На много от нас ни е трудно да излезем от зоната ни на комфорт!

Някога имали ли сте смелостта да напуснете добре платената си работа, да оставите целия си живот и да се качите на самолета, като прекарате почти 1 година обикаляйки по света?

Соня Галчева – момичето, което се осмели да остави целия си живот зад гърба си и да замине за Южна Корея!

Кой каза „да“?

Представям Ви Соня Галчева – момичето, което буквално заряза всичко, качи се на самолета и живя и пътува близо 1 година в Южна Корея! Сега Соня е автор на youtube канала“ Sonya AroundTheWorld“, където всяка седмица публикува интересни видеа за пътуванията си и се радвам, че успя да намери време, за да направим това страхотно интервю! Надявам се в скоро време с нея да направим и общ проект 🙂

Може да последвате Соня в youtube канала и Sonya AroundTheWorld

Здравей, Сонче! Знам, че си голям фен на Южна Корея и корейския език като цяло! Може ли да споделиш какво толкова те привлече в този език?

Като цяло първоначално интересът ми беше породен от разликата в културите ни и начина на живот. Съответно започнах да чета, гледам, слушам и да се опитвам да разбера повече за страната. Смятам, че за да опознаеш истински хората, езикът е много важен – има различни начини на изразяване, когато използваш майчиния си език, така че исках да разбера повече и за корейския. Трябва да знаете едно – корейският език има азбука, която се научава лесно, тъй като е фонетична. След като разбрах това, вече исках да се науча да чета и оттам – вече започвам да разбирам повече за езика и в свободното си време се чувствам почти като в гимназията – уча все едно ми е домашна работа, просто не толкова усилено :).

Преди година живота ти се промени рязко – ти работеше в една голяма финансова институция, но реши да поемеш към нови хоризонти! Разкажи какво  те накара да вземеш такова смело решение 🙂 ?

Време беше за промяна, така бих го описала. Винаги съм обичала пътуванията и през годините посетих много страни, включително и Корея през 2017 г. Но знаех, че искам да се върна за повече време там, да поостана за по-дълго време, да се потопя в живота там, не просто като турист за 2 седмици, а да прекарам няколко месеца в страната. Пък и е страхотна първа дестинация за едно азиатско пътешествие! Идеята ми беше Корея и Япония, като след това продължавам на запад и така докато си стигна пак в Европа.

Какво се случи през тази една година – какви места посети?

Беше едно от най-вълнуващите неща, които са ми се случвали. Заминах за Бусан, втория по големина град в Корея, там прекарах малко над 2 месеца, в които посещавах различни градове, както и известния остров Чеджу. След това тръгнах към Япония, о-в Кюшу – най-големият южен остров, като градовете, които посетих бяха Фукуока, Нагазаки – това беше една от основните ми цели, Кумамото и Асо. След това, през следващата половин година бях в Сеул, потъвайки в живота там. И понеже само едно пътуване до Япония не беше достатъчно, през март заминах за друга седмица в Япония – този път до така известните ни Осака, Киото и Нара. Все пак последните месеци от пътуването ми бяха свързани с предприемание на мерки за дистанциране и ограничаване на достъпите до различни обекти, така че има все още места в Корея и Япония, които предстои да открия.

Кое от всичките места, които посети през последната година най-много те впечатли?

Бих казала, че огромно впечатление правят будистките храмове и архитектурният стил в Азия. Както и модерното мащабно строителство, разбира се – височината на някои сгради е дори страховита. Но да си призная, сред всички красиви природни гледки, най-много ме впечатли тази на активния вулкан Асо. Намира се в Япония, и по принцип е отворен и може да се качиш до самия кратер, щях да отида, независимо дали ме беше страх или не. Но от Април 2019 година, вулканът е истински активен, като бълва камъни, пепел и всичко, което бълва един вулкан. Така че за съжаление беше затворен, можехме да се приближим максимум до подножието, от което по принцип тръгва лифта. Всичко беше покрито от пепел. Едната от снимките е от там, лесно се познава.

вулканът Асо
замък Осака

Ти си живяла близо година в Южна Корея – как би описала хората там и кое най-много те впечатли в начина им на живот?

Да, 10 месеца общо. Това, което споделям с всички е, че грижата за природата им е нещо, което бихме могли да взаимстваме от тях. Паркове, пътеки за катерене, облагородени хълмове за разходка, кътчета за отдих, уреди за тренировка, всичко това те заобикаля и е достъпно, чисто, не е разрушено, и със свободен достъп. Хората са изключително дружелюбни с туристите, а корейската храна е много вкусна!

Сеул е огромен мегаполис и със сигурност има какво да се види в него! Но ти какво би ми препоръчала да посетя там и защо?

Със сигурност във всеки пътеводител ще видиш най-известните забележителности – кулата Намсан, историческите замъци, кварталите Мьондонг и Хонгде, всичко това е описано. Но аз бих препоръчала нещо, което правят местните – пикник край река Хан. Това е най-голямата река в Корея, която минава през Сеул. Има толкова красиви паркове по бреговете й, просто минаваш, през който и да е магазин на път, купуваш снаксове, напитки и каквото друго ти се иска, и може да прекараш цял следобед на спокойствие. А вечерта гледката на осветените мостове е несравнима.

Сеул вечер

Как се роди идеята за youtube канала ти „Sonya AroundTheWorld“?

Всъщност, още със заминаването си имах идея да споделям местата, които посещавам и как пътувам. Това по няколко причини – да успея да предам на хората, които не са с мен част от емоциите, които преживявам и местата, които посещавам. Също така за мен беше изключително ценно да преживея отново случилото се – гледайки видеата, които съм заснела, все едно бях отново там! Разбира се, в началото нямах никаква представа как трябва да се снима, как да държа камерата, къде да правя паузи, какво да говоря, на кого въобще говоря… Затова все още водя вътрешна борба дали да кача първите ми видеа, хахах.

Всяка седмица ти ни изненадваш с ново видео в канала ти. Как се ражда идеята, какво искаш да покажеш на своите последователи в youtube – имаш ли някакъв предварителен график за нещата, които публикуваш там или всичко се ражда според настроението ти?

В интерес на истината, нямам точно определен график. Всяка седмица качвам видео, като се опитвам да редувам видеа от пътуванията ми и с видеа от България. Всички сме наясно, че пътуването в чужбина сега не е най-удачно, но пък това ми дава една прекрасна възможност да се насладя и на България. Страната ни е прекрасна и има какво да покаже, така че реших, че бих могла да обиколя и България, за да покажа какво може да се види тук и кой знае, може би ще породя интереса у хората и ще привлека и туристи, хаха.

Река Хан

Можем ли да очакваме нови проекти от теб (блог, книга, изложба с авторски снимки)?

Към момента описвам пътуванията си с видеата и понякога със статии. Не знам какво ще донесе бъдещето, но с радост бих предложила да работим съвместно в някой проект. И ти имаш много неща за разказване, може да сътворим нещо заедно 🙂

Липсват ли ти пътуванията в чужбина в момента и как се справяш със сегашната ситуация с ограниченията заради COVID-19?

Всичко се промени тази година, така е. Спомням си момента, в който стояхме с приятелите ми в Сеул и си казвахме „Няма как 2020г. да е по-зле от 2019г. Вървим напред, така че да оставим всичко лошо и новата година да ни донесе щастие и успехи!“. Колко малко сме знаели тогава… Определено плановете ми се повлияха и не успях да посетя няколко държави, които планувах тази година. Но смятам, че безопасността на всички е по-важна, така че е необходимо да се приспособим към днешната действителност. Сигурна съм, че отново ще бъде възможно пътуването и ще станем пак пълноправни граждани на света, но дотогава – останете здрави и се пазете!

След като се нормализира положението и отново можем да пътуваме свободно, кое е първото място, което искаш да посетиш?

Това е толкова сложен въпрос, искам да отида навсякъде! Знам, че няма как, но предвид факта, че пътешествието ми в Азия беше преустановено, бих започнала от там. Веднага ми идват наум Тайван, Виетнам, Лаос. Най-вероятно те ще бъдат отправната точка. Да се надяваме, че скоро ще можем отново да покоряваме нови хоризонти.

3 Comments

 1. If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela

  • Иван Кръстев

   Hi,

   Thanks for the advice! However, this is an interview and all photos and videos are published with the consent of the author!

   BR,
   Ivan

 2. Здравей Соня,
  браво, поздравявам те за това което си направила. Найстина е невероятно и няма да се забрави това преживяване аз съм сигурен. Да се запознаеш с различни култури е много интересно и учи много, да опиташ традиционните храни на тези държави, всичко това е неописуемо. Аз направих същото- заминах за Австралия ( силно я препоръчвам за посещение) седях шест години, същевременно обикалях близките светове около континента, както и в самия него и да разбира се и Япония. Това е един уникален свят и уникални хора, ще ми остане този спомен завинаги…
  Пожелавам ти все така да правиш това, което те кара да живееш:)
  Много успехи!