Posted on

Едно от най-величествените животни в природата, за мен лично, е тигърът! Винаги съм си мечтаел да се докосна до това животно. Да, всеки го е виждал в зоологическата градина в клетка през решетките, но какво е усещането да си от другата страна на решетката и да си вътре в клетката с тигъра? Ето за това ще ви разкажа сега.

Следобедна дрямка.

“Кралството на тигрите” или както го наричат “Tiger Kingdom” се намира на о-в Пукет, близо до курорта Патонг. Лично аз съм го посещавал 2 пъти. Това е един т. нар. парк, където можеш да видиш тигри на всякаква възраст и всякакви размери. Има няколко опции, от които можете да се възползвате – да си вземете билет за посещение на малки тигърчета, такива на средна възраст или вече големи тигри, както и комбиниран билет. След като закупите билет вие подписвате декларация, че по време на посещението си, ако ви нападне някое от животните, паркът няма да носи отговорност за това. Също така преминавате и през инструктаж какво може да правите и какво не, къде да пипате животните.

Малките тигърчета обожават да си играят.

Много бях чел за този парк, както и за други такива, намиращи се на територията на Тайланд. И още продължавам да чета какви ли не неща – как било тъжно да гледаш животните в клетка, как ги биели и измъчвали, как били упоени и как едва ли не това е машина за правене на пари, и че тези паркове трябва да се затворят! Но защо питам аз?

Какви лапи само!

До колкото знам тези паркове са и развъдници за тигри. Една част от родените животни остават в парка, а другата част от тях се пускат на свобода в природата. Както много добре знам,тигрите са изчезващ вид и лично аз адмирирам всяка една инициатива за запазване на тяхната популация! А какъв по-добър начин от това да го направиш?

Тези тигри, които остават в парка от самото си раждане започват да живеят с хората – т.е. за малкото тигърче се грижи конкретен човек. По този начин още от малки те свикват с хората и биват възпитавани и дресирани. Храната си получават на готово – т.е. не им се налага да убиват и с течение на времето те губят инстинкта си на убиец. Възможно е дадено животно да те удари с лапа или да се заиграе с теб, но да се стигне до сериозен инцидент или те нападне без да има някаква конкретна причина едва ли би се стигнало, стига да не дадете на животното причина за това.

На това му викам аз живот!

Много хора казват, че това са упоени животни, че ги приспиват и как никога няма да отидат да се снимат с упоена котка! Моят съвет е да се отиде в ранните часове – около 9:00 сутринта или около 17:00 часа, когато не е чак толкова топло и са часовете им за хранене. Да видим тогава колко са упоени тези животни. Извинявам се, но когато е 40 градуса – ами то и аз самият нямам сили и предпочитам да лежа и дремя. Съвсем нормално и логично е, когато тигърът е нахранен добре да бъде в състояние на покой. Ако прочетете малко повече за тези животни ще разберете, че те спят над 18 часа на ден (искам и аз по толкова) и за тях това е нормално състояние.

При първото си посещение там, аз лично имах една история с един тигър, полегнал в един басейн с вода. Беше легнал в единия ъгъл на басейна и неговият т.нар. възпитател в клетката ми каза да седна на ръба и да го погаля. Аз така и направих. В момента, в който си потопих ръката във водата и го докоснах, той се обърна към мен и звучно ме подуши. В този момент кръвта буквално ми замръзна и си помислих, че аз ще съм неговия обяд! Уви той се обърна обратно и продължи да си дреме.

За малко да стана обяд на този спящ красавец!

Самото усещане да си толкова близо то това величествено животно е невероятно и неописуемо! Да го докоснеш, да го хванеш за опашката и да го погалиш – чувстваш се сякаш си избягал в природата, сякаш си най-свободният човек, безкрайно радостен си, но в същото време и адреналинът ти е на макс! Каквото и да кажа ще е малко.

Надявам се, да има още много такива паркове по света, за да може всеки един човек да се докосне до тези величествени животни, да може да се запази тяхната популация и най-вече да може да се научим, както ние самите, така и децата да обичат животните и да се грижат за тях, защото те са наши приятели!

This post is also available in: English (Английски)

One Reply to “„Кралството на Тигрите“ в Кралство Тайланд”

Comments are closed.