Posted on

Ето, че лятото си отиде и дойде есента …

Лятото си отива, но идвам аз 🙂

Но днес няма да си говорим за нея, а за последните летни дни от тази година и за Северното Черноморие!

Сложете очила, че заслепявам …

Варна

Днес моят разказ ще започне от Морската ни столица. Варна е един от любимите ми градове в България и винаги ме връща в детските години, когато с родителите ми ходехме в „Св. Константин и Елена“ или както бе известен преди много години –„ Дружба“. В последните години този град, като че ли разцъфтява и става все по-хубав и приятен освен за живеене, така и за почивка и разходка.

Морската градина

Дали ще искате да се разходите, да се насладите на красивите сгради, да хапнете или пийнете някъде, или просто искате да се полюбувате на морето – Варна е вашето място! Морската градина, Делфинариумът, театри, черкви, музеи, Римски терми, Дворецът на спорта и културата, крайморската алея – това са малка част от забележителностите на този невероятен град.

Един от любимите площади във Варна

Но да не губим време във Варна – нека се насочим на север от този прекрасен град  и да видим какво се крие там, като със сигурност ще останете приятно изненадани!

Една чаша вино в Морската би се отразила добре на всеки 🙂

Албена

Уникално съчетание на море, пясък, зеленина, тишина и спокойствие – накратко добре дошли в Албена! Римляните са наричали тази област „Гераниум“, което в превод означава здраве, а древните траки са я наричали „Долината на пролетта“.

Албена

Златният и мек пясък, безкрайната плажна ивица, нежното и гальовно море, чистият и свеж въздух, уютните хотели и традиционното гостоприемство – това са малка част от нещата, които привличат милиони туристи от цял свят! Вече над 50 години „Райското кътче на Добруджа“ е като магнит за туристите, като това е гаранция за невероятни спомени – за лятото, за морето, за слънцето и … още нещо 🙂

Лятно настроение …

Балчик

Балчик е малък живописен град, разположен терасовидно на брега на Черно море. Тук има богато разнообразие от възможности за развлечения – магазини, заведения, барове, много интересни природни, исторически и архитектурни забележителности. Ако посетите Балчик през деня горещо Ви препоръчвам да посетите „Ботаническата градина“ и „парковия Комплекс Двореца“.

Ех, Балчик …

Ако обичате да плавате с яхта – тук има яхтено пристанище, на което може да акустирате и да се любувате на красивата гледка от палубата.

Обичате ли да пътувате с яхта?

В близост до града се намира местността “Тузлата”, известна с лечебната си кал, която се прилага при костни заболявания. Също така в района на Балчик има и доста игрища за голф и ако има любители могат да ги посетят.

Дворецът

Нос Калиакра

Ако някога сте се чудили какво е да си на 2 км навътре в морето и да си на 60-70 м височина над водата, а под теб и около теб да има склонове и скали, в които морските вълни да се разбиват – то трябва да дойдете задължително на нос Калиакра! И задължително по залез слънце!

нос Калиакра и крепостта

В подножието на тези скали от разбиващите се вълни са се образували пещери и арки, до които може да се достигне само по море. В миналото тези пещери са били свързани посредством тунели с крепостта и през тях са се разтоварвали и товарели корабите.

Най-любимата ми снимка 🙂

Калиакра е природен и археологически резерват. Тук може да видите невероятно красиви скали, растителният свят е изключително богат, като може да срещнете над 400 вида растения. Щъркели, пеликани, жерави и още над 3 000 вида грабливи птици ще прелетят над главите Ви. А в морето около носа може да наблюдавате и делфини, който плуват на пасажи.

Един залез не е като друг – цветовете на небето не са еднакви!

Много легенди са свързани с нос Калиакра. Най-известната от тях разказва за 40 български девойки, предвождани от красавицата Калиакра, които скочили от скалите в морето, за да се спасят от османските турци. За да не се откаже някоя от тях, те сплели косите си една в друга.

Понякога, чакайки правилния човек, умираме от самота … имаше някакъв такъв цитат за любовта 🙂 Е хайде няма да сме самотни – да седнем тук и да изпием една чаша розе, пък да става каквото ще 😉

Топола

В близост до село Топола се намира един невероятно красив плаж със спокоен залив, чиста плажна ивица, дива красота и пленителна гледка.

Дзън – звукът на лятото

Това е „Adora Beach“. Ако искате да се насладите на тишината, спокойствието и шумът на вълните – това е Вашето място!

Топола

Русалка

Ваканционен клуб Русалка е eдин от най-романтичните и екзотични курорти на Северното Черноморие. Разположен е сред живописна дъбова гора в природния резерват „Таук лиман“ („Птичият залив“), като курортът е едно истинско бижу за любителите на природата.

Русалки тук няма, но има много добро настроение 🙂

Едно от най-големите богатства е термалният извор, източник на минерална вода с високо съдържание на сулфиди, натрий, флуор и други химични  елементи. Ползва се в няколко мини-басейна тип джакузи, които са разположени високо над морската панорама.

Гледка, от която онемяваш!

Крапец

Прекрасно, спокойно и диво местенце, на което човек може да отдъхне необезпокояван.

Крапец е едно от онези места, което все още не е застроено.

Море и звук от китари на весели компании, наслаждаващи се на безгрижието и почивката.

Да хапнем по едни миди

Със сигурност това не е всичко, което може да се види около Варна и на север от нея, но за толкова поне на мен ми стигна времето. Следващият път нови места 😉

Сега, когато пиша тези редове изживявам всяко едно място отново и отново. Усещам топлият бриз, мекият пясък, прохладната вода и смехът и усмивките на хората, както и кучешкият лай на едно френско булдоче 🙂 .  Обикновено казват, че има два момента в живота на човек, когато може да е щастлив – когато е млад и когато е лято! Е, аз казвам, че има и трети момент – когато си на морето и всичко е по-цветно, топло и синьо.

Без думи …

А обикновено, когато сме на морето ние мислим само за хубавите неща от живота –  разходки по парещия пясък, нощното небе, изпълнено със звезди, лек бриз галещ кожата, бронзовият загар, любовта, която може да ни изпепели и да възкръснем като феникс от пепелта. А когато лятото си отиде, в нас остава надеждата, че следващото лято ще бъде по-вълнуващо от предишното и правим планове, смеем се в трудните моменти и спомените от изминалите лета ни сгряват през студените зимни дни.

Златни тук са пясъците, слънчев е брегът! До нови срещи моренце

This post is also available in: English (Английски)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *