„Покривът“ на Истанбул – така може да наречем един от най-внушителните небостъргачи в този невероятен мегаполис, който се разполага на цели два континента!

В далечината ясно се вижда вторият мост над Босфора!

Много пъти съм казвал, че Истанбул е град на контрастите – колкото е древен, толкова и модерен. Този град сякаш никога не спи и винаги има с какво да те изненада. Но днес няма да Ви говоря за Истанбул и популярните му забележителности, а искам да Ви отведа на 238 метра височина и да погледнем Истанбул отвисоко!

Да се качваме – готови ли сте?

Това е най-високата жилищна сграда в Европа, извисяваща се на 261 метра височина. С уникален дизайн и вертикалните градини, които отличават комплекса от всички други сгради в целия град, може да се каже, че това е първата екологична сграда в Турция. Достъпни за всички са огромен мол, голф игрище, фитнес, плувен басейн и спа център.

В далечината се вижда другият модерен квартал на Истанбул – Маслак, а малко зад него и третият мост над Босфора!

Смело мога да говоря за тази сграда, защото вече 3 пъти съм имал удоволствието да я посетя и да се насладя на невероятните гледки от нея! Тя се намира малко далеч от историческия център и е в един от най-модерните бизнес квартали на Истанбул – Левент, но за сметка на това се стига изключително лесно с линия 2 на метрото. Слиза се на станция Levent.4, като от метрото има топла връзка с небостъргача и може директно да влезете в него.

А тук в далечината пък се вижда първият мост над Босфора – една от първите връзки между Европейския и Азиатския континент!

Един съвет от мен – ако времето е подвеждащо и променящо се, е препоръчително да не ползвате топлата връзка от метрото, а да излезете на повърхността, за да проверите какво е то! Когато за първи път посетихме Сапфир ние влязохме през топлата връзка, а вече бе тъмно и през деня бе валяло дъжд. Така, когато се качихме на наблюдателната площадка не можахме да видим нищо, защото гъста мъгла бе обгърнала сградата и всичко около нас бе бяло. Ако бяхме излезли на повърхността щяхме да видим, че времето е неподходящо и едва ли да се качим. Но станалото станало – пак имаше какво да правим 🙂

Гледка, от която направо онемяваш!

Освен наблюдателна площадка, от която се разкрива 360 градусова панорамна гледка към целия Истанбул, има и 4D кино, където може да направите една невероятна разходка над града с хеликоптер и да погледнете основните му забележителности отвисоко! Невероятно изживяване и горещо го препоръчвам на всеки. Тук е моментът да отбележа, че има 2 вида билети. Единият е само за наблюдателната площадка, а другият е комбиниран и с него може да посетите и наблюдателната площадка, и 4D киното. Препоръчвам Ви да си вземете втория! Също така има и няколко заведения, където може да се насладите на невероятната обстановка и гледка с чаша традиционен турски чай!

Това е вторият мост, от малко по-близък план!

И поради този неуспешен опит за любуване на гледката ни се наложи след 2 дни отново да се качим със сестра ми там и да си призная-онемях! Бе точно 1 януари и ние се качихме около 19:30 часа, когато слънцето отдавна се бе скрило, но светлините му го отразяваха и осветяваха в пълния му блясък. Целият град се виждаше и бе невероятно цветна гледка! Най-ярко се открояваха и трите моста над Босфора, а големите булеварди криволичеха из града осветени и колите бяха като малки светулки по тях!

Дали някога този град спи?

Две години по-късно имах удоволствието пак да посетя това невероятно място, но този път през деня и по светло! Разликата бе огромна, първо защото и самият Истанбул се  бе променил със страшно бързи темпове.

Време е да се качим и по светло 🙂

Този път много ясно се очертаваха сградите около нас, виждаше се Азиатската част, мостовете … Видяното много трудно можеше да се опише, защото лично за мен Истанбул е един неописуем град, как пък да го опишеш, ако целият той е в краката ти и си буквално в облаците!

За това ви оставям да се полюбувате на прекрасните гледки от Истанбул и Сапфир и дано да успеем да го посетим скоро пак 🙂

До нови срещи Истанбул!

2 Comments

  1. Pingback:Моята 2021 – отново на път - Profession Traveller

  2. Pingback:Кулата на Галата - визитката на Истанбул - Profession Traveller

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *