Скрита в полите на Средна Гора и обгърната от зеленина и игриви поточета, Копривщица ще ви изненада с невероятно пъстри гледки, възрожденска архитектура и ще ви разкаже за историята на България.

Добре дошли в Копривщица!

Винаги съм се питал дали наистина съществува машина на времето и може би тя е тук – в Копривщица. Вървейки по калдъръмените улички сякаш имаш усещането, че чуваш тропот на конски копита и всеки момент ще мине някой файтон покрай теб. Зад дуварите се чудиш дали някой революционер от Априлското въстание не се крие, а сядайки в кафенето се питаш дали и ти не си като някой чорбаджия, дошъл да си направи мохабета с комшиите си. Няма как да разбереш, докато не посетиш това пленяващо място!

Готови ли сте да направим една разходка назад в миналото?

Този малък и спокоен град, разположен в Същинска Средна Гора по течението на р. Тополница, пази в себе си освен паметта на България, така и много история, която всеки би искал да чуе! Този град, със своят патриотизъм и борбен дух, който се предава през поколенията, е успял да съхрани българските традиции и своят облик, въпреки набезите на времето. Тук са родени много велики българи – Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Любен Каравелов, Димчо Дебелянов са малка част от хората  участвали в Априлското въстание, Първата и Втората световна война, били са учители, артисти или творци, допринесли за развитието на България.

Мавзолеят на Априлци

Как точно е възникнал град Копривщица не е ясно и няма единен отговор за това. Съществуват доста легенди, както за произхода, така и за името на града. Но не искам да ви разказвам аз за това, а ще ви поканя да посетите този невероятен възрожденски град и сами да научите всичко това 🙂

Разхождайки се по улиците имаш усещането, че си в декор от филм! Но не е така – тук всичко е толкова истинско и автентично – битовите музеи, къщите-музеи, частните музеи и живите музеи могат да разкажат невероятни истории!

Цветен контраст …

През лятото тук всички музеи са отворени от 9:30 до 17:30 часа, а зимата – 9:00 до 17:00 часа. Почивните дни са понеделник и вторник, като в понеделник почиват музеите “Дебелянов” и “Каблешков” и Лютова къща, а във вторник – “Каравелов”, и музей “Бенковски”. а възрастни, цената е 6 лева за обиколен билет или 4 лева за всеки музей по отделно. За ученици и студенти – 3 лева за обиколен билет или 2 лева за всеки отделен музей, като инвалиди  и деца от социални домове влизат навсякъде безплатно. Моят съвет е при посещение тук да си вземете екскурзовод, като така ще научите толкова интересни и полезни неща, който никой друг не може да ви разкаже.

Църквата “Успение Богородично”

Задължително ви съветвам да посетите следните музеи: къща – музей Любен Каравелов, родната къща на Димчо Дебелянов, къщата – музей Тодор Каблешков, Лютовата къща и къщата – музей Георги Бенковски. Всяка една от тези къщи ще ви очарова освен със своята невероятна и пъстра архитектура, скрита сред много зеленина и ароматни цветя, така и с историите, които крие всяка една от тях и пази българският дух и спомен за тези забележителни личности!

А тези революционери са опасни – пазете се от тях 🙂

Може би едно от най-внушителните за мен места е Първата пушка – посветен на първия изстрел поставил началото на Априлското въстание. Паметникът е разположен до Калъчевия мост, където на 20 април 1876 г. Георги Тиханек убива заптието Кара Хюсеин. С кръвта на убития турчин Тодор Каблешков подписва кървавото писмо, за да извести, че: ”… знамето се развява пред конака, пушките гърмят придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!”.

Първата пушка

Ако сте любители на разходките сред природата в района на Копривщица се намира и „Пътеката на здравето“ – това е маршрут с леко натоварване, като по целият му маршрут има лостове, халки, дървени успоредки и доста такива спортни съоръжения, като маршрута е идеален за една тренировка сред природата. Друг лек и приятен маршрут за разходка е „Тракийски могили“ – не отнема много време и не натоварва.

Аз и Тодор Каблешков

Защо е уникално за мен това място се питате? Да – стандартен възрожденски град, с архитектура и исторически музеи и какво толкова го отличава от останалите? Може би това, че е скрит сред вековните дървета в планината, може би това, че тук понякога се случват интересни и забавни неща – фестивали, сватби, играят се постановки, а понякога и хора, чества се празници! Но както казах и по-горе – това сякаш е машина на времето, която те пренася десетилетия назад във времето и всичко е толкова истинско и естествено, че сякаш всеки момент ще чуеш изстрелът на първата пушка или че ще оживее статуята на майката на Димчо Дебелянов, която е вперила поглед в безкрая да чака своя син „да се завърне в бащината къща …“

Powered by GetYourGuide

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *