Ако само Джордж Лукас знае точните координати на планетата Татуин, заемаща ключова роля в едни от най-известните му филми, част от сагата Star Wars, то вече всеки един от нас може да “посети” родната планета на легендарният джедай Люк Скайуокър! Не е необходимо да пътувате между галактиките с хиперскорост – просто може да направите едно пътешествие до Тунис и да обиколите пустинята Сахара, където може да видите голяма част от декорите от филмите Episode IV – A New Hope (1977) и Episode I – The Phantom Menace (1999).

Ето тук са заснети част от основните сцени на планетата Татуин в Episode I – The Phantom Menace през 1999 г.

Много от декорите са добре запазени и отворени за посетители, които ще ги разпознаят като различни емблематични сцени от филмите, включително домът на Ларс, където е израснал Люк Скайуокър и космодромът, където е живял Анакин Скайуокър, преди да бъде открит от Куaй-Гон Джин, както и много други пейзажи, които се появяват в различни сцени от филмите.

Берберският град Мамата има няколко подземни троглодитни жилища, едно от които е включено в Episode IV – A New Hope като домът на Ларс, където Люк е отгледан от леля си и чичо си. Има няколко стаи, в които и до ден днешен живеят местните бербери.

Домът на Ларс, където Люк е израснал.

Пустинното градче Тозер е друга страхотна дестинация с множество места от филмите, намиращи се сравнително близко едно до друго. Оазисът Сиди Буул (Sidi Bouhlel) се появява в няколко сцени от оригиналния филм Episode IV – A New Hope, включително отвличането на R2-D2 от търговци на Джаба и разрушеното им транспортно средство след нападението на императорските щурмоваци и атаката на пустинните хора срещу Люк.

Също така ще разпознаете драматичните пустинни хребети в района (известни като Yardangs) като фон на двубоя между Куай-Гон Джин и Дарт Мол в Episode I – The Phantom Menace. На запад от Yardangs се намира изоставеният комплекс Mos Espa, където екипът на Лукас изгражда голяма част от космодрума, пак част от същия филм. Пустинните пясъци сякаш са посегнали на снимачната площадка, придавайки ѝ зловеща атмосфера на изоставен град, но забележителности като: магазинът на Уато, кафенето на Себулба и арената за състезания, където малкият Анакин спечели свободата си, все още се виждат ясно.

Лично аз, като човек отраснал с тези филми, не мога да ви опиша какво е усещането да се разхождаш сред местата, където са били любимите ти герои от екрана! Сякаш си част от филма, сякаш всеки момент ще видиш Люк да изкочи от някъде или просто ще чуеш онази въздействаща музика, която пускат на фона на няколко слънца и луни на едно място!

One Comment

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *