Posted on

Една дългогодишна мечта на жителите на столичния град вече е факт – действаща метро мрежа, състояща се от 3 линии!

Добре дошли в новата линия 3 на Софийското метро!

На 26.08.2020 г. официално бе отрита новата линия 3 на метрото, която свърза кварталите „Красно село” и „Хаджи Димитър” и прави връзка с другите 2 линии на СУ и НДК, като се очаква до края на годината линията да бъде удължена и до квартал „Овча купел“.

Новост по метростанциите са стъклените предпазни врати (PSD – Platform Screen Doors)

Линията е с дължина 8 км и 8 метростанции – „Красно село”, „Бул. България”, „Медицински университет”, „НДК 2”,  „Патриарх Евтимий”, „Орлов мост”, „Театрална” и „Хаджи Димитър”. Строителството започва през 2016 г., като среща много трудности при изграждането на трасето и многократно пусковите срокове са променяни.

Нови и съвременни схеми във влаковете и по метростанциите.

Новата линия е изключително модерна и съвременна, като по нея има доста новости:

  • новост по метростанциите са автоматични предпазни врати срещу инциденти. Стъклените прегради са високи метър и 60см. и са синхронизирани с вратите на метровлаковете, отварят се, когато мотрисата пристигне, за да се качат пътниците. При потеглянето ѝ вратите отново се затварят.
  • доставени са и 20 чисто нови метровлака „Simens“, като след време те могат да бъдат управлявани и без машинист. Влакчетата са с много приятен и светъл дизайн, с много добра климатична инсталация и са доста безшумни. Отличават се от влаковете на другите две линии с това, че те са с горно токоснемане, а не с контактна релса;
  • във всеки един метровлак има обособено място за инвалиди и майки с колички;
  • навсякъде има унифицирани схеми, чрез които лесно може да се ориентираш.
Специално обособени места за инвалиди и майки с колички във влаковете.

Архитектурата на  осемте станции от новата линия са дело на 4 изтъкнати наши архитекти и техните екипи. Красен Андреев с екип е автор  на дизайна на МС „Красно село”, „Бул. България” и „Орлов мост”.  Ирена Дерлипанска е архитект на станциите „Медицински университет” и „Патриарх Евтимий, а Фарид Пактиавал на МС „НДК 2”. Архитект Константин Косев с екип е автор на дизайна на станции „Театрална” и Хаджи Димитър”. Но нямаме нищо против при някое от следващите разширения да се поканят и международни архитекти 😉

А, сега искам да ви разходя по новите метростанции  да споделя мнението си за тях 🙂

Метростанция „Красно село“

МС “Красно село”

Изключително ефектна станция, доста светла и просторна. Стените на станцията са бели, а по тях има червени и сини елементи от стъкло, а в касата има странно пано с исторически личности, което някак не виждам как се връзва с концепцията на спирката.

След тази станция в момента се изграждат още 4 метростанции в посока ж.к. “Овча купел”, като до края на годината те следва да са въведени в експлоатация.
Въпросното пано, което не ми се връзва с нищо, но нека да го има 🙂

Метростанция „Бул. България“

МС “Бул. България

Една от най-стилните станции по цялото трасе. Станцията е решена с цветовете на трибагреника – бяло, зелено и червено. В касовата зала пано на България стил “high tech” посреща пътниците.

Стилна и елегантна станция!
Модерно изображение на картата на България!

Метростанция „Медицински университет“

МС “Медицински университет”

Доста разчупена архитектура, като преобладаващата част е насочена в синята гама.

В средата на станцията има арка, наподобяваща на арката на Медицинска академия, която е в района. Доста просторна и ефектна станция.

В средата на станцията има арка, която я прави доста разчупена.

Метростанция „НДК 2“

МС “НДК 2”

Това може би е най-красивата станция в столичното метро! Тук се прави връзка с линия 2, като трансферът между двете линии е доста удобен. Станцията е доста модерна, като едната половина е в бял цвят, а друга в жълт и много добре си контрастират цветовете.

Единият перон е в бял цвят, като има геометрични фигури и малки сини триъгълници.
Другият перон е в жълтата гама и наподобява есенно настроение!

В единия от изходите към бул. „Христо Ботев“ има ефектно изображение на самия Христо Ботев.

И Христо Ботев е попаднал тук, поради някаква причина 🙂

Метростанция „Патриарх Евтимий“

МС “Патриарх Евтимий”

Основният елемент в оформлението на станцията са шевиците, които са „вплетени“ доста оригинално и интересно в интериора на станцията.

Семпла, но приятна станция!
Основен елемент на станцията са шевиците – доста оригинално решение!

Осветлението по таваните също е доста приятно и модерно.

По един много стилен и семпъл начин се преплитат съвременните традиции с модерните тенденции!
Внимание, вратите се затварят!

Метростанция „Орлов мост“

МС “Орлов мост”

Това, може би, е най-скучната и безлична от към архитектура станция. Комбинацията зелено и кафяво не се връзва с нищо, като в края на станцията орлите от Орловия мост са имплементирани, като барелефи и внасят малко разнообразие тук.

В края на перона “дебнат” орлите!
Както може да забележите станцията малко “бледнее” в архитектурно оформление спрямо другите.

Тук се прави връзка с линия 1 и, въпреки че разстоянието за трансфер е най-дълго, то той се случва доста бързо.

Характерно за тази станция е, че е строена по закрит подземен способ и е в непосредствена близост под тунелите на линия 1!

Метростанция „Театрална“

МС “Театрална”

Темата на станцията, както може да се досетите от самото ѝ име, е театралната сцена. В средата на пероните на станцията има ефектни пана, които погледнати от едната страна, се вижда Народният театър „Иван Вазов“, а от другата страна – неговата сцена.

Народният театър отвън …
… и отвътре!

В подлеза при касите има друго ефектно пано, изобразяващо погледите на публиката от сцената, вмъкнати под театралната завеса.

И публиката е тук!

Като изключим, че Народният театър се намира доста далеч от тук и не се връзва с локацията на станцията, може да се каже, че тази спирка е една от визитките на столичното метро.

Изключително стилна станция!

Метростанция „Хаджи Димитър“

МС “Хаджи Димитър”

Това е последната (засега) станция от новата линия, която като решение също е доста оригинална – светлосиньо – жълти геометрични фигури се преплитат и създават усещането за пречупване на светлина в кристал.

За сега МС “Хаджи Димитър” е последна станция, но с нетърпение очакваме продължението по новата линия в посока квартал “Левски”!

Разбира се, има и някой дребни детайли, които малко дразнят, но ще се постарая да не наблягам много на тях:

  • по нито една от другите 2 линии не се съобщава във влаковете, че се прави връзка с новата линия, както и това, че липсват указателни табели по старите 2 линии. Надяваме се, че няма да е необходимо да се чака година за подмяната им;
  • липсата на островни перони;
  • къси влакове – 3 в композиция, но да се надяваме, че при подходящо натоварване ще се удължат.

И така – да е честита новата придобивка на жителите и гостите на столичния град! Без съмнение това е най-бързият и екологичен транспорт, от който се възползват хиляди пътници дневно. В очакване сме на следващите разширения и да пожелаем безпроблемно и приятно пътуване на всички 🙂

This post is also available in: English (Английски)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *