Със сигурност на много от вас посещението на музей едва ли е сред най-любимите занимания, но от няколко месеца в София има едно място, което разби тази представа и за много кратко време придоби страшна популярност! Винаги съм се питал има ли такъв музей, в който може да се забавляваш и да не се налага да шептиш, да се снимаш на воля и да може да се докоснеш до всеки един експонат, без да се притесняваш, че някой от персонала ще ти се скара. Ами да, има – това е Музеят на илюзиите в София!

Помощ – картината тече!

В началото на годината приятелите ми започнаха да публикуват в социалните мрежи доста интересни и нестандартни снимки – висящи от тавана в стая, някой от тях падаха от голям стол, други се пазеха от водата, която ги залива от картина и аз се зачудих къде и какво е това място и защо не знам за него? Е вече знам и за това бързам да ви разкажа!

Добре дошли в Музеят на илюзиите в София!

Музеят на илюзиите в София отваря врати на 26 декември 2019 г. и буквално за дни се превръща в сензация. Част е от групата на европейските музеи на илюзиите, които водят началото си от Литва. Има няколко зали – историческа зала, обърната стая, помещение с фосфорен тапет, където може да рисуваш със светлината или просто сянката ти да се запечата на стената. Тук може да се снимате с всеки един от 50-те експоната, като ще научите и любопитни и интересни факти за тях. Благодарение на оптични и физични илюзии невъзможното става възможно, а точно когато се чудиш как нещо е възможно да се случва пред очите ти разбираш, че отговорът е много лесен.

Едно цветно и забавно селфи, направено в стаята с червено-зелено-синята мистерия!

Всяко едно кътче в музеят ще предизвика интерес в малки и големи, но аз ще ви разкажа за тези, който най-много ме впечатлиха!

Сянка има, а човек няма! Що е то?

Ще започна от обърнатата стая, където буквално висиш от тавана и всеки момент ще паднеш върху леглото. Каква е илюзията тук няма да ви кажа, а ще ви поканя да дойдете и да разберете сами!

Да, да – няма лъжа, няма измама! От тавана вися аз 🙂

Също така може би се чудите как така заставаш с истинските си размери до един много голям стол, а човекът върху него е миниатюрен? Ако ви кажа сега няма да ви е интересно да разгадаете мистерията, нали 🙂

Тая малката как ме дразни – сега ще я ритна и ще падне!

Един от най-красивите експонати тук може би е „Плазмената топка“, която като докоснете ще видите как мистични искри на светлината се превръщат в електрически лъчи, които следват движението на ръката ви.

Това е “Плазмената топка”

Стената от лица е много интересна илюзия, която тества връзките между възприятието и знанието. Интерпретирайки маските като истински лица ние игнорираме визуалните знаци като светлина, сенки и дълбочина. Изберете едно от лицата и се опитайте да вървите от едната страна, на другата, докато го гледате. Може би ще забележите нещо! По-късно се приближете до стената и ще се изненадате!

Както виждате решетката и пръчката се въртят в една посока, но защо в отражението на сянката се въртят в различни посоки?
А тази вода как ли тече, като чешмата е във въздуха и няма тръба към нея?

Със сигурност ще ви е интересно да разберете как тече вода от кранче за чешма, която види във въздуха и няма тръби към нея, както и какво е хиперболоит на въртенето, какво представлява стъклото на Рейформ и дискът на Ойлер, да се полюбувате на четирите сезона от годината, запечатани в една единствена картина или да погледнете в безкрайното огледало! И това са само част от интересните неща, който ви очакват тук. Ако искате да прекарате два часа, изпълвайки се с нови знания, много усмивки  добро настроение определено Музеят на илюзиите е вашето място!    

А това селфи в безкрайността как ли е станало?

Музеят се намира в центърът на София и до него се стига изключително лесно, а подробна информация за работното време и цените на билетите може да намерите на сайтът на музея!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *