Posted on

Всеки един от нас съзнателно или не, си прави равносметка на изминалата година – сеща се какво е преживял, какви очаквания е имал и колко от тях са се оправдали , спомня си за хубавите и не чак толкова приятни моменти! Това е неизбежно – всеки един от нас е устроен така, именно затова трябва да минем през спомените за изминалите 365 дни, за да можем да направим нови планове за следващите 12 месеца.

Готови ли сте за нови приключения?

За това и аз реших да се върна назад през изминалата 2021 г. и да направя своя обзор за пътешествията, които предприех. Много съм щастлив от факта, че успях да пътувам както в България, така и в чужбина. Посетих много нови места, но и се върнах на някои от любимите ми, които отдавна не бях посещавал.

Януари започна много добре – в началото на месеца с мои приятели предприехме пътуване до един от най-хубавите ни зимни курорти – Боровец. Бе много приятно и вълнуващо, защото през цялото време валя сняг и бе като в приказките.

Нощните ски писти на Боровец

А няколко дни по-късно за първи път се качих на Копитото – любимо място за разходка на много софиянци. Да си призная – никога не се бях качвал там и гледката към нощна София е неповторима.

София от високо

След поредица от негативни събития в личен план реших, че трябва да изпратя студените и зимни образи от съзнанието ми за това с мои приятели взехме лифта от Боровец и се качихме до ски пистите на Маркуджиците. Е, аз ски не карам, но за сметка на това се разходихме до там и си направихме уникални снимки 🙂

Черно и бяло … и аз 🙂

След като пролетта бе дошла, бе време да се разходя и сред слънчеви и топли дестинации! Май месец определено бе много добро начало и поставих старта с еднодневно пътуване до Благоевград и парка Бачиново – място, на което не бях ходил от много години. Този път го видях в съвсем различна светлина 🙂 Разходката до там завърши и с посещение до едно от най-духовните места в България – Рилският манастир.

Любимият Рилски манастир!

На следващия ден – точно на един от най-хубавите празници Гергьовден се насочихме отново на еднодневно пътуване по устието на река Искър. Първата спирка бе един уникален по рода си манастир – Седемте престола. След него посетихме и Дядо Йоцо, който все още продължава да гледа … Да си призная това място ме зареди с много положителна енергия и горещо препоръчвам на всеки един от Вас да го посети!

Дядо Йоцо все още гледа …

След близо година и половина пауза с пътувания в чужбина, в края на май бе време да напусна пределите на България и отново с приятели се насочихме към млечнобялото бижу на Гърция – остров Левкада. Имах остра нужда да отида някъде надалеч и нямаше по-подходящо място от това! Отново се върнах на любимите ми плажове, любувах се на невероятни гледки и пробвах вкусната морска храна.

Любимото Гръцко синьо …

Сигурно много от Вас свързват Кюстендил с вкусните и сочни череши, но колко от Вас знаят, че всяка година през м. юни там се провежда и фестивал на черешата? Е, аз не знаех и останах приятно изненадан 🙂

Доядоха ли ви се череши 😉

В разгара на юли, малко преди моя рожден ден, след близо двегодишна пауза имах удоволствието да летя отново със самолет! Не мога да опиша радостта от това да се чекираш, да оставиш куфара си на лентата за багаж, да се настаниш на седалката в самолета и да затегнеш колана! А най-голямата ми радост бе, че полетът бе до любимата ми Италия и за един уикенд се разходих до Бари  и Полиняно а маре! Кратко, но качествено 🙂 Бях забравил какъв е вкусът на пастата и хубавото италианско вино …

Италия – земя със сърце …

Пак през юли, една седмица след рожденият ми ден, направих един страхотен уикенд с приятели в Хисаря 🙂 Място, което привлича туристите, освен с минералните си извори, така и историческите забележителности, които разкриват колко важен и значим е бил този град в миналото си.

Нощна Хисаря!

Август отново се върнах в Благоевград, само че този път, за да представя книгата си „Професия ПЪТЕШЕСТВЕНИК“ в Регионалния Исторически Музей – Благоевград, където се провеждаше инициативата „Лято на пътешественика в музея“, организирана от Асоциацията на журналистите и писателите по туризма – АБУЖЕТ. Никога не бях ходим в този музей и да си призная бе доста приятно, интересно и забавно!

Готов да представя книгата си в Благоевград 🙂

Края на август отново затегнахме коланите в самолета и отново посетих любимата ми Италия! Цяла седмица със семейството ми обикаляхме в  Пулия – Албероберо, Лече, Матера и още много интересни и невероятни места, които бяха посетени от нас. Една моя дългогодишна мечта се сбъдна и бях безкрайно щастлив, че съм точно там по това време, защото се запознах и с нови хора, в чието лице намерих верни приятели!

Отново в Италия …

Съвсем неочаквано за мен, в средата на ноември посетих Барселона – място, което винаги отлагах, но знаех, че един ден ще посетя и , че ще ми хареса страшно много! Усещането да седиш до Саграда Фамилия, да пиеш сангрия и да ядеш паеля е невероятно! Този град ме впечатли с архитектурния си стил и настроението, което се усеща дори и във въздуха. Искам пак да отида там!

Кой каза Барселона?

Последните дни на ноември за един уикенд посетих и Одрин, където направих един бърз шопинг. Искам да предупредя всеки един от Вас – моля, не ходете там след като сте взели заплата, защото няма да усетите как ще свърши тя 🙂

Одрин – красив по всяко време!

Подобаващо изпратих 2021 г. в един от най-любимите ми градове, в който мога да се връщам отново и отново – Истанбул! Много мога да говоря за него, но определено той трябва да бъде посетен, за да може да се усети магията, която лъха от него.

Любимият Истанбул!

2021 година за мен бе едно ново начало! Трудно начало, но с леки и плахи стъпки отново поех сред красотите на света и се радвам, че посетих толкова много места както в България, така и в чужбина. Пожелавам си Новата 2022 година да е още по-успешна и да има нови пътешествия до близки и далечни места, както за мен, така и за Вас 🙂 А каква бе вашата 2021 от страна на пътувания? И дали си направихте плановете за нови приключения през тази година?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *