Едно от първите неща, които видях в Сингапур бе Ботаническата градина и Градината с орхидеите. Признавам си – досега никога не съм виждал толкова пъстро, цветно и тропическо място в такъв голям мегаполис!

До Ботаническата градина се стига сравнително лесно-с метрото и е близо до центъра. Определено, след ранен полет, това място може да те зареди и да събереш нови сили, чувствайки се зареден с енергия за нови обиколки и приключения в този уникален по рода си град. Самата градина показва целия лукс, богатство и разнообразие на флората на острова, която е на разположение на територия от 52 хектара. Спокойно може да видите да се разхождат варани сред пътеките на тропическите гори и красиви алеи, водещи от езеро до езеро, като усещането е, че си на изложба на открито и забравяш, че си в голям мегаполис. На моменти може да почувствате, че сте в час по ботаника, защото до всяко едно дърво или растение има указателна табела и може да научите много интересни факти. Градината е включена в списъка на ЮНЕСКО.

Безкрайна зеленина …
Как да не поседнеш тук?!

Първоначално ботаническата градина се е казвала „Ботаническа и опитна градина“ и е била открита през 1822 г. от британският пътешественик и изследовател, който се явява и основател на Сингапур – сър Томас Стамфорд Бингли Рафълс. В нея са се отглеждали основно плодове и зеленчуци, които са били важни за препитанието и икономиката. Близо 40 г. по-късно – през 1859 г. колониалното правителство предоставя безвъзмездни 32 хекрата, за да се настани Ботаническата градина на Сингапур, като днес тя се разпростира на над 74 хектара.

Бамбукът може да бъде видян навсякъде!
Отново безкрайна зеленина, но този път и бая на високо!

Ботаническата градина има три езера, а именно Симфоничното езеро, Еко-езерото и Лебедовото езеро. Понякога през почивните дни тук има безплатни концерти. В средата на Симфоничното езеро има издигната сцена, която привлича погледа на всеки, защото прилича малко на отворена мида, а в южната част се вижда и малка статуя на композитора Шопен.

Симфоничното езеро
И Шопен е тук!
Като по ноти …

Усещането да се разхождаш в градината е невероятно – заобиколен си от толкова много растения, тропически дървета, свободно разхождащи се 2-метрови варани, а местните жители на града използват всяка свободна минута, за да избягат от забързания си начин на живот, за да дойдат тук и да си направят пикник, да поиграят федербал или просто да седнат на някоя пейка и да се насладят на спокойствието. Може би, пропускам неща, които съм видял тук, защото само за няколко часа виждаш какво ли не, а и е трудно да се опише всичко това.

Един “малък” варан се разхожда …
И още един варан!
Тук-таме и петли може да видите – сега се замислих с какво ли се хранят вараните? След като направих тази снимка не видях повече петли!

Най-голямата атракция е Националната градина на орхидеите (National Orchid Garden). Най-богатата, кай-красиват и пъстра колекция от цветя се намира имено тук. Над 60 000 разновидности на орхидеите радват очите и всяка една от тях е уникална сама по себе си! За посещение на парка с орхидеите се закупува билет. Да си призная, много ще ми е трудно да опиша това, което видях там. Влизайки набързо забравих за горещината, влагата и умората и пред очите ми се разкри цветна палитра от най-различни видове орхидеи. Чувстваш се като омагьосан – искаш да снимаш всичко, очите ти не могат да повярват, дали тези цветове са истински и буквално губиш представа за времето.

Без думи …

Докато разглеждахме и снимахме със сестра ми там си казах  „добре че майка не е тук, защото не ни мърдат няколко часа тук!“. А моята майка е „маниачка“ на тема цветя – специалността ѝ са теменужките, но е зависима и от орхидеите. Дори и да не сте любител на цветята, горещо препоръчвам това място – заслужава си най-малко, заради уникалните цветове, които може да видите тук!

2 Comments

  1. Прекрасна статия! Напълно описва всичката красота, която Сингапур ти дава! Невероятно удоволствие!

  2. Pingback:Градините при залива … или Сингапур от бъдещето – Profession Traveller

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *