Posted on

Последните няколко години международните пътувания бележеха ръст и цифрите на пътуващи пътници се увеличаваха и увеличаваха! А за следващите 5 години се очакваше, че пред цялата туристическа индустрия, в т.ч. летища, превозвачи, туристически агенции, хотели и заведения за хранене ще бъдат изправени пред сериозни предизвикателства. Затова всеки бе подготвен постепенно в туристическия бранш да навлизат все нови и иновативни продукти и услуги от типа на изкуствен интелект, Internet of Things технологиите (IoT), големите данни (Big data) и NFC технологиите.

Готов ли си да разбереш какви иновативни услуги ще ти предложи туристическият бранш?

Всичко вървеше по план! Все повече и повече хора се сдобиваха с достъп до интернет и модерни смартфони, таблети, лаптопи и всякакви мобилни устройства, като това със сигурност щеше да улесни нелекия процес по организация на едно пътуване. Чекиране на багажа през апликация, следене на трафика и избиране на алтернативни маршрути, виртуални турове – това бяха очакванията за иновативност в туристическия бранш.

Но някак си тези очаквания рязко се промениха в началото на 2020 г., когато светът бе обзет от пандемия и редица държави взеха сериозни мерки да ограничат разпространението на COVID-19. Без съмнение, цялата туристическа индустрия пострада сериозно и начертаните планове много набързо се прекроиха и се наложи всеки един засегнат сектор от бранша да се бори с нови предизвикателства.

Но аз няма да ви говоря за това какви да тези трудности – всички сме наясно какви а те!

Днес искам да ви разкажа за някои доста смели и иновативни решения, които помагат както на туристическият бранш, така и на всички пътешественици и туристи, жадни за нови емоции и приключения по широкия свят!

На всички е ясно, че в следващите няколко години ще ни е трудно да посетим впечатляващите ледени хотели в Швеция или да се разходим в парка с антилопи в Африка. Наясно сме, че пътуванията ни ще са четейки травъл блогове (надявам се редовно да посещавате моя и да го четете 🙂 ), ще се гледат youtube каналите на влогърите, ще правим виртуални турове по обектите – накратко ще пътуваме виртуално! Няма лошо, това е един временен заместител и добро начало, но не трябва да е завинаги така, защото да лишиш пътешественика от пътувания е все едно да затвориш птица в клетка!

Готови ли сте да започваме?

Дали защото имаше нужда от нови услуги в бранша, или защото ситуацията с пандемичната обстановка го наложи, или просто комбинация от двете, но ето какви интересни и иновативни услуги възникнаха в последните няколко месеца 🙂

Виртуални турове с дистанционно управление

Всеки от нас ще се побърка, ако е затворен вкъщи! Липсват ли ви пътуванията? Тези и още много въпроси подтикват местни туристически и технологически компании да популяризират и запазят туризма на Фарьорските острови  в Дания. Те са измислили начин да позволят на хората по целия свят да се отправят на самостоятелна обиколка на архипелага. Местни жители, носещи камери, обикалят по туристическите забележителности и реагират на забележителните команди от хора у дома, позволявайки на виртуалните туристи да контролират собствения си маршрут чрез дистанционно управление.

Дори и в Лондон, с приложение под формата на дистанционно може да направиш желаната разходка сред тези невероятни места!

Виртуалните посетители контролират своя екскурзовод с помощта на безплатно приложение и имат две минути контрол над водача, през които могат и да комуникират. След като изтекат двете им минути, идва ред на някой друг водач, въпреки че виртуалните туристи могат да се присъединят към опашката за още две минути към този или който изберат гид, колкото си пъти пожелаят. Обиколките се предлагат в продължение на един час два пъти всеки ден, в 14:00 и 17:00 Датско време. Водачите могат да бъдат на каяци, на кон или да ви разходят из планинските села.

Отдалечените Северноатлантически острови зависят силно от туризма, за да увеличат традиционните занаяти като риболов и овцевъдство, а тази година Фарьорските острови планираха да увеличат туризма с два нови хотели и с над 200 нови стаи в столицата Торсхавн. Въпреки че пандемията и мерките за разпространяване на Корона вируса прекрати тези амбициозни планове, но местните туроператори се надяват приложението за виртуален туризъм да насърчи хората да им идват на гости в бъдеще.

Без дигитални устройства в хотела! Моля?

Да – правилно сте прочели! Хотел Marriott Renessance в Питсбърг (САЩ) предлага изцяло нова услуга, където няма никакви цифрови и дигитални устройства и интернет, като кара гостите си на пристигане в хотела да оставят всякаква техника на съхранение, докато не напуснат хотела. Че какво му е иновативното на това ще кажете? Колко пъти ви се е случвало докато сте на почивка непрекъснато да се ровите в телефона си и да прекарвате часове в социалните мрежи или пък да работите, четейки служебния си мейл? Ако ще прекарвате часове във виртуалния свят защо въобще изобщо отивате някъде уж на почивка? Ето тук може напълно да се откъснете от ежедневието си и да забравите за всичко и всеки! Та нали за това все пак отиваме на почивка – да се насладим на спокойствието край басейна, да изпием едно питие в лобито на хотела, да хапнем вкусна и различна храна.

На такова място и аз не бих ползвал никаква техника!

Ресторант в хотелска стая

Факт е, че много от хотелите останаха или затворени или празни. Тъжно е да видиш едни от най-красивите и модерни хотели празни, като призрачни градове. Но шведският хотел Stadt в Лидшьопинг (Lidköping) много умело се възползва от ситуацията и успява да превърне празните хотелски стаи в ресторант. Част от стаите са превърнати в зала за хранене, като по този начин желаещите да ползват ресторантьорски услуги се настаняват в лично помещение и могат да се насладят на уединение и да се почувстват в безопасност, предвид пандемичната обстановка. Чак ми се прииска и аз да отида там – хем си на ресторант, хем си на сигурно 🙂

Въображаеми курорти

Преди няколко месеца едно от най-въздействащите и световно известни списания за архитектура и дизайн – Dezeen, предложи на своите читатели да посетят курорта Casa Plenaire. А да – ако го търсите няма да го намерите на картата, защото това е въображаем курорт и с помощта на Child Studio (архитектурно бюро) в сътрудничество с Plenaire (козметична компания) бе създадена невероятна морска вила за „перфектната почивка“.

Макар и само с няколко публикации в Instagram проектът придобива широка популярност!

Проектиран като “скривалище от заключения свят”, Casa Plenaire се разглежда чрез поредица от визуализации, за които всеки мечтае, създадени с помощта на програми за 3D моделиране. Проектът носи името си от марката за грижа за кожата Plenaire, която доскоро работеше с Child Studio за разработване на интериора на предстоящия си магазин в Лондон. Тъй като кризата с Корона вируса се влоши и много хора бяха принудени да стоят в домовете си, двете страни решиха да си сътрудничат и да създадат фиктивно пространство, което може да бъде посетено чрез Instagram и по този начин да покажат на техните клиенти, че все пак не трябва да се отказват от плановете си и мечтите за една перфектна почивка.

„Casa Plenaire е създадена, за да събуди спомените за една перфектна почивка.“ споделят авторите на проекта Че Хуанг и Алекси Кос.

Храната от самолета – вече и вкъщи

Като част от политиките да възстановят пропуснатите си ползи и да запазят доходите си по някакъв начин, редица азиатски авиокомпании доста оригинална и иновативна услуга.  Храната, която са сервирали по време на полетите си вече може да бъде доставена и по домовете на хората под формата на кетъринг. Thai Airways, Air Asia, Garuda и Cathay Pacific са част от компаниите, които са се включили в търговията на дребно по време на пандемията на Корона вируса. Клиентите, които до скоро са летели с тях, но в момента не могат да го направят, вече могат да закупят набор от ястия на цени от около 3,37 евро до 7,80 евро. Тази услуга се предоставя както на настоящи клиенти, така и на такива, които не са ползвали никога техните услуги. Ястията включват киш, скариди, агнешки котлети, говеждо и ориз.

Е, не си на борда на самолета, но все пак може да си представиш как похапваш във въздуха 🙂

Santan, кетъринг партньорът на AirAsia, отворя два ресторанта в Куала Лумпур през декември 2019 г., позволявайки на клиентите в града да намерят любимите си храни от полетите, дори когато не летят. Сега се сещам как ми липсват някои от менютата на Катарските авиолинии 🙂

Интуитивно осветление вместо табели в метрото

Москва е известна със своето метро и със своите „подземни дворци“. Част от станциите на Московското метро са строени по времето на Сталин и са проектирани да демонстрират величието на Руската държава и много от тях са украсени с мраморни колони и подове, полилеи, богато украсени мозайки и статуи. Като всеки един многомилионен град Москва се разраства, както и нейната метро-мрежа. Една от новите метростанции е проектирана от Zaha Hadid Architects (ZHA), има за цел да впечатли не с мрамор, а с интуитивно оформление и помощни средства за навигация. 

Светлините по тавана и пода ще ориентират пътниците в новата метростанция на Московското метро

Новата станция – булевард Кленовий, се очаква да бъде трансферна станция на двете нови линии на метрото-  орбиталната линия Болшая Колцевая и бъдещата Бирюлевска линия, която свързва районите Куряново и Бирюльово директно с центъра на града. Станцията ще включва поредица от колони, които са оформени така, че „да изразяват екземпляри от една и съща форма, които са незначително изкривени при движението си в пространството“. Леките вариации във формата на всяка колона действат като стрелки, които предупреждават пътниците за разстоянието от центъра на платформата. Дизайнът включва също светлинни линии на тавана и подовете, които действат като ориентир на пътниците накъде да се насочват, когато влизат или излизат от станцията.  В края на перона, вместо ограничителна линия има осветление, което подсказва на пътниците, че не трябва да преминават тази линия. А когато влакът наближи перона, светлините почват да мигат  и да предупреждават пътниците. 

Наближавайки влак светлините по перона и тавана ще почнат да мигат, за да предупреждават пътниците, че влаковете навлизат в станцията и не трябва да стоят в края на перона.

ZHA спечели поръчката за проектиране на станцията след международен конкурс, като се очаква строителството на станцията да приключи до 3 години. Идеята е чрез иновативното осветление да се покаже на пътниците, че могат лесно да се ориентират дори и да няма карти, табели или схеми.

Е да – и в София преди години имаше подобен конкурс за метростанция в Дружба, но … не сме чак толкова иновативни в това 🙂

Голяма част от пътешествениците по света ще запомнят 2020 г. с Корона вируса и това, че много от тях бяха принудени да си стоят вкъщи и да не пътуват. Всички страдахме, всички се измъчвахме, че не можем да пътуваме, туристическата индустрия претърпя невиждани поражения. Факт е, че се нанесоха много финансови и психически щети на всички.

Но, в крайна сметка туризмът оцелява благодарение на креативни и смели иновативни решения за пътувания и туризъм. Някои от тях се стремят да помогнат на общностите, които разчитат на туризма, като представят виртуални преживявания; някои имат за цел да направят пътуванията и изживяванията ни по-безопасни, други се надяват да запазят положителното въздействие не само върху финансовото си състояние, но и да запазят положителното въздействие върху околната среда. Едно е сигурно – светът никога повече няма да е същия, защото голяма част от иновациите изпревариха своето време и от тук нататък те все повече ще навлизат във всяка една част от живота ни. Остава само да видим какви нови неща ще изобрети човешкото въображение, защото понякога дори и най-смахнатата идея може да се окаже печеливша 🙂

This post is also available in: English (Английски)