Posted on

Всички ние сме се вкарали в някакви рамки и сме изградили стереотипи! Най-общо казано, ежедневието ни завладява и понякога имаме усещането, че сме в един омагьосан кръг! Ставаме сутрин, отиваме на работа, прекарваме почти целия си ден на работното ни място. След работа бързаме да вземем децата от градина/училище или да напазаруваме, прибираме се изнервени.. и в леглото. На другия ден – пак така. А събота и неделя чистим, перем, готвим и докато решим да откраднем малко време за себе си и да починем – то дошло неделя вечер и айде пак колелото се завърта!

Но в един момент трябва да си кажем „край“!

Пътуването е повече от гледане на забележителности. То е промяна, дълбока и постоянна, промяна в идеите за живота.

Да си откраднем няколко дни за себе си и да плануваме едно пътуване или една почивка някъде! Има безброй близки и далечни дестинации, които няма да ни отнемат нито много време, нито много пари и можем да посетим без проблем.

Постарах се, макар и да ми бе трудно, да направя списък на причините, които ме карат да пътувам непрекъснато. Все си казваш, че нямаш време и пари, или че ги имаш, но просто имаш други приоритети или нужди сега. Ами така е, но замислял ли си се, че ако отидеш дори и за 2-3 дни някъде малко или много ще се почувстваш като нов човек и ще избягаш за малко от реалността и ще се заредиш с доста положителна енергия? А, ето ти поне още 10 причини, за да го направиш:

10. Ще се почувстваш пълноценен

Самият факт, че ще организираш пътуването си, ще те накара да се почувстваш, че правиш нещо значимо за теб! И не само – когато посетиш мястото, на което си отишъл, ще разбереш колко е хубав животът, и че ти си един пълноценен човек. Ще се заредиш с енергия и това ще те накара да работиш по-целеустремено, за да може да си позволиш да пътуваш по-често. Ще приемаш по-ведро сивото ежедневие, защото ще знаеш, че скоро пак ще дойде време на нови пътешествия.

9. Ще се потопиш в приключението

Всеки един от нас си представя пътуването по определен начин – отиваме някъде, настаняваме се в хотела и обикаляме по туристическите обекти или просто се препичаме на плажа. Но всяко едно пътуване си е цяло приключение! Никога не знаеш каква изненада ще ти поднесе то – правим планове за едно, а то става друго. Когато си на път поемаш повечко рискове и си готов да направиш нещо диво и щуро, така че да го помниш цял живот! Аз така влязох в клетката на тигър!

Цяло приключение да галиш този котарак 🙂

8. Ще срещнеш нови хора

Едно от най-приятните за мен неща е, че пътувайки срещаш и опознаваш нови хора! При всяко едно мое пътуване най-много са ми били интересни местните хора и съм гледал да ги опознавам доколкото мога. А, също така се запознаваш и с хора, които също като теб обичат да пътуват и не знаеш какво ще излезе от запознанството ви! Ето, аз преди около 10 години бях на една екскурзия до Рим, където се запознах с много весели и приятни хора, с които и до ден днешен съм много близък! На това пътуване се запознах с най-добрата ми приятелка Лили, с която си допаднахме страшно много и продължаваме до ден днешен да пътуваме заедно и да се забавляваме 🙂

Това е Лили – моята най-добра приятелка, с която се запознахме в Рим, но сме и в Лондон вече 🙂

7. Ще забравиш проблемите и ще намалиш стреса

Едно от полезните неща на всяко едно пътуване е, че ти забравяш за текущите си проблеми и стресът значително намалява! Ако, в ежедневието си се чудиш дали парите ще ти стигнат до заплата и как да се справиш с всички задачи, които имаш, то когато си на път се чудиш кой музей да посетиш, дали да не направиш малко шопинг, какви сувенири да си вземеш и т.н.? Неусетно не разбираш как денят ти е минал в обиколки по забележителности и в разходки и някакси забравяш за тревожните мисли, които си оставил вкъщи.

Ако ти е нервно – я отвори някоя книга за пътуване и си набележи къде да отидеш следващия път!

6. Ще се сближиш с хората, с които пътуваш

Ако пътуваш с някой, с който не си толкова близък, то едно пътуване ще Ви сближи доста. Първо, ще имате време прекарано заедно и ще се забавлявате със сигурност. Ще имате възможност да се опознаете и да намерите общи теми и интереси. След време пък ще се връщате към спомените за това пътуване и ще Ви става едно приятно на душата. А нищо не пречи и да направите планове за следващото си пътуване!

5. Ще опознаеш себе си

Пътувайки с компания, освен  че ще опознаеш хората, с които пътуваш така имаш възможността и да опознаеш себе си! Понякога преоткриваш себе си и на какво си способен. Всяко едно пътуване малко или много те кара да се замислиш за живота – за това кой си, какво си постигнал или какво искаш да постигнеш, как се чувстваш?!? Замисляш се и за безброй още други неща. И това се случва неусетно – без да го искаш! Всяко едно ново място те мотивира по някакъв начин да си по-креативен и да искаш да се случва нещо.

Нима, ако отидеш в Милано и не разгледаш модните бутици там няма да ти се иска да си в крак с модата, нима ако отидеш в Египет и посетиш Пирамидите няма да се замислиш за историята и да не ти се прииска да проучиш допълнително как са построени тези пирамиди и да обогатиш знанията си или да отидеш в Лондон и да се разходиш сред Ситито и да видиш костюмираните бизнесмени и да не ти се прииска и ти да се развиеш кариерно и да работиш в някоя престижна фирма? Пътувайки и виждайки дадени сцени от местния живот, всеки на моменти иска да му се случи подобно нещо и си задава въпроса „Как да го постигна?“. Или просто,“ Ако те е било страх да се качиш на камила ще преодолееш страха си и ще го направиш“? Ами, понякога ние хората сме пълни с изненади дори и към самите себе си :).

4. Ще бъдеш анонимен

Отивайки на ново място, вероятността да срещнеш някой познат е минимална. Понякога ние имаме нужда да сме анонимни или просто да бъдем незабележими, да не срещаме познати и да ни разпитват какво се случва в живота ни и как го живеем. Всеки от нас спазва някакви норми в ежедневието – дали ще е някакъв дрес код на работа или поведение, защото социалната ни ангажираност го изисква и понякога те ни идват в повече.

Ето кое е хубавото да си на почивка и да си анонимен – да може да счупиш всички рамки и да си позволиш да си свободен! Да носиш каквито искаш дрехи, да правиш каквото си искаш, да не се притесняваш от това да си на плажа по бански и някой ще види, че си понапълнял малко или че си без грим и прическа! Ами това си ти и това е твоята почивка и прави какво си искаш – не си от тук и си за малко и кой ще те познае все пак 😉

Е, колкото и да се мъчиш да си незабележим верните ти фенове Анджелина и Брад се ще те разпознаят и ще искат да се снимате 🙂

3. Ще опознаеш нови култури

Няма как да не се сблъскаш с различни култури и хора и начинът им на живот! Ще видиш доста гледни точки, някои неща от живота на хората ще те впечатлят, други ще те втрещят направо, но животът е шарен и пъстър и няма как всички да са еднакви. Пример за това ми е Тайланд – в тази държава има от всичко – традиции в религията, основаваща се на будизма, невероятна природа и естествено-бурен нощен живот, който на моменти те шокира. Но в това е чарът на тази страна и именно заради контрастите и аз я харесвам толкова много.

2. Ще опиташ нова кухня

Едно от най-хубавите неща на откриването на нови дестинации и култури е- храната! Това може да е невероятната Тайландска кухня, може да са и невероятни пасти и пици, които се приготвят в Италия, а може и да смрадливият плод дуриан в Сингапур или изпечена змия на шиш, погълнала жива кокошка в нея в Мексико. Обикаляйки по кътчетата на земното кълбо ще намерите и невероятни подправки, вина, десерти и какво ли не, че дори не сте подозирали, че съществуват. Подгответе се обаче, че след това ще трябва да прекарате малко повечко във фитнес залата и ще трябва да положите доста усилия, за да няма щети по тялото Ви, но я по-сериозно – един път се живее и какво толкова 🙂

Желаещ за паста?

1. Животът е твърде кратък, а светът толкова голям

Никой не знае колко му е отредено да е тук, а в същото време светът е толкова голям и има толкова невероятни места и кътчета, които трябва да видим! Един живот живеем и трябва да го изживеем пълноценно, а какво по-хубаво от това да обиколил светът 🙂 За това не му мисли много, а още сега стига да имаш възможност си организирай едно пътуване – няма значение дали ще е в България или в чужбина – просто го направи! Стани и направи нещо за себе си, подари си няколко дни да бъдеш себе си, да си починеш от сивото ежедневие, да бъдеш с любимите си хора и да видиш нови места!

И най-дългото пътуване започва с една малка стъпка…

Много често ме питат за какво си мечтая, а аз отговарям че искам кракът ми да е стъпил на всички континенти и да съм обиколил поне половината свят! За сега се движа в правилната посока, за да осъществя тази моя мечта. А някой може и да ме попита после какви мечти ще имам, като го направя това? Спокойно – има още една мечта и тя е да видя Земята от Космоса 🙂

Хубаво е човек да пътува и да има мечти, за това ще ви кажа две неща – не спирайте да мечтаете и Bon voyage!

This post is also available in: English (Английски)

2 Replies to “10 причини да пътуваш”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *