Posted on

Днес се сбъдна още една мечта на жителите на столичния град и на кварталите „Овча купел“ и „Горна баня“ – да стигат до централната градска част за около 10 минути! На Лазаровден по  току-що откритото 4 км трасе тръгват новите влакове и отварят врати 4 метростанции – „Овча купел“, „Мизия/Нов български университет“, „Овча купел 2“ и „Горна баня“. Но това не е всичко – покрай строителството на метрото в „Овча купел“ е изградена улица „Централна“, 3 буферни паркинга за около 700 коли и ж.п. спирка, като по този начин пътуващите от гр. Перник ще имат директна връзка с центъра за 10-12 мин.

Добре дошли в новия участък на линия 3, свързващ кв. “Овча купел” с центъра на София!

Строителството на тази отсечка от Софийското метро започва през лятото на 2017 г., и струва около 102 млн. евро. Очаква се новото трасе да се ползва от около 45 000 пътника дневно, като до центъра ще се стига за 12 мин. и минималният интервал на движение ще е 4,5 мин.

Новостите, които ги има и по централния участък на линия 3, са налични и тук – стъклени предпазни врати по станциите, нови влакове „Simens“, унифицирани схеми за ориентация и достъп на инвалиди и майки с колички до станциите и влаковете.

Стъклени предпазни врати, нови влакове, модерен дизайн …

Визията на новите станции са дело на известни и доказали се архитекти и техните екипи, като мога да кажа че са си свършили работата много добре! Арх. Ирена Дерлипанска, ар. Константин Косев, арх. Емил Василев и техните екипи създават архитектурното оформление на 4-те станции, като използват съвременни и модерни решения, отличаващи всяка една станция на метрото в София.

Всяка станция е с интересен и оригинален дизайн!

Да не губим повече време и да се разходим по новите метростанции!

Метростанция „Овча купел“

Черно, бяло и красотата на чистата геометрия са основният мотив на МС “Овча купел”

Изключително свеж и модернистичен интериор, в който са съчетани черно, бяло и виолетово. Като цяло тази станция е опит да се придаде естетизация на градската среда, за обвързване на красотата на чистата геометрия с безкрайните хоризонти на човешкото въображение.

Оригинално и стилно решение!
Вестибюлът също е доста интересен и модерен!

Тук има връзка с няколко трамваи и автобуси, което прави станцията доста комуникативна. Лично на мен тя много ми харесва и поздравявам архитектите!

Метростанцията е ситуирана, така че да прави удобна връзка с автобусните и трамвайните спирки.
Да потегляме към следващата станция …

Метростанция „Мизия/Нов Български Университет“

Танцуващи хора-растения посрещат пътниците на МС “Мизия/Нов български университет”

Ако се абстрахираме от изключително дългото име, което по никакъв начин не се връзва с нищо, може да отбележим, че тя е доста артистична! Не знам защо е кръстена „Мизия“, но лично за мен това е едно абсурдно решение на Столична Община, защото това име не говори нищо на пътниците и би било добре да остане само „Нов български университет“.

Доста широка и просторна станция!

По стените на станцията пътниците са посрещнати от танцуващи хора-растения, които сякаш те карат да се усмихнеш и да гледаш на живота от положителната му страна.

Хора или растения, има изобразени според вас на стените на станцията?

Тук метрото прави връзка с няколко автобуса, а над станцията има паркинг.

Удобен паркинг над станцията.

Метростанция „Овча купел 2“

Естетика и удобство, съчетани с преплетени цветни линии в МС “Овча купел 2”

Много семпла и свежа станция, която е радост за окото. По стените има композиции от преплитащи се под 90 градуса линии от гранитогрес и ламарина в различни цветове. Ако трябва да съм честен малко ми приличат на преплетени водопроводни тръби, което е доста интересно и оригинално решение!

Пространство за пътниците!
Удобни и комуникационни входове …

До станцията няма спирки на градският транспорт, но тя е точно в сърцето на ж.к. „Овча купел“ 2, където има много жилищни блокове, болница и училище, така че със сигурност ще е доста използвана. По продължението на ул. „Централна“ има изградени паркоместа, което ще улесни живущите с достъпа до станцията.

Имам усещането, че на стените са изобразени преплетени водопроводни тръби 🙂

Метростанция „Горна баня“

Пресечна точка на 4 вида транспорт – МС “Горна баня”

Една от най-интермодалните станции от новия участък, но за съжаление архитектурно, мен с нищо не ме грабна. Изчистен интериор, като навсякъде има светлобежови и светлозелени ивици по стените от гранитогрес, а таваа леко криволичи с нещо като кафява решетка. Можеха да се постараят малко по-вече, както и да направят станцията с островен перон за удобство на пътниците, но …

Опростен дизайн …
Засега станцията е крайна, но не се знае докога 🙂
Първите пътници се насочват към метрото 🙂

Все пак, това е една от най-комуникативните станции. Тя е разположена точно под Столичния околовръстен път и тук е изграден терасиран буферен паркинг за над 230 автомобила, където пристигащите от западните направления може да оставят автомобилите и да ползват метрото.

Новият паркинг, в очакване …

Изградена е и нова ж.п. спирка за влаковете от направлението София-Перник-Радомир, като тя е свързана с метростанцията с топла връзка посредством тунел. В допълнение има и автобусни спирки на градският транспорт, което е предпоставка, станцията да се превърне в една от най-натоварените по новия участък

Новата ж.п. спирка, която е свързана с метростанцията.
Топлата връзка, свързваща метростанцията и ж.п. спирката.

И тук разбира се има дребни детайли, които дразнят – къси състави от по 3 вагона, леко абсурдни имена на станциите, липса на островни перони, но ще го преживеем някакси 🙂 Надявам се, довеждащият транспорт да бъде оптимизиран подходящо, за да може новата метролиния да е достъпна и за тези, които не живеят близо до нея. Да е честита новата придобивка на жителите и гостите на Столицата! Така още един голям квартал на София, който до скоро имаше много лоша транспортна връзка с центъра на града е свързан с най-бързия и екологичен транспорт. Да благодарим на всички – строители, проектанти и архитекти, че успяха да реализират този голям мега-проект и да не си дават много почивка, защото очакваме линия 3 да бъде разширена до кварталите „Левски“, „Слатина“, „Гео Милев“ и София Тех Парк на бул. „Цариградско шосе“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *