Posted on
Антология на миражите
Антология на миражите

50 чудеса на света и прочути забележителности, описани от български журналисти пътешественици

„Антология на миражите“ събира всички мечтани пътешествия в една книга. Мираж от местата, където винаги сте искали да бъдете. Тези 50 живописни пътеписа на талантливи български журналисти и пътешественици разказват за най-впечатляващите шедьоври на човешкия гений и природни забележителности.

Прочути водопади, храмове, кули, крепости, круизи, великолепия на изкуството, пирамиди, паметници, фиорди, коралови рифове, стародавни легенди от вечните градове, тюркоазени брегове, плажове и миражи, случили се наяве, се въртят като виенско колело пред погледа на читателя.

1
АБУЖЕТ

Доверете се на журналистите, които познавате от екрана, радиото, печата, уебсайтовете, да ви поведат в четирите посоки на света. Ето вашите гидове: Антоанета Титянова, Бойка Асиова, Бойка Велинова, Ваня Василева, Веселина Филипова, Георги Милков, Даниела Денева-Казанджиева, Евгения Атанасова-Тенева, Елица Лукова, Иван Кръстев, Исак Гозес, Искра Койнова, Камелия Илиева, Карина Бялкова, Кристиан Минчев, Лилия Попова, Лора Лукова, Людмила Марталер Славова, Магдалена Гигова, Мария Мира Христова, Мария Пепелджийска, Мира Баджева, Мира Добрева, Милена Димитрова, Милена Хлебарова, Наталия Бояджиева, Неделя Щонова, Нейка Кръстева, Оля Ал-Ахмед, Павлина Михайлова, Пламен Старев, Петра Талева, Симана Марковска, Симеон Гаспаров, Симеон Идакиев, Славяна Манолова, Соня Алексиева и Юлия Вълкова.

Колумб е имал шанса да открие нови земи, а на най-храбрите от нас им е писано не само да ги обиколят, ами и да предават репортажи оттам. Приключенията променят съдбите ни. Неслучайно над три дузини от най-пламтящите пера, обходили целия глобус, се съгласиха да опишат най-прочутите забележителности и чудеса на света. Така се роди тази книга – като сън, като мираж от местата, където винаги сте искали да бъдете. Пътешествия – черно на бяло, но с цветни снимки. Носят щастие и късмет!

Авторът на
посока север
откъс

Думата фиорд не случайно е с норвежки произход.

За най-дълъг и дълбок фиорд в Норвегия и един от най-грандиозните в света е признат Зогнефиорд. Той навлиза навътре в сушата на 205 км., а максималната му дълбочина е 1 308 м. Има множество разклонения. Две от тях са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното природно наследство. Те са разположени в югозападна Норвегия, североизточно от Берген.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Еднотипните пейзажи на Зогнефиорд

Норвегия е северна страна, разположена в западната част на Скандинавския полуостров. От територията ѝ 40 % се намира северно от северния полярен кръг. Скандинавските планини заемат около 2/3 от площта на Норвегия. Те не са високи. Предоставят чудесни условия за планински туризъм и ски спортове. Най-високите им била са покрити с ледници. Многобройните ледникови езера и водопади са атрактивни туристически обекти. Норвегия разполага с над 40 зимни курорта, които привличат любителите на ски-туризма от цял свят.

Норвегия е една от малкото страни в Европа с много добре запазена природна среда. Това е най-същественият ресурс на норвежкия туризъм, превърнат в мото – „Powered by nature“. Туристите могат да избират между риболов, пешеходни турове, скоростно гребане, водни ски, рафтинг, кану-каяк. През зимата могат да карат ски по пистите и ледниците.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Из разклоненията на Зогнефиорд

Наличието на над 1 100 фиорда, прави придвижването от едно място до друго в скандинавската държава истинско предизвикателство. Многобройните мостове и участъци, които трябва да се преминат с помощта на ферибот, забавят пътуването, а в екстремните зимни условия на северната природа, могат и да го направят трудно и опасно. Изграждането на транспортната инфраструктура на Норвегия е било сложна инженерна задача, поради планинския релеф и северните условия. Днес Норвегия разполага с над 900 тунела за автомобили с обща дължина 750 km. Главна роля играе корабоплаването. Изградени са и функционират близо 100 летища. Страната е на едно от първите места в света по броя на вътрешните самолетни превози на глава от населението.

Моят ден за докосване до норвежките фиорди се случи в края на юни, когато дните са най-дълги и в Скандинавските страни наближаваше празникът Mid of the summer (Среде лето по нашенски). И ето го най-после дългоочакваният фиорд. Не от плът и кръв разбира се, а от земя и вода в невероятна комбинация. Мернахме го от високо и бързо се спуснахме до него. Там вече ни чакаше корабчето за плаване по фиорда. И така, очакваше ни една студена красота. Студена, защото голяма част от фиорда остава в сянката на съседните високи слонове. Трябва да прибавим и лекия ветрец от макар и бавното плаване. Защо красота, мисля че е ясно, но тук трябва да добавя още един съществен елемент на пейзажа – водопадите. Те се спускат буквално от всякъде. Вода, вода, много вода има в тази северна красота.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Авторката позира сред норвежките фиорди

Програмата за деня включваше и пътуване по Фламската железница. Тя е най-високо разположената жп линия. Трасето Флам-Мидал, е прочуто като едно от най-стръмните и красиви в света, поради което се смята за шедьовър на норвежката инженерна дейност.

IMG_9122

Фламската железница ...

Пътешествието завърши няколко дни по-късно, когато от самолета наблюдавахме как на юг е вече нощ, а на север продължава да е светло. Така това пътешествие приключи с уникален залез в посока север.

Колко са днес чудесата на света?

Седем, осем или петдесет?

Верният отговор е, че всеки четящ човек „вижда“ и подрежда своите чудеса на света и номерацията им варира според „окото на ума“.

Поръчай книгата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *