Да си призная честно, Барселона никога не ми е била в листата на „най-желаните места за посещение“! Много мои познати са ходили там и са оставали очаровани от този град, но аз не съм изгарял от желание да отида там. Знаех, че един ден ще го посетя, но не се вълнувах поради този факт. Докато един ден не пих кафе с най-добрата ми приятелка и двамата не си казахме в един глас „Хайде да отидем някъде!“. В момента, в който го казахме бяхме отворили търсачката на полети и искахме да отидем на място, на което не сме били и двамата. Барселона бе първият ни избор.

Добре дошли в пъстрата и цветна Барселона!

Ще ме попитате какво мисля за Барселона ли?

Не мисля нищо – аз направо се влюбих в този град! Той ме впечатли с всичко в него – невероятният архитектурен отпечатък на Гюел може да се забележи навсякъде, вкусна паеля и сангрия те изкушават отвсякъде, а хората са много пламенни и темпераментни …

Пишейки това отново ми се приходи там 🙂

Паеля – задължително трябва да се пробва!

Много ще ми е трудно да разкажа за всичко, което ме впечатли тук и ще се опитам да представя най-интересните неща – поне според мен, защото със сигурност има още много места, които си заслужава да се посетят, но на мен не ми остана време. За това да не губим време и да се разходим сред любимите ми кътчета на Каталонската столица!

Саграда фамилия – Sagrada Familia

Колкото и тривилано да е, ще започна с най-голямата забележителност в Барселона – Sagrada Familia. На някои от картите на града е отбелязана с пълното си име – Temple Expiatori de la Sagrada Familia.

Sagrada Familia

По време на 5 дневния ни престой в Барселона, всеки ден минавахме от там и това място ме зареждаше с някаква страхотна енергия. Още докато ескалаторът на изхода на метрото ме издигаше към повърхността, първото нещо което видях бяха недовършените кули осветени и на тъмен нощен фон! Буквално ахнах и онемях пред шедьовъра на Антонио Гауди! Строежът започва през далечната 1882 г., а година по-късно Гауди се заема с конструкцията. Архитектът решава да излезе доста от границите на готиката и залага изцяло на модернистичния стил, като залага на естествените форми и се стреми да се доближи до природата. Влизал съм в много религиозни храмове – Нотр Дам, Ватикана, Уестминстърското абатство, Синята джамия, Голяма джамия на Абу Даби, но такова нещо не съм виждал! Вярвате ли ми и ли не – аз онемях! Няма такъв мащаб, няма такъв стил, няма такива цветове …

Отвътре катедралата е също толкова внушителна, колкото и отвън!

Сякаш си попаднал в „Алиса в страната на чудесата“ и си се смалил и си попаднал в голяма цветна градина, а ти си малка мравка! Отвътре колоните, които поддържат арките са под формата на стебла на цветя, а таванът все едно е подпрян от множество клони на дървета! Витражите са толкова цветни и пъстри, че нежно галят окото!

Една снимка, която скрива строителните кранове 😉

В продължение на над 120 години продължава изграждането на катедралата и се очаква тя да бъде завършена през 2026 година, когато се навършват 100 години от смъртта на Гауди. Към момента, строежът кипи буквално денонощно и големи кранове закриват красотата на кулите, но някак се и сливат с чара и мистиката на това невероятно място! Задължително ще я посетя и след като бъде завършена 🙂 Влизането става в определени часове и за това моят съвет е да си закупите билети предварително от ТУК. Стига се много лесно с линии 2 и 5 на метрото, а в района има доста заведения, където може да похапнете.

Елементи от фасадата

Когато Саграда Фамилия е завършена, ще има 18 кули. 12 от тях ще представляват апостолите, четири – евангелистите, една е определена за Дева Мария и, разбира се, последната, най-високата, ще представлява Исус Христос.

Площад „Каталуния“

Наричат площад “Каталуния” – сърцето на Барселона. Това е географският център на града и е едно от най-оживените места в града, като в него се вливат 9 големи улици. Казват, че на площада има изобразена голяма звезда, но аз не я видях честно казано, защото трябвало да погледнеш отвисоко. Е, другият път ще го направя, но вие ако ходите там – моля не пропускайте 🙂

До XIX век тук не е имало нищо, освен няколко конюшни, но с промяна на градоустройствения план на града е предвидено тук да се направи голям площад. Много от собствениците на парцели били против, затова те били изгонени, а земите им конфискувани. Изграждането на площада започва през 1902 г., а официалното му откриване е през 1927 г от крал Алфонсо XIII по повод Световното изложение. Така постепенно около него се изграждат редица луксозни хотели и заведения, а офиси откриват тук едни от най-известните испански банки.

Лесно се стига до него – почти всички линии на метрото се пресичат тук, а и разхождайки се сред забележителностите няма как да не минете от тук 🙂

От тук нямам нито една снимка!!! Не е ясно как се е получило това, но за мен е неприсъщо да не снимам и остава голяма мистерия за мен как съм пропуснал да не заснема този площад!

Площад „Испания“

Да си призная за мен този площад е душата на Барселона! Важно и ключово място, което превзе сърцето ми.

Площад „Испания“

Открива се невероятна гледка към целия град и венецианските кули, наподобяващи прословутата камбанария на площад „Сан Марко“ сякаш образуват триумфален вход към хълма Монжуик, където се намират „магическите фонтани“ и Националния дворец /Музея на каталунското изкуство. Площадът е изграден през 1908 г., но през 1929 г. търпи мащабна реконструкция по повод Световното изложение. Тогава е издигнат и големият фонтан в центъра на площада, който сякаш олицетворява Испания. Скулптурата в него е от бронз и мрамор. Мястото е много приятно за разходка, особено малко преди да залезе слънцето, но истинският чар на мястото се разкрива вечер, когато започва шоуто на фонтаните.

Тези кули не ви ли напомнят малко на тази във Венеция?

И до тук се стига лесно с метрото, като тук се пресичат линии 1, 3 и 8.

Магическият фонтан

Казват, че това е едно от любимите места на жителите и гостите на Барселона! Но и на мен …

Едно от любимите ми места …

Вече споменах, че през 1929 г. е имало Световно изложение и Каталонската столица променя облика си значително, като тогава е построен и фонтанът. Тук ще видите редица фонтани и терасовидни каскади, а може би мнозина от вас не знаят, че водата, която се използва тук не е питейна, а се използват подземни води.

От върха се разкрива невероятна гледка към града!

Светлинното шоу трае около 2 часа и започва обикновено около 19:00 часа. Хубаво е да проверите кога точно стартира, защото в някои от дните през седмицата няма представления – лятото в дните от четвъртък до събота, а зимата – само в петък и събота. За наше съжаление ние не успяхме да се насладим на светлинното шоу, но дори и разходка в последните светли часове от денят ще ви накарат да се пренесете в приказките!

Този залез …

Слънцето оцветяваше водата в златистожълти тонове, а времето бе толкова приятно, че не ми се искаше да свършва този момент. Ако някой ме попита с какво ще запомня Барселона, то това е точно този фонтан.

Пристанището Порт Вел

Така нареченото „Старо пристанище“ ще ви предложи едно много приятно и живописно пространство за разходка по брега и с гледка към сините води.

Винаги съм обичал да се разхождам около пристанищата, да гледам лодките и корабите! Някакси ми вдъхват надежда за ново начало, за ново приключение … и така си представям, че ще отида на едно ново място, неизвестно и мистериозно, но вълнуващо!

Първоначално тук е бил разрушен район, като е имало доста изоставени складове, фабрики и железопътни халета,но през 1992 г. мястото е обновено заради Олимпийските игри. Днес тук ще видите както много туристи, така и голяма част от местните жители. Основната атракция е аквариумът на Барселона L’Aquàrium de Barcelona – един от най-големите в Европа. Ще откриете над 8 000 вида риби и 11 акули, които плуват в 22 басейна, побиращи 6 милиона литра морска вода. Има доста платформи и люлеещ се мост, които минават над водата и придават невероятна енергия на мястото.

Тоз пък на къде ли е тръгнал?

За да стигнете до тук вземете линия 3 на метрото и слезте на станция Drassanes.

Barri gotic – Готическия квартал

Старият квартал – място, което много се различава от всички останали в този град! Лабиринт от малки и тесни улички, които денем са пусти, а вечер кипи живот. Заведения и магазинчета на всеки ъгъл ще ви подканят да влезете в тях.

Красиво и потайно … малките улички в Готическия квартал

Тук има доста готически катедрали като Катедралата на Барселона и Санта Мария дел Мар, музеят на Пикасо, Храмът на Август и други интересни за туристите обекти. Готическият квартал е „заключен“ между няколко други квартала – ако тръгнете от площад „Каталуня“ в посока крайбрежната улица, то карето между La Rambla и Via Laietana е мястото, за което говоря 🙂

Триумфалната арка

Дори и да ви се стори малко банално, няма как да не спомена, че и Триумфалната арка е построена заради поредното Световно изложение, което се е провело тук през 1888 г.

Както ще забележите арката е с интересна архитектура 🙂

Построена от тухли и декорирана със скулптури, в стил неомудехар, арката е израз на благодарността и уважението на жителите на Барселона към различните нации и провинции, които са взели участие в провелото се изложение. Дори и в наши дни много често може да видите различни инициативи, които се провеждат тук в подкрепа на различни хуманитарни, етнически и религиозни дейности. Мястото е много приятно за разходки и снимки, както и да се насладите на чуруликащите папагали тук 🙂

Може да стигнете с линия 1 на метрото, като слезете на станция Arc de Triomf.

Паркът на Цитаделата

Ако продължите от Триумфалната арка в посока към морето, то вие ще попаднете в един невероятен зелен оазис! Това е паркът на Цитаделата. Едва ли ще се изненадате, че и той е завършен в сегашният му вид през 1888 г. за Световното изложение 🙂

Водната каскада

Историята на градския парк датира от далечната 1713 г., когато крал Фелипе V превзема града след продължителната 13 годишна обсада, като нарежда да се построи най-голямата цитадела за този период в Европа. Цитаделата отдавна е разрушена – от нея са останали само 3 сгради, но запазва името си като паркът на Цитаделата. Днес тук са разположени няколко музея, водната каскада, зоологическата градина и статуя на мамут в реален размер. Едно от най-впечатляващите неща тук е каскадата, която се намира в северната част на парка. Малко наподобява фонтана ди Треви в Рим, т.к. нейният създател Жозеп Фонтсере е бил вдъхновен от него. Каскадата представлява триумфална арка с водопад и фонтани, украсени с крилати зверове и грифони, които сякаш го пазят! В центъра величествено се издига статуя на Венера, стояща върху морска мида, а над нея Аурора сякаш прелита с колесницата си от ковано желязо.

Още едно любимо място – не знам, но фонтаните винаги са ми на сърце 🙂

Ако искате да посетите мястото, то отново може да дойдете с линия 1 на метрото или да вземете трамвай 4. Зоологическата градина се заплаща и има вход, като за парка няма.  

Кула Агбар

Една от най-емблематичните съвременни сгради в Барселона – кулата Агбар. Е, тя не е построена за някое от Световните изложения, като другите забележителности, но пък е вдъхновена от архитектурното наследство на Антонио Гауди.

Кулата е като светеща цветна мозайка!

Проектираната от Жан Нувел сграда, наподобяваща гейзер, е открита през 2005 г. и нейните 34 етажа се издигат на 142 м. В сградата се помещава водната компания на града Агуас де Барселона (от тук идва и наименованието и АгБар) и е административна, но привлича вниманието на хиляди туристи. Доста е внушителна вечер, когато по фасадата ѝ „танцуват“ най-различни светлини и тя сменя цвета си от син, към червен и жълт! Много е приятно да седнеш на някоя пейка и да се любуваш на това светлинно представление 🙂

Ден или нощ?

До тук може да стигнете с линия 1 на метрото – станция Glòries или с трамвай 4, 5 или 6.

Стадион „Камп Ноу“

Да си призная честно, аз не съм футболен запалянко и не се впечатлявам от нищо, свързано с тази игра. Но няма как да не споделя изживяването ми, когато посетих най-големия стадион в Европа!

Колосални размери – представям си какво е да има публика тук!

Реших да разгледам стадиона чрез организиран тур, като той включва всички части и съоръжения в него. Размерите му са колосални и да си там е невероятно, а каква е атмосферата по време на някой мач мога само да си представя. За испанците футболът е спорт номер ЕДНО! “Камп Ноу” е построен за футболен клуб “Барселона” през 1956 г. Капацитетът му е 110 000 зрители, но последните няколко години, поради съображения за сигурност е намален на 95 000 зрители. На терена му са играли едни от най-добрите футболисти в света – Йохан Кройф, Диего Армандо Марадона, Луиш Фиго, Патрик Клуйверт, Роналд Куман, Ривалдо, Христо Стоичков, Ромарио, Роналдо, Роналдиньо, Лео Меси, Шави, Никола Анелка, Карлес Пуйол, Иниеста, Давид Вия и т.н.

Това ме впечатли най-силно тук!

В стадиона има и музей, който също ме впечатли страшно много. Ако искате да направите тур тук, може да прегледате опциите ТУК и да си запазите билет онлайн. Линия 3 на метрото има станция близо до стадиона – Palau Reial, а също така може да вземете трамвай 1, 2 или 3.

Каса Батийо (Casa Batllo)

Ако се разхождате по оживения булевард Пасео де Грасия, няма как да не забележите една много цветна, пъстра и с чудата архитектура сграда! Това е Каса Батийо – поредното произведение на Гауди!

Малките тераски не ви ли напомнят на маски?

През 1905 г. текстилният индустриалец Жосеп Батийо поръчва на прочутия архитект да промени изцяло дизайна на къщата му и да я реновира. Тук Гауди е дал пълна свобода на въображението и творчеството си! Според някои, сградата отразява победата на Свети Георги над дракона, защото покривът напомня на драконов гръб, а кулата – на кръста на светеца. За мое съжаление не можах да посетя къщата отвътре, защото имаше огромна опашка и скоро трябваше да затварят, а следващите дни не минахме от тук! Но нищо – тъкмо ще имам повод да дойда отново и да я посетя 🙂 За да не изпадате в ситуация като мен и да се изненадате от голямата опашка може да си купите билети предварително от ТУК.

Каса Батийо (Casa Batllo)

Точно до входа на къщата е и входа метростанция Passeig de Gracia на линия 3, но може да дойдете до тук също така с линии 2 и 4.

Парк Гюел

Може би имах големи очаквания от този парк, който също се води една от „визитните картички“ на Барселона. След като посетих парка не бях кой знае колко впечатлен, но няколко дни по-късно разказвах на познати за него толкова цветно и въодушевено, че сякаш пак бях там. Има нещо, което те кара да харесваш това място, защото е наистина уникално, но и в същото време сякаш нещо му липсва. Влизаш в един парк и попадаш на една цветна тераса с плочки и до там!

Добре дошли и в парка!

И е така – това е един неосъществен проект на Еузебио Гюел, който имал идеята да превърне хълма, където е разположен парка днес, в жилищен квартал на площ от 17 хектара и много зеленина. Изготвен е проект, който включва изграждането на 60 къщи, всяка със свой двор и уникален по рода си архитектурен облик. Гюел поверява проекта на своя добър приятел Гауди, а работата по мащабния проект продължава до 1914 г., когато той е спрян, защото има много нисък интерес към закупуването на имоти и така идеята за създаването на жилищния комплекс остава само на хартия. Няколко години по-късно градската управа придобива земята и решава да направи парка безплатен и достъпен за всички граждани и гости на града. Днес една част от парка е безплатна, но за да се полюбувате на творенията на Гауди е необходимо да си купите билетче, което струва около 10 евро (към август 2022 г.) и може да закупите от ТУК.

Една от най-интересните пейки, на които съм сядал!

В цената на билета е включено посещение на прочутата криволичеща пейка, която се намира на панорамна тераса и от нея се разкрива невероятна гледка към града. Самата тераса се подържа от 86 колони, които са леко наклонени. Слизайки от терасата надолу към централния вход, няма как да не видите и известното стълбище с гущера, изграден и изящно декориран с прословутата каталонска мозайка тренкадис. До централния вход вниманието ви ще грабнат два павилиона, които малко наподобяват захарната къща от „Хензел и Гретел“. Безплатната част на парка е съвкупност от градини, палми от камък, много зелени папагали и добро настроение.

Чудати форми дебнат от всякъде 🙂

До парка няма директен транспорт – трябва да вземете линия на метрото 3, да слезете на станция „Lesseps“ или „ Vallcarca“, след което да повървите малко пеш.

Има още какво да се види в този цветен и слънчев град и да добавя още и още места, но това са най-силно впечатлилите ме места! Барселона не може да се опише само с една статия или с няколко думи … Това е град с настроение и душа, който живее 24/7 и трябва да се посети поне веднъж в живота! Не само заради всички изброено до момента, но и заради храната, историята, културата, музиката – за всички онези неща, които правят Испания най-пламенната и страстна страна на Стария континент.

До нови срещи с Барселона!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *