Разположен на два континента, Истанбул е един от най- невероятните и вълнуващи градове! Казват, че ако искаш да видиш злато не е необходимо да ходиш в златарски магазин, а да се разходиш по залез слънце сред залива Златния рог! Тук може да се видят едни от най-красивите и неповторими гледки. А стигнеш ли до него няма как погледът ти да не бъде привлечен от величествено издигащата се кула на Галата!

Един от символите на Истанбул, който е време да посетим!

Много пъти съм минавал покрай тази кула, но никога до сега не съм влизал в нея. И за всяко нещо си има първи път 🙂 Точно последния ден от 2021 г. имах удоволствието да посетя тази интересна кула, за която ще ви разкажа сега.

Кула Галата (Galata Tower) е една от най-старите и високи постройки в Истанбул и векове наред тя е била част от уникалния пейзаж на града. Както може да се досетите от името ѝ- тя се намира в квартал Галата.

Кулата се вижда от всяка точка на града и някакси изпъква …

Каменната кула, висока 67 метра се вижда от всяко едно място в Истанбул. Построена е периода 1348-49 година от т.нар. генуезци (Genoese), които по това време владеели византийските райони. Те я кръстили „Кулата на Исус“.

Някои легенди разказват,че през Средновековието на върха на кулата се е издигал кръст висок 8 метра.

Диаметърът на Галата е близо 17 метра, а стените на кулата са дебели около 4 метра и има общо 9 етажа.

Погледната отдолу кулата наистина е висока и внушителна!

През вековете кулата е имала различни предназначения. Тя е изпълнявала функциите на склад, на затвор, на морски фар и пожарна кула. Има легенди, които разказват, че дори е била и вятърна мелница, но няма доказателства за това. Няколко века тя е била най-високата постройка в града.Върхът на кулата е използван и за много астрономически наблюдения.

Интересна гледка 🙂

Друга интересна подробност е, че по време на Османската империя авантюристът Ахмед Челеби Хезарфен, изпитвайки едно от своите изобретения за полет с крила, прелетял от Галата до противоположната на азиатска страна – Юскудар.

Босфора и Азиатската част на Истанбул – Юскудар, докъдето е прелетял и Хезарфен със своето изобретение

В началото на 60-те години на миналия век е направена реставрация на кулата и на върха ѝ се поставя конусообразен покрив, който е бил разрушен през 1875 година след опустошителна буря. Няколко години по-късно – през  1967 г. кулата на Галата е отворена за посещения.

Кулата на Галата е една от визитните картички на Истанбул и всекидневно тя се посещава от хиляди туристи.

Мостът на Галата, погледнат от кулата на Галата 🙂

От върха на кула Галата се разкрива запомняща се гледка към града. Оттам се виждат Босфора, Златният рог и Мраморно море. Гледките, които се разкриват са невероятни и се редуват пейзажи от стария и нов Истанбул. От едната страна се виждат дворецът Топкапъ сарай и Синята джамия, а от другата посока в далечината се издигат модерните небостъргачи на бизнес кварталите Левент и Маслак.

В далечината се издигат модерните небостъргачи, където е и Сапфир – “покривът” на Истанбул

До върха на кула Галата се стига чрез два модерни асансьора. На слизане може да ползвате стълбите – много е интересно да слизаш по тях 🙂

Терасите на кула Галата са отворени всеки ден от 8:30 сутринта до 24:00 часа вечерта. Входът е 100 турски лири. До нея се стига изключително лесно – със скоростния трамвай, като слезете на спирка Karaköy и вървите малко пеш или да вземете за една спирка едно от най-старите метра на Европейския континент („тунела“ както го наричат местните) и слезете на спирка Beyoğlu. Може с втората линия на метрото, като слезете на станция Şişhane. Подробна информация за кулата може да намерите тук!

Накъдето и да погледнеш в Истанбул има уникални гледки, зад които се крият невероятни истории …

Ако искате и Вие да се потопите в миналото и настоящето на Истанбул и да усетите магията на Ориента – може да го направите като прочетете книгата ми „Професия ПЪТЕШЕСТВЕНИК“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *