Амстердам е известен с много неща – дървените жълти обувки, вятърните мелници, лалетата, марихуаната и червените фенери. Но безспорно е най-известен със своите канали и това е първото нещо, което впечатлява всеки един посетител на града! Затова се чудех, за как да ви представя този град и може би това ще е най-добре чрез неговите невероятни канали и любопитни факти и истории около тях.

Амстердам – канали, колела, свобода и … още нещо 🙂

Лично аз съм бил няколко пъти в Амстердам и най-много ми е било  приятно да се разхождам около каналите, както и да си направя едно круизче по тях 🙂 Всички сгради наоколо са толкова внушителни и интересни, че чак ми се иска да вляза в някоя от тях и да видя каква е гледката към каналите от другата страна. Но един ден и това ще стане. За добро или лошо винаги съм идвал тук през зимата – вярно, че е студено, но пък не се носят аромати и не е толкова влажно.

Уникални гледки на тъмно 🙂

Със сигурност едно от най-интересните неща тук е, че Амстердам има 165 канала. Ако се събере дължината на всеки един от тях ще се достигне дължина над 100 километра. През 2010 г. каналният пръстен на Амстердам става и част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Учудващо е колко много колелета има тук!

Историята на града датира още от XII век, когато е бил още малко рибарско селище. В близост до селцето се е намирала река Амстел, както и язовирът, построен през 1220 г. за да се избегнат наводненията от Южното море (ZuiderZee), които редовно заливали селищата наоколо. Така селцето е кръстено на реката, като с течение на времето Амстелодамус се трансформира в Амстердам.

Каква идилия …

Може би ще ви направят впечатление, че някои от къщите са леко наклонени на една страна. Когато банкерите и търговците започват да строят къщите си тук, почвата е била доста блатиста. Поради тази причина, те са построени върху дървени кокили и понякога са се клатели и потъвали в реката. Поради тази причина наричат и Амстердам „града на Танцуващите къщи“.

Такива гледки те карат да искаш да живееш тук!

Винаги съм си мислел, че градът с най-много мостове е Венеция, но уви съм се лъгал! Когато съм бил в италианската версия на Амстердам съм оставал с убеждението, че там има хиляди мостове, а всъщност има само 409 моста, свързващи каналите на Венеция. А в  Амстердам има 3 пъти повече мостови съоръжения – 1 281! Вие знаехте ли това?

Мостове да искаш 🙂

Освен многото мостове тук може да видите и доста плаващи къщи! Тук има над 2 500 къщи, които плават по каналите на Амстердам, а голяма част от тях са във водата повече от век. Съществуват различни видове домашни лодки и голяма част от местните хора  предпочитат да живеят в точно такива.

Цветен и колоритен дори и през нощта!

Защо – и аз не знам, но според мен е доста вълнуващо да живееш така 🙂 Амстердам има интересни закони и един от тях е, че ако имаш дървена лодка в каналите следва на всеки 3 години да я пребоядисаш. Както споменах голяма част от лодките са жилищни, но може да се намерят и подобни хотели, къщи под наем и дори някои от тях са направени като музеи, за да видите какво е да се живее в подобно нещо.

Уникален залез!

Амстердам е изключително колоритен град, не само заради каналите си. Като прибавим към тях цветята, колелета, свободата, мириса на трева и червените фенери може да кажем, че това е от онези места, където животът кипи по 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината 🙂 И се чувстваш свободен и искаш отново и отново да дойдеш тук!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *