Животът ни сякаш е предначертан – учим, работим, създаваме семейство и деца, пенсия, внуци … и в един момент сякаш забравяме за мечтите ни и започваме да живеем чужд живот. Влизаме в един коловоз, от който сякаш няма излизане и ние самите оставаме на много заден план. Докато се осъзнаеш и изведнъж целият ти живот е минал и не разбираш кога. Имал си толкова много мечти и планове, а вече те са като един далечен мираж.

Запознайте се със Симана – една авантюристка точно навреме!

Но… това не важи за Симана Марковска – една дама, с невероятна енергия и харизма, която вече е изпълнила примерно гражданския си дълг, децата ѝ са поели по своя път, а тя самата е решила да го удари по-авантюристично и да пътува, накъдето ѝ видят очите! Определя се като една „застаряла матрона“, която с малко закъснение е поела по приключенските стъпки, но мен, ако ме питате тя тъкмо навреме е стартирала своята авантюристична „кариера“ и аз с радост бих си организирал някое пътешествие с нея 🙂

Но, да не губим много време – представям ви авторката на блога „Manya the Tourist“ и подкаста „На Раздумка с Маня“, която има и собствен youtube канал и няколко профила в социалните мрежи .

Заредете се с добро настроени от youtube канала на Симана 🙂

Моля, настанете се удобно в компанията на Симана!

Здравей, Симана! Би ли се представила на читателите ми и би ли споделила някой любопитен факт за теб?

Аз съм типичният пример как човек не може да излъже съдбата. Дори сам да напира да ходи по погрешния път, да учи пет години в университет нещо, дето никак не му подхожда или да започне съвсем друга работа просто понеже говори английски език, животът ще го закара там, където му е мястото. А моето място е на път. „Случайно“ се оказах в позиция да си изкарвам хляба, като експерт по туризъм  и така вече 20 години. Имах шансът и късмета да пътувам доста и служебно. Затова често се определям като професионален турист, където мисля, с тебе сме единодушни.

Разбрах, че си сертифициран обучител към Европейската мрежа  „Interpret Europe“. Би ли разказала малко повече за това и какви са плановете ти в тази насока?

Това е мрежа от съмишленици – почитатели на интерпретацията на наследството. В случая с този термин обозначаваме един нов, поне за България, набор от методи за превръщане на научно-фактологическата информация за природата и историята в забавление и съответно в струващо си туристическо преживяване. Боравим с игри, предизвикателства, състезания, пъзели, представления и много други интерактивни методи. Страшно е интересно и за публиката и за интерпретатора. От години провеждам обучения и информационни кампании в тази насока, планираме с няколко колеги скоро да учредим българска асоциация по интерпретация, ние сме от малкото европейски държави, които си нямат такава. За мен това е бъдещето на туризма – да продава преживявания и спомени.

От една година си докторант към Катедра „Туризъм“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и готвиш дисертация за съживяването на музеите като туристически обекти. Ако ти имаше възможност да направиш изцяло чисто нов музей в България – къде би го направила и какво искаш да има в него?

Честно казано, бих направила какъвто и да е интерпретативен музей и бих го направила пътуващ, за да мога да разнеса идеята за интерпретацията до разни кътчета на България. Аз съм дълбоко убедена, че можем да интерпретираме практически всичко, което ни заобикаля и то по атрактивен начин. Но, може би ще е най-въздействащо, ако започнем с интерпретация на нещо ежедневно и рутинно, което може дори да не забелязваме, като например храната, която ядем или домът, в който живеем.

Главата на крал Дечебал, Казаните на Дунав, Румъния

Разкажи кога се зароди в теб манията ти да пътуваш и колко държави си посетила до момента?

Този мерак винаги си е бил там, но осъзнах, че съм маниак едва напоследък. Когато роднините искат да съберат пари да ремонтират стълбището, пък ти си викаш „Стига, бе! Знаеш ли, че това е билетът ми до еди-къде си?“, това определено те навежда на конкретни изводи. До момента съм посетила само 24 страни, но аз всъщност не гоня бройка. Има държави, в които смятам да се върна отново, защото имам непосетени местенца, които силно ме зоват.

Казват, че когато човек пътува може да открие нещо интересно за себе си. Кое е най-интересното нещо, което ти откри в твоите пътувания?

Подписвам се с двете ръце под това твърдение! Човек може да открие интересни неща буквално навсякъде, стига да иска. В този ход на мисли нямам едно най-интересно нещо, което съм открила, те са безброй. А като сравнително пресен пример мога да посоча Солун, любим град, в който съм била N-пъти и чак при посещението N+1 този февруари открих, че имало крепост! И то бая голямшка!

Една лъчезарна усмивка, макар и от каменния град Петра!

Би ли споделила как протича едно твое пътуване – как се ражда идеята за него, как обичаш да пътуваш, на какви места обичаш да ходиш?

Идеите винаги се раждат след анализ на почивните дни в предстоящата година. Бидейки велики професионалисти в кариерен разцвет, ние с моята половинка сме доста зависими от това, винаги гледаме да съчетаваме отпуски с налични почивни дни, за да максимизираме ефекта, ако ме разбираш. Ето тази година, 2020 например, имаше уникална възможност срещу 12 дни отпуска да се съберат общо цели 24 дни накуп, много рядък шанс да се планира далечна дестинация, до която иначе няма смисъл да се убиваш от път за пет дена на място. Уви, отиде тоя шанс. А иначе порядъкът е тоя – избор на период – фиксиране на отпуска – купуване на билети, ако трябва (ние предпочитаме родния автомобил между впрочем) – резервиране на места за спане – четене, четене, четене.

Кое е най-далечното място, до което си стигала и с какво то те е впечатлило най-много?

Засега са Обединените арабски емирства, които горещо препоръчвам на всеки професионален турист, като нагледен учебник по туристически маркетинг.

Какви са дестинациите, които предпочиташ да посещаваш – природни, исторически или оживени мегаполиси?

Абсолютно всякакви, всяко място има свое очарование.

Агората на Атина, Гърция

Какво те накара да създадеш блога „Manya the Tourist“, както и социалните мрежи към него?

Ха-ха, маркетингов експеримент. Ъпдейтвайки се относно развитието на е-маркетинга, реших да проверя има ли кой да чете един 50-годишен и леко пухкав блогър. Е, не съм предизвикала някакъв фурор до момента, но пък… Нека и твоите читатели да кажат.

На “Раздумка с Маня” за Истанбул

Какво ново може да очакваме от теб през новата 2021 г. – нови проекти, нови дестинации?

Написах книга! И половина от втора. Големите издателства не одобриха стила ми, но благодарение на теб може да намеря някой сладък бутиков издател. Имам отложен билет за Помпей. И аванс за Лхаса. Оставила съм си от минали пъти хърватското крайбрежие между Риека и Дубровник, северните части на Румъния и източен Пелопонес. О, ама ти само за 2021 ли питаше?…

Съвсем скоро наближават едни от най-хубавите зимни празници! Би ли споделила кое е най-любимото ти празнично място?

Тъй като идва Коледа, в момента свързвам въпроса именно с този празник. Много дълги години в моето семейство Коледа си беше строго домашен празник, така че любимото ми празнично място е „вкъщи“. Обаче, това никак не подхожда на един пътешественик, така че ето къде прекарахме празниците по-миналата година, за пръв път извън къщи – в Обединеното Кралство. По този повод пожелавам весели празници на всички, и бъдете здрави!

Няма нищо по-хубаво от това да пътуваш с близките си хора!