Наричат Рим „Вечният град“ с право – той е стар, колкото е стар и света, но да си призная честно никога няма да ми омръзне да го посещавам. Това е една от „вечните“ ми дестинации и аз всеки път ходя с огромно желание в този град. Красотата му може да впечатли всеки, историята му пък няма как да не те грабне, а кухнята – ех, това е друга тема и мисля някой друг път да разкажа за нея …

“Вечният град” и залязващото слънце

Много ми бе трудно да изброя любимите ми места в Рим, да ги сведа до 10 и най-вече да ги степенувам! Ходил съм не знам колко пъти в Рим и аз буквално съм влюбен в този град. Всеки път откривам нови и нови неща в него, а настроението винаги е … Римско 🙂

Няма да подреждам и да правя класации на местата от 1 до 10, а просто ще разкажа за тях в произволен ред, защото всяко едно място, за което ще прочетете след малко има специално място в сърцето ми и аз обожавам да съм на всяко едно от тях!

Готови ли сте да ви преведа през моите места в Рим?

Фонтанът ди Треви

Фонтанът ди Трѐви (Fontana di Trevi) е един от най-известните фонтани в света! Разположен е на малък площад и е вграден в двореца Поли, намиращ се в центъра на Рим. Името му е „Треви“, защото свързва три улици (tre vie). Построен през 1762 г. от Никола Салви, а скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, алегории на изобилието и здравето.

Фонтанът ди Треви – няма значение ден или нощ е … винаги има хора тук

Всеизвестен факт е, че ако хвърлиш монета във фонтана ще се върнеш отново в Рим! Няма лъжа, няма измама – колкото и пъти да съм го правил, то толкова пъти съм се връщал там. Случвало ми се е точно на рождения ми ден да съм там и да хвърлям монета и да си пожелая нещо, било то и не възможно! Ами сбъдвало се е и няма толкова уникално изживяване от това 🙂

Поредният рожден ден – доволна физиономия, след като съм хвърлил поредната монета 🙂

Че е известен – известен е, че е красив – красив е, но бих добавил също така, че това е и най-магическото място, на което съм бил! Ако не вярвате – посетете го 🙂

В средата на фонтана е Нептун

Римският форум

Римският форум (Forum Romanum, Forum Magnum или просто Forum) е бил центърът, около който Древният Рим се е развивал. Бил е средище на търговията, религията, съдебната система – като цяло общественият живот.

Първият форум – Forum Romanum в падината между хълмовете Капитолий, Палатин и Целий в столичния град Рим. Около площада са построени най-важните храмовете и обществени сгради. Повечето римски императори строят форуми в Рим. По-известни са форумите на Юлий Цезар, Август, Веспасиан и Траян.

Римският форум

Няма много да ви разказвам за Форума – просто ще ви посъветвам 2 неща! Първо – моля като посещавате това място бъдете с удобни обувки, защото има страшно много камъни и е желателно да ви е удобно на краката. Второ – направете посещението рано сутринта или в ден, в който слънцето не е чак толкова жарко. Както казах има много камъни, а те отразяват топлината и може да ви прилошее! Местата, на които може да се скриете на сянка са малко, за това може да си вземете чадър с вас, а също така не е зле да се запасите и с вода. Билети може да си вземете от тук!

Колизеят

Няма човек, който да не е слушал за Римският Колизей (Colosseum). Това е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети.

Като картичка е 🙂

Макар и времето да е оказало своето влияние и отпечатък върху Колизеят, който е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, то той си остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения.

От където и да го погледнеш – се е величествен!

Горните два съвета за Форума важат и тук с пълна сила. Тук ще си позволя да ви дам и още един съвет – моля посещавайки Рим, посетете задължително това уникално място! Дори и да имате само няколко свободни часа и трябва да изберете едно място в Рим, което да посетите, то нека това да е Колизеят. Толкова величие и толкова история на едно място няма къде да срещнете! А това, че е оцелял толкова години и е в това състояние ще ви накара да настръхнете.

Билети може да си вземете от тук:

А този турист май е влязъл без билет ми се струва 😀

Площад „Навона“

На мястото, където едно време се е намирал древноримският стадион за атлетически състезания, където римляните са идвали да гледат agones (игрите), днес се намира един от най-красивите площади в Рим – площад „Навона“. По всяка вероятност днешното име на площада идва от in agone, след което става nagone и накрая navona, което на италиански означава „голям кораб“.

Тук винаги гъмжи от хора! Но в това е чарът на площад “Навона”

Площадът е под формата на със силно издължена и сплескана елипса, като по този начин е запазена и характерната форма на стадион. В северния край на площада е запазена и част от врата, намирала се някога на стадиона.

То не са фонтани, то не са снимки … но добре се вписвам в обстановката

Става площад в края на 15 век, когато градският пазар е преместен от Кампидолио (Campidoglio). Площад „Навона“ е една от забележителностите на бароков Рим. На него се намират такива архитектурни забележителности като: прочутият Фонтан на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi, 1651) на Бернини, разположен в средата на площада; Фонтанът на Нептун (1574 г.), намиращ се в северната част на площата и Фонтанът на Мавъра (1576 г.) (в южната част), както и църквата Света Агнеса. На пиаца Навона се намира и една от най-известните от Говорещите статуи на Рим, тази на Паскуале, откъдето е дошла и съвременната дума пасквил.

Погледни към небето и си пожелай нещо …

Ако се чудите къде може да седнете и да хапнете в приятна и изискана обстановка – то това е вашето място. Макар и цените в заведенията да са завишени, то гледката и усещането си заслужават да се позволите една по-скъпа вечеря 🙂

Пантеонът

Пантеонът (Pantheon) е бивш древноримски храм в Рим, посветен на всички богове, като в превод от гръцки (Πάνθειον) означава“ на всички богове“. В наши дни е католически храм, посветен на Богородица и вси светии (Basilica collegiata di Santa Maria ad Martyres). Пантеонът се намира в историческия център на Рим, на площада Пиаца дела Ротонда (Piazza della Rotonda), като е сред най-големите инженерни достижения на античността, достигнали до наши дни.

Величественият Пантеон

На площада пред Пантеона има фонтан, в който се издига обелиск от червен гранит на фараон Рамзес ІІ от VІІІ в. пр.н.е. и е пренесен от Египет.

Обелискът на Рамзес ІІ

За съжаление от началото на 2023 г. безплатното влизане в Пантеона е прекратено и въведоха входна такса. Ако решите да го посетите ето от къде може да си вземете билети, без за чакате по опашките:

Около самия площад има доста кокетни италиански заведения, като това е едно от местата с хубава гледка, на което ви препоръчвам да седнете и да се полюбувате както на хубавата гледка, така и на музиката от акордеон или цигулка, така и на самия живот! Един път се живее – поглезете се вие малко 🙂

Piazza del Popolo или Площадът на народа

Пиаца дел Пополо е един от големите площад в Рим. Името на съвременен италиански буквално означава „Площад на хората“, но исторически произлиза от тополите, след което църквата Санта Мария дел Пополо, в североизточния ъгъл на пиацата, получава своето име.

Площадът на народа

В центъра на Piazza del Popolo има отново древен египетски обелиск (от времето на Рамзес II), обиколен от четири каменни лъва, които доста грациозно плюят вода във фонтана.

Тук, на този площад е сниман филмът “Ангели и демони” по романът на Дан Браун

Замъкът Сант Анжело

Castel Sant’Angelo или както аз обичам да му викам „Кастелото“ е един интересен архитектурен паметник, който ще ви впечатли не само с архитектурата си, но и със своята история. Замъкът Сант Анжело е разположен на десния бряг на река Тибър в Рим, като първоначално е бил проектиран като мавзолей от империатор Адриан.

Castel Sant’Angelo

През годините сградата е била гробница, замък, папска резиденция, затвор, а в днешни дни съществува като музей. На върхът на замъкът се издига статуя на ангел, като от там се откриват много красиви гледки към Рим, Ватикана и Тибър.

Castel Sant’Angelo или Кастелото

Ватикана

Държавата град, която е освен, че е най-малката суверенна държава в света, е и най-известната! Разположена е на Ватиканския хълм в западната част на Рим, като изцяло е заобиколена от града.

Ватикана, погледната от Кастелото

Базиликата Св. Петър, Сикстинската капела и Ватиканските музеи – едва ли има някой, който да не е чувал за тях! За това аз няма да се повтарям с описание или история на тези културно-религиозни обекти.

Светлините на Св. Петър

Само ще кажа, че точно на 33-ят ми рожден ден имах удоволствието да присъствам на литургия, изнесена на площада пред Св. Петър от папа Франциск и не мога да ви опиша какво бе изживяването от това да си на това място, сред толкова много хора, дошли от цял свят, да чуеш словата на този харизматичен папа и то точно на рождения ти ден!

Понякога всички пътища на Рим водят към … Ватикана

Испанските стълби или площад „Испания

Една от визитките на Рим са Испанските стълби! Няма да ви разказвам за историята на този площад. Искам да погледнем на него под друг ъгъл, с друго око 🙂

Малка част от стълбите

Голяма част от ревютата на световно известни модни дизайнери са се провеждали именно на този емблематичен площад! Кой ли не от световно известните модели не е дефилирал с тоалети на най-известните модни марки в света по всичките 136 стълби? Че дори и аз самият многократно съм позирал тук, и както виждате не отстъпвам на никой от модния бранш 😉

По нищо не отстъпвам на моделите, дефилирали тук! Че даже се справям страхотно 🙂

Площад „Венеция“ или „Сватбената Торта“

Това е един от най-красивите площади в Рим, който се намира точно на гърба на Форума, в подножието на Капитолийския хълм.

По един много интересен начин се отразява залязващото слънце на този монумент!

Тук се намира и Националният паметник на Виктор Емануил II (Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II), още Олтар на Родината или Викториан е паметник, построен в чест на Виктор Емануил II – първият крал на Обединена Италия. Тук се намира и паметникът на Незнайният войн.

А на мен пък ми прилича на Бяла торта 🙂

Мемориалът е изграден в стил, който е твърде претрупан с детайли, което е станало причина да му се прикачат и някои подигравателни названия като „Сватбената торта“, „Пишещата машина“ и други. Колкото и да е красив и да е посещаван от множество туристи, толкова е и осмиван от местните жители. Но както се казва – Римска му работа 🙂

Ей така съм като си представя, че пак ще отида в Рим!
Рим ми дава крила!

Това не е всичко от Рим и отново си признавам – много ми бе трудно да напиша тази статия, за тези места! Както сами виждате, това са известни места, които крият своята история, а аз също имам определена история с тях и няма как с 2-3 реда да разкажа всичко! Всяко едно от тези места заслужава своята статия, което ще се случи с времето, защото аз не че имам какво да кажа или разкажа – аз имам цели истории, които крещят буквално да бъдат разказани. Но има и още места в Рим, за които си заслужава да се говори и разказва, но едно по едно …

9 Comments

 1. Браво! Прекрасни снимки на Вечният град и Рим!
  Съчетал си всичко много добре и хубаво си описал! Искам и аз някой път да посетя Италия -Рим , Милано и други градове на красива Италия!
  ❤️

  • Иван Кръстев

   Радвам се, че ти е харесала статията ми и благодаря за положителната оценка 🙂 Пожелавам ти да посетиш Рим и Италия като цяло – това е една невероятна държава, която трябва да бъде посетена!
   Поздрави,
   Иван

 2. Pingback:10 причини да пътуваш – Profession Traveller

 3. Динко Стратиев

  Браво! Страхотен фото-пътепис с много личен привкус и позитивно отношение към този великолепен град. Бил съм само веднъж в Рим, но определено се мотивирах да отида пак.

  • Иван Кръстев

   Здравейте!
   Благодаря много за положителният коментар – нядявам се скоро да имаме възможността пак да посещаваме този великолепен град 🙂
   Поздрави,
   Иван

 4. Бих сменила някоя от точките с посещение на Трастевере… Ама коя ли🤔🤔Чудесно си го написал!! Обичам Рим! Даже мисля че сме живели там със семейството ми в някой предишен живот 💖Толкова се чувстваме на мястото си🙏

  • Иван Кръстев

   Здравейте, Диана!
   Спокойно може да се направи и част 2 и 3 с любими места в Рим 🙂 Аз винаги се чуствам се едно съм живял цял живот там!
   Поздрави,
   Иван

 5. Живка Ангелова

  Благодаря за приятната разходка из Рим. Накара ме да се усмихна в този мрачен ден и ми върна много спомени за горещи дни и весели нощи за уличните музиканти и шумата тълпа да не забравя разбира се и джелатото с босилек 😁Преди две години “пробягах” Рим за 10 дни като по сетих почти всичко и почти не съм спала. Моите фаворити са Вила Бургезе музеите на Ватикана и разбира се купола на базилика Свети Петър Криптата на Капуцините както и Базиликата Санта Мария Маджоре където изпитах блаженно спокойствие през един дъждовен следобед. Надявам се когато истерията с Covid приключи да се върна в Рим за да се наслаждавам на атмосферата на този древен град в който живота никога не спира. 😊

  • Иван Кръстев

   Здравейте, Живка!
   Радвам се, че съм успял чрез статията ми да придам ведро настроение в този ден! Аз да си призная пък като четях написаното от вас за приключенията ви в Рим и ми се прииска пак да отида там 🙂
   Надявам се скоро пак да го посетим!
   Поздрави,
   Иван

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *