Posted on

Задушава ли те големият град? Искаш ли да избягаш от него и да се потопиш в тишина и спокойствие, сред чист въздух и красиви гледки?

Лещен е правилното място за теб!

Скрити сред дърветата, 200 годишните къщи на Лещен те очакват!

На около 900 м. надморска височина, разположено по южните склонове на Западните Родопи и на 15 км. от град Гоце Делчев, е разположено старинното и китно селце Лещен.

Магия, енергия, вдъхновение и усещането, че времето е спряло – това те очаква тук!

Представи си, че вече около 2 часа пътуваш от София и си доста изморен от всичко! Пътуваш по един тесен път и се изкачваш по острите завои нагоре в планината. От двете стани на пътя се вижда много зеленина – букови и елови гори. Есен е, а между шарените червеникаво-жълти листа на дърветата се прокрадват златните слънчеви лъчи. През отворения прозорец влиза свеж, прохладен въздух и шумът на река Канина леко гали ухото ти. Не бързаш заникъде, а гледките са невероятни и не искаш да откъснеш очи от цялото това величие на природата. И изведнъж, след поредния завой, сякаш като от картичка изскачат сгушените в планината възрожденски къщи, а табелата „Лещен“ те посреща като за добре дошъл!

Добре дошъл в Лещен!

Всичко е толкова красиво и живописно, че забравяш за всички проблеми и тревоги. Чистият въздух изпълва гърдите ти, усещаш прилив на енергия, вдигаш глава нагоре към небето сякаш слънцето те гали и лека усмивка се прокрадва по лицето ти. Накъдето и да се обърнеш погледът ти се спира върху двуетажни възрожденски къщи, изградени от камък и дърво преди повече от 200 години от лещенските майстори строители. Пъстри дворове, с натежали лозници грозде, шарени тераси с пъстри цветя и множество тесни калдъръмени улици сякаш те връщат назад във времето, за да преоткриеш себе си.  Това е първото нещо, което усещаш, когато слезеш от колата и осъзнаеш, че си в Лещен!

Радост за окото и “музика” от тишина и спокойствие галят ухото ти!

Кога точно възниква селцето – не се знае! Първите официални сведения за него датират от XVII век, като се смята че първите заселници са били семейства, които са търсели злато край река Канина. Дали са намерили злато не се знае, но със сигурност са намерили едно невероятно място за живеене. Лещен става важен търговски център в началото на XIX век, като постепенно сред къщите, които изникват тук се изграждат църква и килийно училище. Заселват се много фамилии от района, като къщите са над  50.

Днес населението на селото е значително по-малко, но за сметка на това гостите му са многобройни!

Всичко тук е толкова автентично, че не ти се иска да си тръгваш!

Освен, че има над 15 къщи за гости, някои от тях са построени преди 200 години, в Лещен можете както да се разходите по тесните улички, така и да си купите сувенири или домашно приготвени сладка от горски плодове. Може да седнете и в някоя от местните кръчми и да пробвате домашно приготвената храна или да се опияните от хубавото червено вино. За всеки има по нещо 😉

Разхождайки се сред реставрираните старинни къщи сякаш се срещаш с миналото. Спри се за момент и погледни към тези къщи и ще усетиш духа им. Но може да надникнеш и в нечий двор, потънал в зеленина и пъстри теменужки и иглики. Стигайки до мегдана няма как да не забележиш и църквата „Света Параскева“, която е построена през 1833 г. и е запазила напълно автентичния си вид. Влезте, запалете свещичка за здраве и разгледайте ярките и светли стенописи.

Дори и вечер църквата „Света Параскева“ е доста внушителна

Точно на самия мегдан местните са опънали сергиите и продават какво ли не – слaдка, мед, домашно приготвена зимнина, подправки, вино, сувенири … Може и да пробваш, като взимайки си нещо от тези хора ти не взимаш поредния продукт от магазина. Ти взимаш една малка част от живота, сърцата и душата на хората тук.

Точно под тези китни сергийки има една голяма поляна, с една доста стара върба, а на един от клоновете и има люлка. Дали си малък или голям няма значение – моментът, в който я видиш ти вече си се качил на нея. Децата се забавляват на нея, а големите още повече. Хубаво е човек да запази детето в себе си и да може да се отпусне и да бъде щастлив. Люлеейки се усмивката не слиза от лицето ти и сякаш летиш от щастие!

Люш-люш …

Ако продължиш да се разхождаш из селото няма как да не видиш една доста интересна постройка и да си кажеш: „Я, това не е ли къщата на Фред Флинстоун?“. Е, не е – това е „Глинената къща“. Макар и да не е набор на останалите къщи, строени преди 200 години, може да се каже, че това е най-голямата атракция тук! Къщата е построена от глина, дърво и слама, като може да я разгледате основно отвън. Ако решите да нощувате в нея може да намерите координатите на собствениците и да останете няколко дни в нея 🙂

Глинената къща

Ако вече си се изморил от обиколки и люшкане по люлки – я поседни в някоя кръчма! Всичко тук е домашно приготвено и както е модерно да се казва напълно екологично и отгледано на място! Пилешка супа, печено прасенце, домашна баница, кюфтета от кълцано месо, палачинки с домашно сладко, пенливо вино – това са само част от нещата, които ще ти предложат да пробваш. Вкусотии колкото щеш!

Освен, че готвят вкусно, обстановката също е на ниво 🙂

Спокойно може да кажем, че Лещен е едно от съкровищата на България! Място, изпълнено с толкова много позитивна енергия, излъчващо тишина и спокойствие, че ти се иска да дойдеш отново и отново!

This post is also available in: English (Английски)