Posted on

Едва ли има човек, който да не е гледал легендарния филм „Плажът“ с Леонардо ди Каприо, чиито снимки са на един от най-тюркоазените плажове в Тайланд – Мая Бей и да не му се е приискало да посети това място? Е, оказа се, че има и това съм аз 🙂 Въпреки, че до момента съм посещавал този уникален плаж 3 пъти, нито веднъж не бях гледал филма, до преди няколко дни, като това е и причината да напиша тези редове …

Добре дошли на Плажът!

Да – няма лъжа, няма измама!

Мая Бей е зашеметяващо красив залив, който е приютен от над 100-метрови скали от три страни. Вътре в залива има няколко плажа, повечето са малки, а някои съществуват само при отлив. Основният е дълъг около 200 метра, с копринено мек бял пясък, подводни пъстри корали и екзотични риби в изключително бистра вода -целият залив е един голям риф.

Незабравима гледка!

Мястото се превърна в основната туристическа атракция, тъй като както споменах филмът „The Beach“ („Плажът“) е заснет тук през 1999 г. Той винаги е бил много популярен преди филма, но сега хората по света, които дори не са чували за филма, със сигурност са чували за Мая Бей.

Най-доброто време за посещение на залива Мая, е между ноември и април – големият сезон, когато моретата са спокойни и достъпът до залива е лесен. Бурните морета от края на май до октомври, понякога могат да възпрепятстват достъпа, но рядко отказват влизането.

Ето с такива лодки пристигнахме!

Тъй като Мая Бей е толкова красиво и толкова добре известно място, има страшно много моторни лодки, които ежедневно стоварват хиляди туристи. Във всеки един ден, по всяко време на плажа ще видите над 30 моторни лодки. Определено е много красиво, но не и уединено! Последният път, когато бях там през 2018 г. имах чувството, че съм в China Town – накъдето и да се обърна само тълпи от хора и страшна бутаница! Опитайте се да дойдете рано сутрин или след 17:00 ч. и ще избегнете тълпите.

Тюркоазена вода …

Поради тази причина, съвсем скоро заливът ще бъде затворен за туристи до 2021 г., защото тази негова известност доведе до екологична катастрофа. Тя се изразява в силна ерозия и загуба на корали, причинена от замърсяването на водите от моторните лодки.

Лодки и туристи …

Хубаво е да знаете, че ако влезете в залива има такса за вход в Националния парк от 400 бата. Тази цена е включена в цената на туровете, които се организират до там.

„Плажът“ от Алекс Гарланд е за млади пътешественици, които се отказват от обществото и отиват да живеят в скрита лагуна в Южен Тайланд.

Филмовото студио „Фокс“ купува правата върху книгата, подписва договор за снимки с Леонардо Ди Каприо, за да играе главната роля и след това почва да търси място, където да заснеме продукцията си. Перфектното място за това се оказва Мая Бей! „Фокс“ решават, че перфектният плаж се нуждае от малко палми и по-малко растителност, така че те пренареждат плажа, за да отговарят на холивудския стереотип.

Във филма „Плажът“ входът на залива е закрит и дигитално е добавена още една скала, сякаш целият плаж е заобиколен от скали.

Преди това, еколозите изразили мнение, че премахването на растителността ще увеличи риска от пясъчна ерозия и че деликатната естествена екосистема може никога да не се възстанови. За това след приключване на снимките растителността е била презасадена и са поставени допълнителни бамбукови огради за поддържане на дюните.

Пак този залив …

Година след протестите на еколозите, по време на прилив и силна буря дюната се срутва, пясъкът се стича по плажа и убива част от коралите в морето отдолу. „Фокс“ решават да напуснат залива на Мая и да преустановят снимките там, защото недоволството ставало все по-голямо.

Все пак “Плажът” се оказва един от най-успешните филми на 2000 г. и е посочен от много туристи като вдъхновение за пътуването им до Тайланд.

Спокойствието от 2015 г. – сега е коренно различно и дори не бях в настроение да снимам последният път тълпите тук!

На самия остров няма много съоръжения или атракции. В малка барака по-назад от плажа се продават напитки и закуски. По-нататък от плажа са тоалетни, но повярвайте ми, че бихте искали да ги използвате, само ако сте много на зор! Тук липсват лъскавите хотели и се предлага чудесна опция за лагеруване. Също така тук няма и ресторанти и магазини за храна – тези, които лагеруват, трябва да донесат своя. Не е разрешено паленето на огън, но има обособени места за приготвяне на барбекю.

Гледка от задната част …

Стига да разполагате с повече време Ви препоръчвам шнорхелингът и гмуркането! Тук може да видите големи подводни камъни и много корали, а ярко оцветените риби са многобройни. Видимостта е отлична. Много туристически агенти предлагат турове до тук само за шнорхелинг. Морският каяк също е популярен.

Това не е турист, а обитател на острова 🙂
Без думи …
Цветът на водата е хипнотизиращ!
До нови срещи … любим мой Плаж!

Мястото е доста внушително и красиво, но заради хилядите туристи някакси е загубило своя чар и величие! Първият път през 2015 г., когато посетих този плаж аз буквално се влюбих в него, но той тогава беше спокоен, не толкова претъпкан и можеше да му се насладиш на спокойствие. Тръгвайки си от тук, аз оставих част от сърцето си … част, която при следващите ми посещения не успях да намеря!

This post is also available in: English (Английски)

2 Replies to “Мая Бей – плажът на Тайланд”

  1. Прекрасен начин да се дойоснем до това невероятно място! Много полезна информация и невероятни снимки от едно райско кътче! 👏🏻

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *