Всеки един от нас е чувал легендите за прословутите Египетски пирамиди. И всеки ги е виждал под всякаква форма- на снимка, във филм или просто е чел някъде нещо за тях. Включително и аз! И за мой късмет, успях да ги видя и на живо – от небето, през нощта и през деня.

Всички пирамиди в една снимка ….

Докато се снижавахме със самолета, който трябваше да кацне на летището в Кайро, изведнъж през прозореца се разкри една уникална гледка, която буквално ме накара да настръхна! Пред мен, като малки перли, се показаха прословутите Египетски пирамиди. Чак беше не реално! Тези величествени и древни творения изведнъж оживяха пред очите ми и представата за тях вече бе реална и видима. Контрастът на пирамидите в пустинята и започващият многомилионен град до теб ти предлага пъстра палитра от жълти, зелени и сиви цветове. Изключително трудно е да се опише с думи тази гледка!

Първото нещо, което виждаш от самолета!

Всички знаем, че сред прочутите седем чудеса на света попадат и Египетските пирамиди, като само те са оцелели досега, а всеки един човек до наши дни, независимо дали ги е виждал на живо или не, ги намира за вълнуващи и мистериозни, отколкото древните хора.

А още по-вълнуващи и мистериозни са, когато ги видиш през нощта! На една огромна наблюдателна площадка ни посрещат много наредени столове, сякаш си в театрална зала на открито. Пред теб се вижда един тъмен фон. Озърташ се наляво и надясно, за да видиш къде са пирамидите, питаш се какво ще видиш. И изведнъж, в тъмнината отпред забелязваш едни черни триъгълници да изпъкват на фона на тъмносиньото вечерно небе! Лека-полека свикваш с тъмнината и започваш да виждаш все по-ясно трите величествени пирамиди.

Наблюдателната площадка, на която бяхме, доста бързо се напълни с любопитни туристи. Всеки един беше притаил дъх и чакаше с огромно нетърпение да започне светлинното шоу. И в уречения час – някъде около 20:00 часа всички светлини около нас изгаснаха и се чу една величествена и тържествена музика по подобие на началото на филмите за Star wars! Една по една и трите пирамиди пред нас се осветиха – първо пирамидата на Хуфо (Хеопс), след това тази на Хефрен и накрая тази на Микерин. Едната бе осветена в синя светлина, другата в зелена, а последната в червена светлина. И изведнъж, една жълта светлина освети и Сфинкса, който тържествено седеше пред тях, сякаш ги пази!

В продължение на около час се редуваха различни светлинни ефекти, музиката ту спираше, ту започваше, а през цялото време един мистериозен глас разказваше историята на Древен Египет, коя пирамида на кой е и кога е построена. Изключително трудно е да запомниш цялата информация на фона на това, което виждаш пред тебе! Най-древните и величествени творения са пред теб, обвити в мистериозна светлина, а зад тях тъмното тебе придава още по-голяма мистика. От тази гледка всеки биха го побили тръпки!

На следващия ден отново се насочихме към пирамидите, само че вече щяхме да се разходим сред тях, а не да ги гледаме отстрани и щяхме да се потопим в уникалната атмосфера на древните фараони и царе!

За пирамидите е изписано и казано какво ли не, но аз мога да заключа следното – те са огромни и стари! Те са толкова стари, че дори и по времето, когато се ражда Исус Христос те също са се считали за древни и можем смело да заявим, че времето, в което той се ражда е по-близко до нас, отколкото до строежа на пирамидите. Ние може и да посрещнахме тържествено и с много шум второто хилядолетие на нашето съществуване през 2000 г., но за сметка на това, пирамидите мирно и кротко отпразнуваха своето пето хилядолетие на тяхното съществуване!

След като минахме касите с билетите първото нещо, което се изправи срещу нас бе пирамидата на Хуфу или известна още като Хеопсовата пирамида. Определено дъхът ти спира за секунди и очите ти не могат да повярват какво виждат. Колкото повече се приближаваш до пирамидата, толкова повече осъзнаваш колко си малък и колко величествена е тя. В миналото тя е била висока около 150 м., но днес е малко по-ниска, защото са отстранени камъните от върха и външният слой каменни блокове. Самата тя е изградена от над 2,3 милиона блока варовик, като всеки един тежи около тон и половина, а някои от тези, които са в основата са около петнадесет тона.

Макар и в 9:00 сутринта вече има туристи, любопитни да се докоснат до тайните на Хеопсовата пирамида!

Според археолозите, Хеопсовата пирамида, в която е гробницата на фараона Хеопс, е издигната за около 20 години. Тайната за това как е била построена пирамидата, винаги е удивлявала и завладявала учени и археолози от всички времена, като до ден днешен официален отговор за това няма! Историята на тази древна конструкция не спира да вълнува човечеството. Сама по себе си тя крие много тайни, като някои от тях може и да не бъдат никога разкрити.

Малко е трудно да хванеш цялата Хеопсова пирамида в един кадър!

Има опция и да влезеш в пирамидата, но трябва да минеш по един тесен коридор и може да стигнеш до „Камерата на царицата“ – една недовършена стая, в която няма нищо. Друго, което може да се види е Голямата галерия към главната погребална камера, която се намира в самия център на пирамидата. В това помещение има празен саркофаг от червен гранит и това е всичко, което някога са намерили тук. Любопитно е, че саркофагът е прекалено голям, за да мине през коридорите и голяма част от египтолозите изказват предположението, че пирамидата е строена след полагането му около него. Дали някога тук, в този саркофаг е лежало тялото на Хуфу – никой не може да каже и само можем да гадаем! Интересно е обаче, че тялото на Хефрен и до ден днешен не е открито.

Останалите две пирамиди – тази на Хефрен и Микерин, също са доста внушителни и интересни. Пирамидата на Хефрен е малко по-малка от тази на баща му Хуфу, но изглежда по-висока, защото е построена на по-високо място. Пирамидата на Микерин е най-малката в групата. Някои археолози смятат, че древните египтяни не са имали достатъчно място за построяването на тази пирамида. А, според друга теория това е доказателство, че силата на фараона отслабвала и станало невъзможно да издържа работната ръка, която е трябвало да изгради този грандиозен монумент. Тази пирамида е оградена от три малки пирамиди на цариците, две от които са недовършени и оставени под формата на стъпала.

Пирамидата на Хефрен

За произхода, както на пирамидите има много повече предположения, отколкото факти. Дали ще се разкрие истината за тях и ще разберем ли какви тайни и загадки крият те – не е ясно и всички отговори ще са само плод на въображението ни. А дали пък тези загадки не са разкрити вече …

В подножието на Хеопсовата пирамида се намира най-мистериозната фигура в комплекса на пирамидите – Бащата на ужаса или известен още като Свинкса!

3 Comments

  1. Много интересна и полезна интерпретация на египетските пирамиди и тяхната красота! 👍🏻

  2. Pingback:Шамони … или почти да се качиш на Монблан – Profession Traveller

  3. Pingback:% - Profession Traveller % Profession Traveller Сфинксът – мистерията на Гиза %

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *