някой казва „Да отидем някъде за няколко дни“ и се почва издирване на евтини самолетни билети! Така се роди и идеята да посетим столицата на Словакия – Братислава 😊

Братислава – едно от многото “бижута” на Дунава

Наближаваше рожденият ми ден и си намерихме много изгодни билети до Братислава в разгара на лятото. Идеята бе да празнувам празника си на някое хубаво място, а от Братислава до Виена е много близко разстоянието и затова решихме да комбинираме двете дестинации. Градът е сравнително малък, с население около 550 000 жители. Един, максимум два дни са напълно достатъчни, за да го разгледате на спокойствие. А в моя случай дори и няколко часа ни бяха напълно достатъчни, за да го разгледаме. Буквално за четири часа успяхме да закусим и да разгледаме основните забележителности.

Как да стигнем до центъра?

Кацнахме рано сутринта на летище Братислава, известно още като “Letisko M. R. Štefánika”. Не е много натоварено летище, да не кажа че е направо спокойно. Намира се на около 9 км от центъра на града и дотам може да стигнете с автобус за около 25 мин. Автобус 61 спира пред входа на терминала и ще ви отведе до Централната ж.п. гара. Предварително трябва да си закупите билет от автоматите на летището или на спирката. Има различни видове билети с различно времетраене, като за 60 мин билетът е 1,20 евро, а за 24 часа – 3,50 евро. Деца до 6 годишна възраст пътуват безплатно, а от 6 до 15 г. с намаление от 50%. На някои от спирките няма автомати за билети, така че ако планувате по-дълъг престой тук е хубаво да си вземете билети предварително и за по-дълъг период. Актуална информация за цените на превозните документи може да намерите тук!

Ако решите да ползвате такси ще ви излезе над 20 евро.

Добре дошли в Братислава!

На гарата Bratislava – Hlavná stanica има шкафове за багаж, където може да оставите куфарите си. Цената е около 2 евро и може да оставите багажа си за 24 часа. Изключително удобни са, защото ние имахме няколко часа за разходка и нямаше да ни е много удобно да вземем с нас багажа си. На гарата спират много автобуси, както и трамваи с номера 1 и 7 и с тях ще стигнете много бързо до центъра. Градският транспорт се състои от автобуси, тролейбуси и трамваи, като той е много редовен и удобен. Метро няма.

Мога да кажа, че Братислава е със страхотна локация, защото граничи с 3 други държави – Австрия, Унгария и Чехия. Виена е на около 60 км, Будапеща – 200 км и Прага 360 км. Лесно се стига с влак или автобус, така че ако решите да посетите някои от тези градове проверете за самолетни билети до Братислава и след това да направите трансфер оттук.

Какво да видим?

Ще се постарая да ви разходя и представя най-интересното от града, което ние успяхме да видим за няколкото часа, в които бяхме.

Президентския дворец

Дворецът Грасалкович (Grasalkovičov palác) е красив бароков дворец, а и невероятна френска градина, където днес се помещава резиденцията на президента на Словакия. Построен е през 1760 г. като лятна резиденция на граф Антон Грасалкович, като постепенно се превръща в център на обществения живот и в него многократно е отсядала и Мария Терезия. След мащабна реконструкция през 1996 г. дворецът става официална резиденция на словашкия президент. За съжаление дворецът не е отворен за посещения от туристи. В него се провеждат само специални светски събития. Пред сградата има фонтан на Земята като символ на свободата. Пред двореца може да забележите и гвардейци, които са заели своя пост.

Централният вход на двореца

Горещо препоръчвам да отделите няколко минути на градината, която се намира зад двореца. Основен акцент е статуята на императрица Мария Терезия и фонтанът, наречен „Младост“. Градината е отворена за посетители от 10:00 до 20:00 часа, а в летните месеци от 8:00 до 22:00 часа.

Градините на двореца

Може да се разходите на спокойствие или просто да си починете и да се насладите на спокойствието. Най-интересното в градината може би е, че голяма част от дърветата тук са засадени от известни политици в знак на приятелство и сътрудничество със Словакия.

Замъкът на Братислава (Bratislavský hrad)

Замъкът в далечината

За съжаление го видяхме от далече и не можахме да го посетим ☹ Чувал съм, че оттам се разкрива невероятна гледка към града. Също така при ясно време могло да се видят и земите на Австрия и Унгария! Следващият път като посетя Братислава това ще е първото нещо, което ще посетя.

Михалската порта

В средновековието Братислава е била обградена от доста укрепления и Михалската порта (Michalská brána) е единствената оцеляла постройка днес. Предполага се, че е построена в началото на XIV век и представлява порта с голяма кула, част от крепостните стени. Кулата към портата е висока 51 м. и на върха и е поставена статуя на Архангел Михаил.

Михалската порта – за съжаление покрита с ремонтно скеле 🙁

Предполага се, че към портата е имало подемен мост и ров, които са разрушени. В кулата се помещава експозиция от средновековни оръжия, а на последния етаж има наблюдателна тераса, от която може да се види Старият град на Братислава отвисоко. За мой „късмет“ кулата бе в ремонт и бе обгърната от строително скеле, като не можах да я видя в целия ѝ блясък ☹

Старото кметство

Кметството

В сърцето на Стария град, на централния площад, е разположена една от най-старите каменни сгради в града, датираща от около XIV – Старото кметство (Stará radnica). В миналото зданието се е използвало за монетен двор, както и за затвор. Днес тук се помещава Градският музей, където може да видите доста от тъмниците и различни уреди и инструменти за мъчение.

Уличните статуи

Бъдете внимателни, докато се разхождате по улиците, защото може да се спънете в някоя от статуите, превърнали се в един от символите на града!

Пазете се от този 🙂

Най-популярната от тях е на войник с каска, който се подава от шахта и се усмихва на минувачите. Може да видите и Наполеонов войник, подпрян на пейка 😊

Словашки народен театър

Внушителната нео-ренесансова сграда, в която се помещава Словашкият народен театър (Slovenské národné divadlo), е построена през 1886 г. от двама видни виенски архитекти – Фердинанд Фелнер и Херман Хелмър. Фасадата е богато украсена с бюстове на Шекспир, Лист и Гьоте. В центъра на тимпана величествено се издига скулптура на музата на комедията Талия.

Изключително стилната сграда на театъра

Пред театъра има малко площадче, на което се издига Ганимедовият фонтан – пресъздаден е митът за виночерпеца Ганимед, под който има фигури на 4 момичета, държащи риби, срещащи се в река Дунав.

Мостът SNP

Няма как да не ви направи впечатление мостът, на който сякаш е кацнало НЛО! Макар и всички туристи да го наричат „НЛО мостът“ истинското му име е Мост на Словашкото национално въстание, по-известен като SNP (Slovenského národného povstania). Мостът е построен в началото на 70-те години на миналия век, в чест на съпротивителното движение срещу хитлеристките войски през 1944 г.

Това не е НЛО, а ресторант 🙂

Въженият мост минава над р. Дунав и е дълъг 431 м., като това е най-дългият висящ мост в света, който има само един пилон, на който е поставена структура под формата на летяща чиния. Дотук се стига с асансьор, като там има наблюдателна площадка и ресторант. Разкрива се невероятна панорамна гледка към целия град, а ресторантът се намира на около 90 м. над реката.

Със сигурност има какво още да се види в Братислава, но за краткото време това ме впечатли доста! Ако вие предпочитате да разглеждате на спокойствие и да имате повече време, то отделете 2 дни. Но според мен най-добре е да отделите няколко часа на града и след това да поемете към Виена, Будапеща или Прага. А защо не и трите града 😊

До нови срещи в Братислава!

Аз съм впечатлен доста от Братислава и това е място, което ме докосна. Не знам дали, защото имах рожден ден тогава, но просто ми хареса спокойствието и красотата, безвремието …

2 Comments

  1. Ивайло Захариев

    прекрасен пътепис 🙂 😉

  2. Страхотно описание. Аз съм ходила 2 пъти за по няколко дни защото, както си споменал, Братислава е чудесна отправна точка за други столици. Особено с преференции да пътуваш във Виена, ако си дошъл с влак от Братислава.
    Интересна е зоологическата градина с т.нар. Дино парк – нещо като Джурасик. Ние си изкарахме цял един ден там 🙂

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *