От няколко дни се сещам за двете сестри – Буда и Пеща, разделени по средата от тeхния брат Дунав! И реших, че трябва да се върна там, макар и мисловно. Първото нещо, за което винаги се сещам са красивите бели кули на един от хълмовете. А от там се разкриват невероятни гледки и усещаш как се влюбваш в този невероятен град!

Това не е декор от филм на Дисни – това е истинска приказка от Будапеща!

Да, познахте! Това са Рибарските кули на Будапеща, за които искам днес да разкажа.

В приказките винаги се разказва за замък на хълма, до който се стига изкачвайки се по много стълби, разкривайки се невероятни гледки. И когато си в Будапеща сякаш приказката оживява пред очите ти, когато поглеждаш към върха на един от хълмовете, намиращ се в някогашна Пеща. Точно там се издигат красивите бели кули, които са едни от най-посещаваните места в  столицата на Унгария !

Кули и туристи – как да не се слееш с тълпата 🙂

Това е едно от онези места, които са като магнит за туристите! Рибарските кули са едно от най-посещаваните места в Будапеща. Тук идват не само туристи, но и местните жители, за да се насладят на спиращите дъха гледки. Може би се чудите каква е историята на тези приказни кули и дали тук не е живял някой герой от приказките или не са служили като декор за филм на „Дисни“? А дали пък не са служили за защита от нещо? За съжаление не – те са само с декоративен характер. Но да не ви измъчвам вече – ще се върнем назад в историята малко 😊

Бастионът на рибарите е построен между далечните 1895 и 1902 г. като част от поредицата събития, с които е трябвало да се отпразнува 1 000 рожден ден на Унгария.

Целият комплекс е вдъхновен от архитектурния стил от ранното средновековие, когато е било модерно и актуално сградите да се изграждат в неоромански стил. Интересното е, че тук има много символика от миналото на Унгария. Точно преди 1 000 години  първият унгарски крал започва своето управление и юбилейно се издига този комплекс. Бастионът има 7 кули, като те символизират 7-те унгарски вожда, които са довели племената си тук, за да се заселят през 895 г. Издигната е и статуя на Свети Стефан (през 1906 г.), който е бил и първият унгарски крал, управлявал в периода 1000 – 1038 г. 1 000 години история, събрани и представени по един елегантен и внушителен начин!

Стълбите са доста, но си заслужава да се изкачиш …

Архитект на Бастиона е Frigyes Schulek, който реставрира и препроектира църквата Matthias (Църквата на Дева Мария). Изграждането на Рибарските кули съвпада и с реставрацията на църквата, като и двете са в един и същи архитектурен стил. Т-образната форма на бастиона е трябвало да обхване църквата, като същевременно засили нейната красота, а също така да свърже върха на хълма на замъка с рибарското селище откъм Дунава.

Бастионът е построен като тераса за наблюдение с наблюдателни кули в основата на участък от стените на замъка (от XVII – XVIII век, построен след обсадата на замъка Буда). Вместо да се построят здрави и дебели каменни стени, идеята е била да се представи на местните жители обща панорамна тераса, тъй като замъкът Буда вече не се смятал за военно място. Вкарана е една романтична идея, с която жителите да си припомнят старите времена и да бъде като приказка. Основно целта е била да се усети историята, да се върнеш назад в миналото и да може да си представиш всичко много реално.

Опитах се да направя нещо като панорамна снимка, която да запамети всичко, което виждат очите ми!

Церемониалните, широки стълби, водещи до Рибарския бастион, осигуряват драматичен вход към забележителностите на замъка Буда и гледките към страничните забележителности на Пеща. Стълбището включва допълнителни исторически статуи – Статуята на Джон Хуняди, статуята на Свети Георги Победоносец и на много войници, охраняващи портата (в горната част на стълбите, под арката).

Бастионът е повреден през Втората световна война, но бързо е възстановен от сина на архитекта. Към 80-те години стените на Бастиона стават сиви поради битовите изпарения и замърсяването на градския въздух. Също така, много от статуите са били оставени на самотек и разруха – някои са загубили крайниците си, на други се е разпадало лицето и т.н. Благодарение на жителите в района, настоявайки държавата и столицата да допринесат за огромните разходи за възстановяване – Рибарските кули са напълно въстановени.

Гледки отвисоко към ниското …

По време на строителството на Рибарския бастион е разкрит средновековният подземен параклис  „Свети Михаил“ и част от него, включен в Бастиона. Можете да слезете в параклиса от Риболовния бастион.

Най-голямата промяна около Бастиона на рибарите настъпва през 70-те години, когато в Будапеща бе построен вторият петзвезден хотел от веригата „Хилтън“, който е точно зад кулите на Бастиона.

Хотел „Хилтън“ е отворен през 1976 г. в ослепителна нова сграда, в истински стил на американската мечта, с много лъскави прозорци, модерна технология, която рядко се вижда в тогавашната Унгария. Мнозина не харесват новия хотел, тъй като модерната сграда със своите отразяващи светлината прозорци доста контрастирала с историческия образ на замъка.

Модерно съчетание на кулите от началото на миналото хилядолетие и хотел “Хилтън” (вляво)

Оттук можете да се насладите на прекрасната панорамна гледка към Световното наследство на ЮНЕСКО в Будапеща, река Дунав, както и историческите му забележителности. Можете да седнете на пейките, да се скриете в аркадите, когато вали вали сняг или дъжд, а също така когато слънцето напича в летните дни може да се скриете и на сянка и прохлада. Можете да стоите на балконите и да се наслаждавате на гледката – това може би е едно и от най-романтичните места в Будапеща. Тук може да правите всичко – дори да си представяте, че сте крал и това е вашият замък, а накъдето погледне погледът ви да си представяте, че това са земите с поданиците ви. Мястото е вълшебно! Ако се изморите да си мечтаете и фантазирате може да посетите и Музея на марципана, за да си хапнете малко сладко 😊

Има няколко теории за обяснение на произхода на името Рибарски кули или Бастион. Едната казва, че стените са били защитени от рибарите, които са живеели под стените в селището, известно също като Рибарският квартал на Будапеща и които също са защитавали стените по време на война.

Други казват, че името е използвано просто в памет на рибарите, които са живеели  край река Дунав.

По залез слънце кулите са невероятни!

И третата теория гласи, че рибният пазар на замъка до църквата Matthias е дал името си на Рибарския бастион. Но каквато и да е причината за това, всеки обича името и терасата, за да се любува на гледките и атмосфера. Без значение колко е дълга вашата почивка в Будапеща, отделете няколко минути, за да посетите Бастиона заради прекрасната обстановка и очарователните гледки.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *