Всички големи мегаполиси се стремят да построят най-високата сграда с най-чудната форма или да изградят поредния мол, където или ще има ски писта, или ще плуват акули. Визията за бъдещето на градовете е небостъргачи, широки транспортни артерии, жилищни комплекси и развлекателни центрове.

Любопитно ли ви е какво има под тези куполи?

Но това не важи в никакъв случай за Сингапур!

Когато нещо се прави в този град то сякаш е със замах и визия за бъдещето. Една от основните цели, които си поставя правителството още през 2005 г. е Сингапур да се превърне в „Град в градина“, за да може да се подобри стандартът на живот на жителите му, както и да се увеличат зелените площи.

Речено – сторено!

Да се разхождаш тук е невероятно! В далечината се вижда и Сингапурското Виенско колело 🙂

И това става през 2012 г., когато отваря врати паркът “Градините на залива” (Gardens by Bay) – една уникална по рода си зона, която предлага места за отдих, но и интересни решения, сякаш бъдещето се е пренесло в настоящето.

Аз лично много се радвам, че успях да посетя това невероятно място преди няколко години, заедно със сестра ми! Стига се изключително лесно дотам с метро, автобус или такси. Паркът е разположен по продължение на морето и „язовир Марина“, като точно срещу входа му се намира и небезизвестният хотел Marina Bay Sands, известен още като сградата, на чиито покрив е кацнал кораб!

На фона на това “супер дърво” е кацнал кораб на върха на този небостъргач!

Градините се състоят от три свързани части: Bay South Garden, East Bay Garden и Bay Central Garden, като някои от тях са със свободен достъп, а за други следва да си купите билет.

В Bay South Garden се намират две изключително интересни като архитектура и дизайн съоръжения или по-скоро оранжерии, наподобяващи куполи. Заради интересния си дизайн те са отличени за сгради на годината на World Architecture Festival през 2012 г. В по-голяма сграда се намира и най-голямата оранжерия в света – Flower Dome, която е записана и в рекордите на Гинес. В нея се помещават, както може да се сетите най-различни растения и цветя, но предходния ден се бяхме разхождали в Ботаническата градина и решихме, че няма да ни е интересно.

Водопадът отдолу …
… водопадът отгоре!

Затова със сестра ми решихме да влезем под другия купол – Cloud Forest или известен още като Облачната гора, намиращ се в East Bay Garden. Тук, по средата на този купол на височина от 35 метра се спуска един приказен водопад, обвит в мистерия от мъгла, буйна растителност и много невероятни гледки. Изкачваш се по рампи нагоре и надолу, а около теб има редки растения, които не могат да се видят навсякъде. Усещането е невероятно, сякаш наистина си в джунглата и ако не бе стъкленият купол над главите ни със сигурност щях да продължавам да си мисля, че съм в живата природа. Орхидеи, бромелиеви и антуриум – това са една малка част от невероятните растения, които ще видите тук, като основно преобладават видовете, които виреят сред влажен климат. И това е идеята на този купол – да събере такива видове, които обичат влагата.

И пак – гледка отдолу …
и гледка отгоре 🙂
Само гледката на небостъргачи наоколо издава, че не си в истинска джунгла 🙂

След като се насладихме на тази невероятна разходка сред облаците навън се бе стъмнило и пред погледа ни се разкри друга спираща дъха гледка – „супер дърветата“, които са разположени в Bay Central Garden. Това са стоманени конструкции, подобни на дървета с височина между 25 и 50 метра. Също така те служат и за отглеждане на редки растения. Освен това чрез фотоволтаици се произвежда ток за осветлението и охлаждащите системи и се събира вода за напояване на растенията. Някои от дърветата служат за охладителни кули за охлаждане на куполите. Две от дърветата са свързани с високо разположена пешеходна пътека. Ако по светло тези съоръжения са малко странни и не чак толкова забележими – изчакайте да се стъмни и да видите каква феерия от светлина ще изникне пред очите ви!

Супер дърветата и зад тях куполите!

Определено това е една от най-големите атракции в Сингапур и с всяка изминала година интересът към нея се увеличава. Самото строителство на градините възлиза в рамките над 1 милиард щатски долара, а поддръжката на всички тези системи също е доста скъпо начинание, което със сигурност Сингапур може да си го позволи! Само ще вметна, че на година разходите възлизат на 58 милиона долара, но както казах и интересът е доста голям и със сигурност тези разходи се покриват и продажбата на билети за съоръженията с цветя, облачни гори и супердървета. Ако през 2012 г. е имало около 1,7 милиона посещения годишно, то в края на 2018 г. са регистрирани над 50 милиона посещения!

Уникално е!

Градините край залива – това е едно от най-чудните места, които съм посещавал! В сърцето на огромния мегаполис, заобиколен от море и множество небостъргачи, изниква тази невероятно пъстра и технологична градина от бъдещето. Интересно и вълнуващо е да се разхождаш на подобно място, защото на моменти губиш ориентация и не знаеш къде си – в града, в градината, в джунглата, но със сигурност знаеш едно – цялото това усещане е невероятно и искаш да не приключва!

Малка част от представителите на флората!

Лично аз очаквам с нетърпение следващия подобен проект в Сингапур и при наличието, че вече имат кацнал кораб на покрива на небостъргач, пеперуди на летището и градини под стъклени куполи, се чудя какво ли още са ни подготвили?

Градините край залива – най-впечатляващата гледка, идваща от бъдещето!

4 Comments

 1. Георги Иванов

  Уникално!
  Чакаме нови заинтригуващи опознавателни публикации.

 2. Цветка Точева

  Прекрасна публикация във всяко отношение
  Благодаря, че споделихте тези невероятни снимки!

  • Иван Кръстев

   Благодаря! Радвам се, че ви е харесала публикацията и снимките към нея – очаквайте още много нови неща от мен 🙂
   Поздрави, Иван

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *