Posted on

Зелена буйна джунгла и грандиозни руини, разположени на върха на скали, в чието подножие е разположен красив плаж. Това е картината, която изниква в съзнанието ми, когато се сетя за Тулум!

Тулум – градът на изгряващото слънце

Добре дошли в един от древните градове на маите, който е много добре запазен и до днес и посреща туристи от цял свят! Няма да крия, колко бях развълнуван, когато и аз посетих това невероятно място, където освен древните руини те посрещат и доста големи гущери. Но не се притеснявайте – те са безопасни 🙂

Ето кой те посреща, когато влезеш в Тулум 🙂

Тулум се намира на около 60 километра от известния курорт Ривиера Мая, намиращ се в щата Кинтана Роо. До там се стига сравнително лесно – с кола, градски транспорт или организирана екскурзия. Аз лично, бих препоръчал да си направите организирано посещение до тук, което ще Ви излезе на доста добра цена и ще получите не само добро екскурзоводско обслужване, но и студени напитки в автобуса, закуска и обяд, както и чадъри които ще ви пазят от слънцето.

Първоначално се разхождаш в тропическа джунгла, с красиви гледки към морето …

Но, да не губим време, а да се впуснем в тази вълнуваща разходка!

И постепенно джунглата свършва и се появяват руините!

Малко история – все пак казвам, че това е древен град и може би ще Ви е полезно да споделя малко факти.

Поетапно се разкрива величието на древните маи!

Маите се заселват в този район някъде от V в. сл. Хр., като достигат своя връх няколко века по-късно.

В превод Тулум означава „стена“ или „ограда“. Около града е имало огромна стена, чиито останки може да видите и до днес. Предполага се, че градът е кръстен така от археолозите, правили първите разкопки тук точно заради тази стена.

Първоначално този град се е наричал Зама (произнася се zam-MAH), което се превежда „град на изгряващото слънце“. Руините са разположени на върха на скали, и когато Слънцето изгрее, слънчевите му лъчи огряват сградите, в които преди хиляди години са живеели маите.

С всяка крача се разкриват невероятни гледки …

Тук са живели хора от различни етноси и култури, което оставя и отражение в архитектурата тук. С времето благоустройството се е променяло, като обитателите на града са надграждали и добавяли нови елементи и декорации върху съществуващите сгради. Така съвременният облик на Тулум се е заформил от смесица на много култури и истории, които със сигурност ще искате да чуете 🙂

Малко след достигането на своя пик в развитието си около XV в. сл. Хр., Тулум е изоставен и разрушен, а популацията на маите постепенно изчезва. Предполага се, че когато испанците завладяват тези земи, те донасят много болести от Стария свят. Местното население трудно се е справило с тях, защото те били непознати за тях и постепенно популацията на маите изчезва.

Лесно може да се придобие представа как са изглеждали сградите тук

Може да се отбележи, че те са сред най-добре запазените руини в цяло Мексико.

El Castillo или Замъкът е най-високата сграда в руините, но и най-забележителната. Намира се в близост до морето и предлага невероятна гледка към брега. Предполага се, че маите са използвали El Castillo като фар за насочване на капитаните на търговски лодки, докато са плавали през залива по здрач. Смятало се е, че ако капитаните могат да видят дневна светлина през двата прозореца на тази сграда, те няма да ударят рифа под водата.

Усещате ли духа на маите?

Храм на низходящия Бог – тази сложно проектирана постройка е една от най-красивите сгради в Тулум, разположена в източната част на града от лявата страна на El Castillo. Смята се, че е построена в чест на странно божество на Венера, известно като пчелното божество на маите Ah Macehcabob или Xuк Eк. В храма има скулптура на фигура, падаща от небето с вдигнати крака и насочени надолу ръце.

Непосредствено пред  El Castillo, Храмът на стенописите е една от най-добре запазените и най-грандиозните сгради в руините на Тулум. Това е двуетажна сграда, която маите са използвали, за да проследяват движенията на слънцето. Това, което може би ще намерите за интересно тук, са останките от мазилки, все още в оригиналните си цветове. Тук могат да се видят камъни от черно, зелено, жълто и червено в задната част на първия етаж.

Кукулканската група са няколко малки сгради, разположени северно от El Castillo. Най-забележителната сграда в тази група е Templo del Dios del Viento, храм с кръгла основа, традиционно посветен на Quetzalcoatl или Ehecatl – Богът на ветровете.

Къщата на колоните

Къщата на колоните се състои от 6 колони, под формата на Г-образна сграда и те ще ви улесняват много да разберете откъде е получила името си. Нарича се още El Palacio (Дворецът), тъй като се смята, че е приютявал лидерите на маите. Въпреки, че времето е повлияло значително на тази сграда, руините и все още са много впечатляващи и внушителни днес.

Усещате ли вятъра в косите си?

Това е единственият от древните градове на маите, който е издигнат край морето и може би, това го прави толкова уникален и неповторим. Няма друго такова място, което да предлага едновременно невероятна разходка назад в миналото сред тези величествени останки и в същото време уникален плаж с чисто бял пясък и кристално синя вода!

Гледката към водата от крепостта разпалва въображението за това как град Зама е изглеждал преди 1 000 години и всеки може да развихри въображението си на воля.

По тези стълби се стига до плажа …

Един съвет от мен – сложете в багажа си чифт бански, за да може да се насладите и на невероятния плаж, до който се стига чрез дървено стълбище. За мой късмет, той бе затворен точно тогава и не можах да стъпя по пясъка и да се изкъпя в кристално синята вода! Може би пак ще трябва да дойда до тук.

Друго любопитно нещо, за което споменах в началото е, че тук може да видите доста големи гущери, които изглеждаха малко страшно в началото. Размерите им бяха големи и смущаваха част от туристите, но се оказа, че те са безопасни. Но това е част от пъстрата палитра цветове, които може да видите в Мексико!

Който те е посрещнал – той и ще те изпрати 🙂

А ако искате да прочетете още за маите и тяхната култура, то със сигурност ще Ви е интересна и книгата ми “Професия ПЪТЕШЕСТВЕНИК”, в която разкривам доста мистерии и пазени тайни на тази древна цивилизация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *