Днес имам отното удоволствието да ви представя един нетрадиционен пътешественик – самата Симана Марковска, известна още като Маня Туристката. Пътешественик по душа, разказвач на истоирии, мотиватор … това са малка част от думите, с които мога да я опиша! Автор е на книгите “ОАЕ за начинаещи”, “Йордания за начинаещи” и “Турция за напреднали”, както и на блог за пътешествия, носещ името Manya the Tourist.

Дами и господа – представям ви Маня Туристката!

В края на 2020 г. ви срещнах за първи път се нея, но от тогава мина много време и на мен ми бе любопитно какво ли се е случило при с тази колоритна туристка 🙂

Здравей, Симана! В какво настроение те намирам днес? И най-вече къде?

Привет! Настроението е както винаги в очакване на нови пътешествия и предизвикателства в новата година. Трябваше да съм в Южна Турция, където работих …, но предвид трагичните обстоятелства от миналата седмица съм си вкъщи.

някъде там … в Турция

Какво се промени за последните две години, от както те представих на читателите ми?

През последните две години се промени целият свят, така че и аз с него. Много промени бяха тъжни, но ни се отвориха и нови възможности. Сега ценим още повече пътуването и възможностите, които то ни предоставя. Отвори ни се и време, в което да експериментираме с нови неща. Написахме книги. Станахме виртуални екскурзоводи за света. Ей такива работи.

поредното приключение с друг герой – Любо … (като се замисля едно интервю с него също би било интересно 🙂 )

Близо година и половина дебютната ти книгата „Йордания за начинаещи“ е факт и радва читателите. Коя история от книгата най-много ти е на сърце и ще помниш винаги?

Посещението на „пясъчния замък“ Амра, който всъщност не е замък, а хамам, макар че сега е напълно пресъхнал. Местният гид се опита да ни заключи обекта под носа, понеже беше решил, че му се прибира два часа преди края на работното време. Аз му викам: „Работното време е до шест!“, той ми вика: „Елате утре“. Аз: „Ама до шест!“, той: „Ама утре!“ Така зациклихме известно време, докато продавачът на сувенирната сергия, с когото явно щяха да си ходят заедно, не издържа: „Моля ти се пусни я, че иначе никога няма да си тръгнем!“

“Йордания за начинаещи” в ръцете на Н.пр. почетния консул на Йордания в България, д-р Хасан Бармауи, лично връчена от Маня Туристката

А ако говорим сериозно, най- ми остана на сърце друг от „пясъчните замъци“, който също не е замък, ами цял древен град, обаче никой не те предупреждава за него. За Ум-ал-Джимал говоря, намира се близо до северната граница със Сирия и също е от набатейската серия като Петра, само че напълно неизвестен на широката публика. В книгата съм разказала малко за него, но истината е, че трябва да отидете и да го видите.

Последната половин година прекара времето си в Турция. Разкажи какъв е повода за това и какво се случи там!

Започнах работа за един европейски проект, който целеше да подпомогне развитието на туризма в Провинция Адъяман. Аз се изявявах като велик европейски експерт и консултант. Всъщност се забавлявах много, защото туризмът ми е професия, а аз си я обичам; освен това имах възможността да овършея всички кътчета на провинцията и да открия страхотни местенца извън туристическите маршрути.

Уникален кадър!

Например Езерото на пиявиците, което през лятото буквално изчезва, или гробниците Софраз, които толкова много напомнят на нашите тракийски гробници. Да не говорим за фантастичната кухня и прекрасните ми колеги. С удоволствие разказвам на всички за този край на Турция и има голям интерес, макар че скоро там за туризъм няма да може да се говори 🙁

„Турция за напреднали“ – това е заглавието на най-новата ти книга, която излезе в края на миналата година. Какво е по-различното в тази книга и какво ще открият в нея читателите?

Първите ми две книги, посветени на Арабските Емирства и Йордания, бяха „за начинаещи“, тъй като аз самата се озовах там без особена подготовка. По аналогия, бях решила да напиша и „Турция за начинаещи“, която да отрази онези райони на страната, в които туризмът е уреден и международен – говоря за крайбрежието, Истанбул и дори Кападокия.

Горещо препоръчвам “Турция за напреднали” – ще ви отведе в един нов и различен свят!

Но тъй като през пролетта на 2022 г. се озовах в югоизточна Анадола, която е много различна, „Турция за напреднали“ се само-написа след като се прибрах оттам. В книгата читателите ще открият пет от десетте най-големи града на Турция, обекти на световното наследство като Гьобеклитепе и връх Немрут, сирийски православни манастири; а също и как се спи по време на Рамазана и защо не трябва да разчитаме много на Гугъл в тези райони.

Предвид активните ти дейности в Турция, замисляла ли си се книгата да се преведе на турски език и да я представиш там?

Минавала ми е мисълта, да ти кажа. Но предвид факта, че тепърва превеждам по-старите книги на английски, не зная кога ще стигна дотам.

остров Сокотра

Върху какви нови проекти работиш и можем ли да очакваме книга „за професионалисти“ в някоя държава 😊

Разбира се! „Турция за начинаещи“ си стои в проект, както и може би „Турция за професионалисти“, когато успея да обиколя турското Черноморие и цялата източна част на страната, там ме очакват страхотни места. Имам събран материал за още много места, например Румъния и Кипър, но може да се случи така предстоящите ми дестинации да ги изместят по един естествен начин.

Какво се случва с подкаста „На Раздумка с Маня“? Да очакваме ли нови виртуални разходки е youtube канала ти?

Оххх, тук слагаш пръст в раната, така да се каже. Засега съм „замразила“ този проект, просто защото не ми стига времето. Много ми е на сърце и бих искала да го рестартирам в някакъв момент, както и да разказвам повече в кадри, отколкото в думи. За второто обаче ще ми трябват помагачи, защото видео-обработката е сериозна работа и не за всеки.

винаги усмихната 🙂

Доста километраж навъртя през последните месеци – разкажи за местата които посети и бе на почивка, а не по работа.

Повечето бяха по работа, като се замисля – Румъния, Унгария, Холандия, че и Гърция. Но съм безкрайно щастлива, че успях да вместя и една почивка в началото на декември, и то каква! За първи път стъпих на остров в Индийския океан; за първи път се изкъпах в Арабско море; за първи път спах цяла седмица на палатка и за първи път видях подводния свят на кораловите рифове със собствените си очи. Островът е Сокотра, официално част от Йемен, а преживяването беше незабравимо, още повече, че закачихме и малко от Емирствата. Тепърва ще разказвам за там в блога и социалните медии, така че ще можете да видите как изглежда дървото „Драконова кръв“ и защо египетският лешояд наистина може да се оприличи с фараонска кокошка.

усмивки от Амстердам

Кои са следващите дестинации, които си планувала да посетиш през 2023 г.?

Покрай Великден съм се изкушила от северна Италия, може би с кратък прескок до Швейцария. През лятото мисля да пообиколя още от Кипър, а през есента замислям кратък тур из Оман. Харесала съм си също една конференция в Сигиш оара, Румъния, пък винаги може да изскочи и нещо по работа. Аз не съм придирчива…

Запомнете това лице! Ще го срещате по света и у нас 🙂

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *