Няма значение дали слънчевите лъчи залязват зад Айфеловата кула или мъглите от река Сена мистериозно обгръщат катедралата Нотр Дам, Париж може да ви плени по всякакъв начин!

Париж – красив по всяко време!

Това се случи и с мен, когато бях на около 5 годинки. Дядо ми бе абониран за вестник „Трета възраст“ и на последната страница имаше снимка на Айфеловата кула. Аз не знаех нищо за нея и той ми обясни, че това е една кула от стомана. В детското ми съзнание се бе запечатал образа за тази кула и всеки път, когато я видех по телевизията или по даден филм аз си мечтаех един ден да се кача на нея. И тази моя мечта се сбъдна точно 3 пъти до момента 🙂

Париж е най-красив по залез слънце 🙂

Много мога да ви говоря за посещенията ми в Париж и ми се искаше да направя ТОП 10 на любимите ми места тук. Но, уви- не можах! Всяко едно място тук може да те плени – като почнеш от старите бохемски квартали, разходките по Сена и Шанз-Елизе, музеите, калдъръмените улички, малките кафенета, че дори и мръсните улички, дето миришат на ….

Град на любовта, столица на модата, най-романтичното място на света – всяко едно описание е точно като за Париж. Това е град, в който или ще се влюбиш след като го посетиш, или няма да го харесаш. Среден вариант няма! Едно посещение тук може да ви вдъхнови за цял живот и да го помните винаги.

А гледките отвисоко са уникални!

Какво си заслужава да се види в Париж? Ами, всичко! Аз се опитах да направя един кратък обзор на любимите ми места там и може да откриете какво прави този град толкова уникален и специален.

Да започваме!

Айфелова кула

Споменах, че няма да има класация, но определено на първо място сред желаните места за посещение в Париж се нарежда Айфеловата кула (la Tour Eiffel)! Това може би е едно от най-посещаваните места в света. Колкото и странно да звучи първоначално кулата е била заклеймена като чудовищна сбирщина на железа и парижани са били шокирани от вида ѝ. Проектирана и построена е, по повод отбелязването на стогодишнината от Френската революция. Официалното ѝ откриване е за парижкото изложение от 1889 г., като тя е проектирана от Александър-Гюстав Айфел.

Айфеловата кула първоначално е смятана за чудовищно творение, а днес е едно от най-посещаваните и романтични места в света!

Когато видиш кулата за първи път на живо направо онемяваш! Аз няма да забравя никога първото ми посещение през 2000 г. След това последваха още много посещения и съм се качвал на кулата по всяко едно време на денонощието – през деня, по обяд, вечер, в пек и в дъжд дори. И всяко едно посещение се е запечатало в ума ми, защото това бе детската ми мечта.

Кулата има три нива, като до всяко едно от тях може да се достигне с асансьор или по стълби. Първото ниво се намира на 57 метра и там има магазин за сувенири, кафенета, ресторант и наблюдателна площадка. Второто ниво е на 115 метра, като тук има същите удобства като на първото. С тази разлика, че вече гледките към Париж се открояват все по-ясно. До първо и второ ниво се стига с двуетажен асансьор, но за да стигнете до третото ниво се взима друг. Стигайки на 276 метра пред нас се разкрива цял Париж!

Г-н Айфел в кабинета си 🙂

Гледките от тук са невероятни и ако се качите по залез слънце определено ще останете без дъх. Може би това е едно от най-вълнуващите неща, което може да направите в този невероятен град. Едно от най-интересните неща тук е восъчната фигура на Александър-Гюстав Айфел, който седи в кабинета си и посетителите могат да го видят 🙂

Билети може да си вземете от тук!

Монпарнас  и Сакре Кьор

На една от високите точки в Париж, на хълма в бохемския и живописен квартал Монпарнас се издига една от най-красивите катедрали – Сакре Кьор! Отдалече прилича на сватбена торта, а даже някои парижани шеговито я наричат така 🙂 В катедралата има изящна мозайка на Исус Христос с пламтящо сърце. Поради тази причина и самата катедрала се казва така (в превод Sacré Cœur – „(Пре)свято сърце“). От наблюдателната площадка пред нея се разкриват невероятни и величествени гледки от цял Париж! Определено това е едно от най-романтичните места тук. Но освен, че гледките тук могат да ви омаят, така също трябва да бъдете и много бдителни, защото е пълно с джебчии и докато сте захласнати по красивите гледки може да останете и без портмоне или телефон.

Sacré Cœur – най-внушителната и красива катедрала в Париж

За да стигнете до самата катедрала е необходимо да изкачите около 200 стълби, но за по-мързеливите има и финикуляр, който ви отвежда точно до площада пред катедралата. След като се полюбувате на красивите гледки ви съветвам да отделите малко време и да се разходите сред живописния и аристократичен квартал Монмартър. В превод означава „хълм на мъченици“. В миналото е било малко селце, но с разрастването на Париж става негов квартал. Извити калдъръмени улички и пешеходни стълби ще ви отведат до интересни бутици и ресторанти, малки тихи площади, художествени галерии и много кафета на открито.

Powered by GetYourGuide

Мулен руж

В близост до Сакре Кьор, малко по-надолу по булеварда се намира и небезизвестното кабаре Мулен руж. Предполагам всеки един от вас е виждал или чувал за прословутата червена вятърна мелница 🙂 Аз лично не съм влизал вътре, но и да минеш отвън и да се полюбуваш на гледката е напълно достатъчно.

Един невероятен град, който винаги има с какво да те изненада!

Да ви предупредя, че ако решите да влезете е препоръчително да бъдете облечени елегантно и че тениски и къси панталони не са много за предпочитане. От тук може да си купите билети за шоуто 🙂

Шан-з-Елизе

Колкото и странно да прозвучи, един от най-известните и елегантни булеварди в цял свят, до XVII век е бил блатисто поле. Един век по-късно там са построени елегантни сгради, които стават визитна картичка на булеварда. Шан-з-Елизе започва от пл. Конкорд, където има прекрасен просторен парк. Достига чак до Триумфалната арка, където са разположени луксозни магазини, хотели, ресторанти, кафенета, кина и театри. Това може би е едно от най-оживените места в Париж, което освен, че привлича милиони туристи от цял свят, е и любимо място за събиране и разходки на парижани. Тук са едни и от най-скъпите магазини и бутици, като всяка една престижна марка има свой магазин тук – Tiffany & Co., Louis-Vuitton, Cartier и много други. За любителите на изискани ястия ще спомена, че тук се намира и небезизвестният гастрономически ресторант L’Atelier Étoile de Joël Robuchon, който има една звезда на Мишлен. Пожелавам на всеки, един ден да може да пазарува в тези магазини или да похапне там 🙂 Но разбира се има и доста достъпни магазини и заведения.              

Шан-з-Елизе и Триумфалната арка

Триумфална арка

Почти в края на прословутия булевард се намира и друг известен символ на френската столица – Триумфалната арка. Изградена е по нареждане на Наполеон Бонапарт през 1806 г., за се почетат войниците, воювали във френската армия по време на Наполеоновите войни. Завършена е през 1836 г., но за съжаление Наполеон не доживява да я види завършена. Арката е доста масивна и голяма – около 50 метра, като по нея има барелефи с фигури, които изобразяват заминаването, победите и славното завръщане на френските армии. Любопитното е, че някои от фигурите са по-големи от естествения си размер.

От върха на арката има наблюдателна площадка, от която могат да се видят 12-те булеварда, които тръгват оттук. Може да видите цялото Шан-з-Елизе, обелискът на пл. Конкорд, Лувъра, както и Айфеловата кула, най-новата и модерна арка в Дефанс и много други забележителности.

Точно в подножието на Триумфалната арка е и гробът на незнайният войн – паметник посветен на загиналите войници по време на Първата световна война. Пред паметника и има и огън, който не е бил гасен никога от 11 ноември 1923 г. 

Лувъра

Надали има човек, който да не е чувал и за прословутия музей на Лувъра!

Да се насочим към Лувара

Разкошен дворец, който някога е бил дом на френските крале, Лувъра е най-важният от най-добрите музеи в Париж. Посетителите влизат в музея в двора на двореца при стъклената пирамида, проектирана през 1917 г. Тук може да се видят над 35 000 произведения на изкуството (много считани за шедьоври) – от антики до европейски картини от XV до XIX век.

Мона Лиза или Джокондата – кой не е слушал за нея

Няма как да видите всичко наведнъж тук, но може да се фокусирате върху определени крила, като е хубаво да дойдете рано сутринта. Опашките на входа понякога са огромни и се чака с часове, за да се влезе! Една от най-известните произведения на Леонардо да Винчи се намира тук – Мона Лиза или Джокондата (La Gioconda). Много често се случва някой от туристите да влязат тук и да прелетят буквално през музея, само за да видят Мона Лиза, без да видят нито едно друго от произведенията на изкуството.

По-малката Триулфална арка срещу Лувъра.

От двете си страни на Лувара се намират градините Тюйлери – един от най-прекрасните паркове в Париж. Ако разглеждането на музея ви е изтощило може да се разходите тук или просто да поседнете на някоя пейка, за да не насладите на красивите гледки. Също така тук има и една малка Триумфална арка, издигната в чест на военните и дипломатическите успехи на Наполеон Бонапарт.

Площад Конкорд

Площад Конкорд и обелискът

Точно между градините Тюйлери и началото на Шан-з-Елизе е разположен един от най-красивите и големи площади в Париж – Конкорд. Той е сцена на доста исторически събития, включително и на екзекуцията на крал Луи XVI. Също така е и част от триумфалния път на Наполеон. В центъра на осмоъгълния площад се извисява египетски обелиск, който е подарен на Карл X от вицекраля на Египет. Преди години, когато аз посещавах това място имаше и виенско колело, но сега не съм сигурен дали още е там 🙂

Билети за Лувъра може да си вземете от тук!

Люксембургските градини

След градините Тюйлери най-известният градски парк са Люксембургските градини. Първоначално те са били част от Люксембургския дворец, когато той е построен през XVII в., но са били в доста по-малък размер. Едва в началото на XIX в. те придобиват сегашния си облик и размери.

Цветните Люксембургски градини

Подредени цветни лехи, подържани храсти, статуи, фонтани, розови градини, оранжерии и овощни градини ще ви накарат да забравите, че сте в големия град. За минути времето ще спре и ще си помислите, че сте някъде сред природата. Точно поради тази причина това е любимо място на разходки и пикник на местните жители. Тук ще видите и студенти от Латинския квартал, които седнали по тревата похапват сандвичи с багети или просто се наслаждават на поредния хубав слънчев ден, играейки федербал или шах.

Нотър Дам

В сърцето на Париж, на остров Сите, разположен на река Сена, е сгушена една от най-известните и популярни катедрали – Нотр Дам! Точно тук, на този малък остров римляните са построили гало-римския град Лутеция и съответно днес тук е разположен и нулевият километър във Франция. Катедралата е изградена в готически стил в далечната 1163 г., като и до ден днешен всеки един посетител е впечатлен от нейната архитектура.

Нотър Дам в самото сърце на Париж

Фасадата е богато украсена от скулптори и гаргойли, а сложните летящи контрафорси осигуряват структурна цялост на огромната сграда. Посещавайки катедралата отвътре впечатление правят великолепните витражи. В момента Нотр Дам се реконструира, защото през април 2019 г. голям пожар нанася значителни щети и покривът се срутва. Очаква се ремонтните и възстановителни дейности да бъдат приключени през 2024 г.

Билети може да си вземете от тук!

Дефанс

В западната част за Париж, по продължение на малката Триумфална арка в градините Тюйлери и тази, която е известна всички, се издига още една нова и модерна арка – тази в Дефанс.

Модернистичната арка в Дефанс

В края на 60-те години на миналия век е проектиран квартал с високи сгради, като той се възприема като символ на влизането на Париж в XXI век. Лично на мен това е едно много любимо място и аз много обичам да се разхождам тук. При последното ми посещение тук през 2013 г. направих опит да се кача на Голямата арка (La Grande Arche), както я наричат парижани, но за съжаление тя не работеше точно този ден. Е, все пак трябва да си оставя нещо и за следващото ми посещение там 🙂

Център Жорж Помпиду

В самото сърце на Париж, сравнително близо до Лувара, се намира една доста интересна и чудата сграда, която не се вписва по никакъв начин с архитектурата на тази част от града. Даже някои от посетителите са шокирани от архитектурата и не могат да повярват какво виждат очите им!

Модернистична и шокираща архитектура!

Това е центърът Помпиду, където се намира и Националният музей за модерно изкуство. Лично аз не съм посещавал сградата отвътре, но си заслужава дори да се разгледа.

Тръби ли са, чудо ли е …

Операта

Дворец Гарние или Национална опера в Париж е може би една от най-красивите сгради в цяла Европа!

Операта

Фасадата е богато украсена от класически колони и осем скулптури, представящи алегорични фигури: поезия, музика, идилия, рецитация, песен, драма и танц. Лоджията изобразява бюстове на композитори, включително Росини, Бетховен и Моцарт, докато куполът е покрит със статуя на Аполон с алегорични фигури на поезия и музика. Интериорът отвътре също е толкова зашеметяващ, доколкото съм виждал по снимки и това ще още едно от местата, което съм си оставил за посещение при следващата ми визита тук.

Монпарнас

При посещенията ми в Париж винаги ми е правело впечатление как по средата на нищото е издигнат един черен небостъргач, като някакси той стои доста неестествено там! Това е кулата Монпарнас, която буквално е като трън в очите на парижани! Обещавам да ви разкажа историята на тази сграда някой друг път.

Отдолу кулата Монпарнас изглежда плашещо …

Но ще ви посъветвам, ако имате време да се качите на наблюдателната площадка на последния етаж и да се полюбувате на страхотните гледки на Париж. Това е единственото място в града, от което виждаш Айфеловата кула отвисоко. Наистина е страхотно място и тук има както открита площадка, така и закрита.

Париж винаги ще заема специално място в сърцето ми! Както споменах това е град, който или ще го харесаш, или не – средно положение няма. Много ми бе трудно да опиша всичките ми любими места в него, защото има и още, и още … и май ще трябва да направя втора част на тази статия 🙂 За мен Париж винаги ще си остане Айфеловата кула, криволичещата река Сена, Монпарнас  и Сакре Кьор, Лувара, Триумфалната арка и всички малки улички и кафенета около тях. Ако някой ме попита как си представям перфектния миг в живота, няма да се замисля и ще отговоря: „Седнал на метален стол и малка масичка, с чаша кафе и кроасан, около мен минават забързани парижани за работа, а аз седя и се любувам на гледката към Айфеловата кула“!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *